• pasaport verme işi nüfus müdürlüğüne geçtikten sonra halen yapılıp yapılmadığını merak ettiğim olay.

    ingiltere için vize başvurum konsoloslukta değerlendirme sürecindeyken 4 günlüğüne japonya'da olmam gerekiyor. ingiltere vizem kılı kılına yetişecek, geç de başvuramıyorum. bu arap saçını nasıl çözeceğimi bilen yazarlar aydınlatırsa sevinirim.

    düzenleme: ben japonya seyahatimi erteleyerek kendi sorunumu çözdüm. araştırdığım kadarıyla nüfus müdürlüğüne gerekçesi ile birlikte başvurursanız ikinci pasaportu verebiliyorlarmış.
  • az önce başvurusunu yaptım. bakırköy nüfus müdürlüğü seçim öncesi ikametgah işlemleri nedeniyle çok kalabalıktı. ama randevu sistemi sayesinde 10 dakikada başvuru işlemi tamamlandı. gereken evraklar: nüfus kağıdı, kullanılan pasaport ( memur kontrol etti), fotoğraf, pasaport ve cüzdan harcının yatırıldığını gösteren dekont. basılı bir dilekçe verdiler onu da doldurdum.
  • 2019 yılı itibariyle sorunsuzca ikili kombinasyonları alınabiliyor.

    önce bordo (10 yıllık) + bordo (9 aylık) sahibi oldum.

    yeşil pasaport alma hakkı kazanınca da hali hazırda 2 geçerli pasaportum varken, 9 aylık süresi kalanı iptal edip yeşil pasaportumu sorunsuzca aldım.

    10 yıllık bordo + 5 yıllık yeşil pasaportla yola devam.

    basit bir dilekçe ile ikinci geçerli pasaportunuzu alabiliyorsunuz.
  • bunu size verip vermemek tamamen işleminize bakan memurun insiyatifinde olan durum. neden almak istiyorsunuz, ne iş yapıyorsunuz, nerde çalışıyorsunuz gibi bir takım sorular soruyor gerçekten ihtiyaç olup olmadığını anlamak için. ulan zaten ihtiyacım olmasa ne diye uğraşayım bu da ayrı konu.
    neyse 10 dakikada biten bir işlem işte. dilekçe ile uğraşmayın, orda zaten hazır format var, kağıt veriyor siz kişisel alanlarınızı giriyorsunuz.

    nette bulamadığım kafamdaki bir soru işaretinin cevabını yazayım. mevcut pasaportunuzun bitiş tarihinden tamamen bağımsız yeni bir bitiş tarihi oluyor. yani ihtiyaca göre 10 senelik para yatırılıp uzun tarihli alınabiliyor.

    iki üç günde geliyor dediler bakalım.
  • ben yurtdışında yaşıyorum ve bu tarz işlemler normalde türk konsolosluğundan yapılabiliyor. ben de buradaki konsolosluğa gittim. oradaki görevli bana ikinci pasaportu verip veremeyeceklerine konsolosluğun değil, türkiye'nin karar verdiğini, bütün belgeleri (iş yerinden ikinci pasaport gerektiğine dair bir yazı ve bunun türkçe tercümesi ve noter onayı vs.) toplamam gerektiğini ve sonra bunları türkiye'ye yollayacaklarını söyledi. bu sürecin minimum üç ay süreceğini ve eğer acil lazımsa ve yakında türkiye'ye gideceksem oradan yapmamın daha kısa zaman alacağını açıkladı. türkiye'de direkt ilçe nüfus müdürlüğü karar veriyormuş ikinci pasaport verilebilir mi sana yoksa gerek yok mu diye.
    ben yakında zaten istanbul'a gideceğim için işlemlere konsoloslukta başlamadım. tamamen üşengeçlikten firmadan bir yazı falan da almadım. iki gün öncesinden ilçe nüfus müdürlüğünden randevu aldım. bankaya gittim harç ve hizmet bedelini ödedim. bir fotoğraf hazırladım. ve randevu zamanı gittim. benden ne bir dilekçe ne de başka bir belge istediler. işlem toplamda iki dakika bile sürmedi. başvurudan 27 saat sonra pasaport evime teslim edildi. gerçekten bu pratikliğe çok şaşırdım.
  • eski işim dolayısıyla mecburen içinde bulunduğum durum. şu an iki adet aktif pasaportum mevcut. israil-lübnan-ürdün ya da kktc - yunanistan gibi politik sıkıntıların mevcut olduğu ülkelere seyahat etmek gibi geçerli ve mantıklı sebepleriniz varsa alabiliyorsunuz. bu tür sıkıntılar dışında keyfi olarak kimseye bu hak verilmiyor.

    şu an birinde 5 yıl, birinde 8 yıl süre kalmış olarak 2 tane aktif pasaportum var. gerçi hangisiyle avrupa ya da amerika kıtasında bir ülkeye gitsem illa bir kenara çekip sen ne ayaksın diye soruyorlar...
  • bordo olanı oturum izni başvurusu için henüz değerlendirme aşamasında iken gri olanı ile 90 güne kadar vizesiz olarak oturum izni başvurusu yapılan ülkeye giriş yapılmak istense problem olur mu diye merak ettiğim yasal hak.
  • bir diğer deyişle yedek pasaport sahibi olmak. güncel durumdan haberdar etmek amacıyla bu entry'de kendi deneyimimi paylaşacağım.

    ileri tarihe yönelik yapacağım bir vize başvurusu için yeşil pasaportumun geçerlilik süresi yeterli gelmiyordu. bu yüzden pasaportumu değişmem gerekiyordu ancak o zamana kadarki süreçte de yeşil pasaporttan olmak istemiyordum. bu nedenle yeni pasaport başvurusu yapar gibi randevu alarak beşiktaş ilçe nüfus müdürlüğüne gittim. gitmeden önce de 10 yıllık bordo pasaport için harç ve defter bedelini ödedim. öğrenci olsanız dahi ikinci pasaport için harç bedelinden muafiyet söz konusu değil. yanınızda normal pasaporta başvuru yaptığınızda olduğu gibi 2 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanınızın olması gerekiyor. eski pasaportunuzu yanınızda götürme imkanınız yoksa dahi en azından seri numarasını bilmeniz gerekli. harç ve defter bedelinin ödendiğine dair makbuzu da yanımda götürmüştüm ancak sormadılar, sistemde görünüyor galiba.

    gittiğimde durumu oradaki görevli memura anlattım. ne iş yaptığımı, ne amaçla seyahat ettiğimi vs. sordu. sonrasında matbu olarak düzenlenmiş bir dilekçeyi verip bilgilerimi yazarak imzalamamı istedi. bu dilekçede ''sık seyahat'' nedeniyle ikinci pasaport talebinde bulunulduğu, eski pasaportun da geçerlilik süresinin sonuna kadar kullanımına devam edilebileceği yazıyordu. herhangi bir zorluk çıkarılmadı. büyük ihtimalle bu nüfus müdürlüğündeki memurların haberdar olduğu ve sık karşılaştığı bir durum olmasından kaynaklı diye düşünüyorum. eğer gittiğinizde böyle bir şeyin mümkün olmadığından bahseden bir memur ile karşılaşırsanız ısrarcı olun, kendisi bilmiyorsa da oralarda haberdar olan başka bir görevli olmalı. ayrıca sık seyahat nedeninin dışında birbiriyle problemli olan ülkelere giriş yapmak için de ikinci bir pasaport talebinde bulunabiliyorsunuz. geçerli bir nedeniniz olduğu sürece bu imkanı her türlü tanıyorlar.

    teslim süreci de normal pasaport ile aynı şekilde yürüyor. başvuruyu yaptıktan 3 gün sonra yeni pasaport elime ulaştı.
  • bir pasaport ile schengen turistik vize alıp önden gidip, ikincisi ile yine aynı ülkeden oturum vizesine başvursam problem yaşar mıyım merak etmekteyim, bilgisi olanların bana özelden yazması rica olunur.

    edit: iş bularak gittiğim için denememe gerek kalmadı. bu sebeple cevabını bilmediğim sorum.
  • 2015 senesinde iran’a gidiş sebebi ile gerçekleştirdiğim eylem.

    o zaman sarıyer emniyet müdürlüğü’nden almıştım.
hesabın var mı? giriş yap