• ibb'nin 420 sözleşmeli personel alım ilanına ait sonuçlar 19.12.2019 tarihinde açıklanmıştır.

    yaş ve yds puanı gibi kriterler olmasına rağmen binlerce başvuru olmuştur ancak bunları değerlendirme yönteminin excel üzerinde büyükten küçüğe not ortalaması sıralamak olması üzmüştür.

    herhangi bir bölümün ilk 10 kazananına baktığınızda ne demek istediğimi net bir şekilde anlayacaksınız, ortalama bir devlet ve özel üniversiteden mezun birisinin sırf not ortalaması yüksek diye türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden mezun olanlarının önünde yer alması ne kadar adildir, ne kadar liyakata uygundur?

    kazananların listesi linkte mevcuttur.

    onun yanında benim gördüğüm başka bir problem de odtü'nün 100'lük not sistemi ile yök'ün 100'lük not sisteminin farklı olması.

    yök 100'lük not sistemi
    odtü 100'lük not sistemi

    2.00 herhangi bir üniversiteden mezun olabilmek için gereken minimum şarttır. yukarıdaki linklere baktığımızda 2.00 not ortalamasının odtü'deki karşılığı 70 puanken, yök sisteminde karşılığı 53,33'tür. yani odtü mezunuysanız her zaman gerçek not ortalamanızdan daha düşük bir puanla değerlendirilirsiniz.

    bunları bir beklenti veya kayırılma amacıyla yazmıyorum, tamamen adil ve düzgün bir sistem içinde yarışmak, kaybedeceksem de kendi eksiklerimden dolayı kaybetmek istiyorum.

    edit: yazdığım entryde hiçbir şekilde particilik olayına girmedim ve torpil beklentisi içinde olmamama rağmen yazar arkadaşların bu türlü ithamlarına maruz kaldım.

    okuduğumuzu olduğu gibi değerlendirmek bu kadar zor olmamalı. önceden ne güzeldi bak her şey daha kötü oldu gibi bir düşünce sistemi içinde asla olmadım. zaten bu ilana başvurunun bu kadar fazla olması, imamoğlu ve ibb'ye karşı olan adalet beklentisinin yüksek olmasından kaynaklanıyor.

    sıkıntılı bulduğum bir durumu sizinle paylaşmadan önce hangi siyasi görüş ve inanca sahip olduğum konusunda sizi ikna etmeye çalışmamı bekliyorsunuz. bu da çok yanlış.
  • kpss veya okul puanı ile işe almak başlı başına bir sorundur.

    yapılması gereken basittir. ilgili alanda yapacağın sınava göre işe alım yapacaksın. örneğin hemşire aldığını varsayalım. hemşirelik ile ilgili 100 tane soru hazırlarsın. bu sınavda başarılı olan, lisans mezunu hemşireler arasından en başarılıları işe alırsın.

    bunun dışında yapılan her tür alım saçmadır.
    okul puanı nedir? veya kpss nedir? derslerin nispeten daha zor olduğu bir okulla, yatarak geçilen ve sınavların çok kolay olduğu bir okul puanı nasıl kıyaslanabilir? aynı şekilde kpss de, mesleki bilginizi sorgulamadığı için işe alımda kullanılması tamamen saçmadır.
  • bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirme olan başlık ve entry.

    verilen linkte kazananlar değil sözlü sınava katılmaya hak kazanan adayların listesi var. direkt olarak puanla alım yapılmamış yani. sınava, alınacak personel sayısının 5 katı aday çağırılmış ve sen o 5 katı olan liste içine giremediysen burada yapacak bir şey yok. ya yök'ü ya da odtü'yü mahkemeye verip bu durumu daha sonra mağdur olmamak için sonlandırırsın. burada ibb'nin suçu yok.
    ben linke bakıp duruma göre destek entrysi yazarak seni desteklemek için gelmiştim ama maalesef olayı çarpıtmışsın.
  • üniversite küçümsemem çünkü öyle böyle herkes 4 senesini ya da daha fazlasını o okula veriyor. ama odtü, itü veya benzeri zor okullardan 2.70, 2.80 ortalamayla mezun olan mı yoksa rte üniversitesinden 3.40, 3.50 ile mezun olan mı daha çok zorlanmıştır derseniz, bence odtü'tür, itü'dür. ayrıca çan sistemi olan okullarda yüksek ortalama yapılması bir nebze daha kolay, böyle bir durumda söz konusu. hangi okuldan mezun olan öğrencinin daha bilgili olduğunu ise okula göre anlayamayız. bunun için mesleki sınav yapmak gerekir. eğer sadece mezuniyet ortalamalarına göre işe alım yapıldıysa haksızlık olması yüksek bir ihtimal.
  • ben de başvurup mülakata girmeye hak kazanamayanlardanım. mesleğime verilen kadro 2 (iki) başvuru yapan kişi sayısı 400 (dört yüz) bir kere ilk hesap vermesi gereken otuz yaş altı bunca gencin işsiz ve umutsuz olmasının müsebbibi olanlardır.
    (ben bir istanbul gönüllüsü ve cumhuriyet halk partili sandık görevlisiydim son iki seçimde. çağrılmam niyetiyle araya kimse koyma niyetim olmadı -ki buna alan sağlamayan bir düzlem var bu özleyip de göremediğimiz bir şey- ve ne partili annemi ne de başka bir kanalı devreye koymak istemedim çünkü bu başından beri karşısında olduğumuz düzendi. )
    bu kısıma kadar her şey kabul edilebilir fakat sürecin sakat ve eksik yanlarından da bahsetmem gerekir. 80 üstü kpss ve ales, 70 üstü yds puanlarım var. iki yabancı dil biliyorum. devlet okulunda lisans artı yüksek lisans yaptım. meslek alanıma göre görece dolu bir özgeçmişim var. bu kısmı kendimi övmek için değil kriterin sakatlığını belirtmek için açıkladım.
    lisans mezuniyet ortalamam 75 olduğu ve tek kriter bu olduğu için mülakata çağrılmadım. ve bence bu da bir liyakat sorunu . tabela üniversitesinden 99 ile şişirilerek mezun olan mesleki manada yetersiz kişiler önüme geçmiş olabilir. yüksek not mesleki yeterlik demek değildir. ben kulüp , gönüllülük ve staj faaliyetlerine ağırlık veren orta üstü bir öğrenciydim belki. ama bu mesleğimde istihdam edilmem için tek kriter mi olmalı?
    mesajlara istinaden edit : tabi ki seçimi kazanmasak ilandan haberimiz bile olmayacaktı bunun farkındayım. ilanlar ak parti il ilçe teşkilatında ele alınıp yandaş yerleştirilecekti biliyorum. liyakatın bu kadarına bile hasrettik evet ama fırsat eşitsizliği yaratan durumları da belirtmeden geçmek istemedim sadece.
  • kpss puanına göre sözlü sınava çağırmak sorun değildir sonuç itibariyle herkes aynı sınava girmiş ona göre bir sıralama oluşmuştur.

    not ortalamasına göre sözlü sınava çağırmak sorundur. ülkede onlarca üniversite vardır ve bir çoğu da maalesef artık kalite olarak çok gerilerdedir. x üniversitesinden 60 ile mezun olan bir insan y üniversitesinden 90 ile mezun olana göre kat ve kat ileride mesleki bilgisi olabilir. tabi ki kpss için de bu geçerlidir kpss mesleki bilgiyi ölçmez ama en azından temel bir noktada adalet sağlar. not ortalaması hiç bir şekilde bu adaleti sağlayamaz.
  • yazar arkadaş benim senelerdir anlattığım bir şeyden muzdarip. her okulun not sistemi aynı değildi ben de bunu söylüyorum. bizim okulda da benzer bir durum söz konusu. bizde de 2.00 notu 50ye eşit değildi arkadaşlar. ama baktığında diploma notuyla tek girilen yer büyükşehir belediyesi kaldı. o da olsun nolcak. torpillinin girmesinden iyi.
  • olaya normal dağılım mantığı ile bakarsanız bence gayet de adil olabilir çünkü; normal dağılım (çan eğrisi), popülasyona özel dağılıma neden olur. bu şu demektir:

    odtü'ye giren kişilerin yarışı odtü'ye girenler arasında; sütçü imam'a girenler de sütçü imam'a girenler arasında gerçekleşir. böylece, mezuniyet notuna bakılarak, bir kişinin kendi seviyesi, bulunduğu ortam içindeki çalışkanlığını, üretkenliğini, inekliğini, görevine bağlılığını ölçmenize yarayabilir.

    tabii, bu tartıya markalaşmamış paralı/vakıf okullarından mezun olanları katmak, tartıya bir miktar şüphe katabilir. çünkü çoğunda money talks.
  • ortalamaya göre sözlü sınava çağırmak gerçekten saçma olmuş. kpss'nin baz alınması daha mantıklı. not ortalamları üniversiteden üniversiteye çok değişiklik gösteren bir şey.
  • tamam da ne olacaktı ki? sonuç itibariyle bir ölçüt konulmuş ve buna göre mülakata çağırılmış. biz de her sene okula yüksek lisans doktoraya öğrenci alırken bu şekilde alıyoruz. önemli olan mülakat aşamasında adil olabilmektir. bu arada adil olmak çok zor ve meşakatli bir iştir. en basitinden yurt dışına öğrenci yollanacak bir komisyonda bile ne derece stres yaşaddığımı, kendimce 5-6 ölçüt belirleyip 1-10 arası puanlama yaptığımı ve ona göre görüş bildirdiğimi biliyorum. umarım adil olmayı başarabilirler.
hesabın var mı? giriş yap