• kimsenin 2nci pasaport için dilekçe örneği ile yardımcı olmadığı ancak dilekçe bulunduğunda başvuru yapılabilecek olan ikinci pasaport kolaylığıdır.

    çok soran oldu. örnek dilekçeyi buraya bırakayım.

    istanbul emniyet müdürlüğü’ne tarih: 08.05.2017

    halen u1xxxx seri numaralı pasaporta sahibim. işim gereği yurt dışına çok sık seyahat (ihracat amaçlı ticari seyahat) gerçekleştirmekteyim. bu seyahatlerimin çoğu ülkemize döviz kazandıran seyahatlerdir. ancak seyahat ettiğim ülkelerden bir çoğu (örnek: israil, iran, dubai, azerbaycan, ermenistan) birbirleriyle itilaflı olduğundan bir çok sorun yaşamaktayım. bu gibi durumlar seyahatlerimi kısıtlamakta ve hatta engellemektedir. ayrıca vize alım işlemlerinin uzun sürmesinden dolayı da çoğu zaman aynı zamana denk gelen seyahatlerimi iptal etmek durumunda kalmaktayım. bu gibi mağduriyetlerimin ortadan kalkması için ikinci bir pasaport talep etmekteyim.
    gereğinin yapılmasını rica ederim.

    saygılarımla,
    h.f.b.

    ev adresi: yenice
    tc no: 54
    tel: +90
  • bazı durumlarda gerçekten gerekli olandır.

    mesela israil'e gitmek durumunda kaldınız, vize aldınız ve pasaportunuzda giriş çıkış damganız var. bir çok arap ülkesi bu sebeple vize vermiyor ve sizi kabul etmiyor.

    aynı şekilde yunanistan da kıbrıs'ı kabul etmiyor. gerçi kktc'ye pasaportsuz, kimlikle giriş mümkün. boş bulunup pasaportla giriş yapmayın kktc'ye. sonra yazın yunan adalarını gezip geleyim dediğinizde, gümrükten geri çevrilirsiniz.
  • çok fazla seyahat gerçekleştiriyorsanız, birbiri ile sorunlu ülkelerin vize veya giriş-çıkış mühürlerinin ileriki seyahatlerde sorun çıkarmasını önlemek amacıyla yapılması gereken eylem.

    (başvuruyu ankara emniyet müdürlüğü'ne yaptığınız varsayımı altında) görevliye iki pasaportunuzuda (bordo varken yeşile başvurulduğu varsayımı altında) kullanmak istediğinizi söylediğinizde mevcut pasaportnuzun süresi uzunsa (talebi iletttiğimde görevlinin ilk sorduğu soru mevcut pasaportun süresi olduğu için söylüyorum, diğer şehirlerde farklılık gösterebilir) matbu dilekçelerini imzalatıyorlar ve mevcut pasaportunuz geçerliliğini korumuş oluyor. görevli sorgulamadan tabiiki kullanabilirsiniz diyerek direkt dilekçeyi verdi, bunun dışında herhangi bir ekstra işlem yapılmıyor.

    edit: her iki pasaporta sahip olduktan sonra üç defa yurtdışına çıktım, bordo ile çıktığımda hiç evrak sormadılar (her ihtimale karşı kurum yazıları elimdeydi). polis memuru bordo ile çıkış yaparken evrak göstermeye gerek olmadığını söyledi ama memura göre durum değişiklik göstereceğinden bu bilgi çokta güvenilir gelmedi.
  • amaç birini iran/afganistan gibi ülkelere giriş/çıkışta kullanırken diğerini abd/ab ülkeleri için kullanan cin fikirli arkadaşların yaptığı icraattir.
  • harç bedelinin iki defa alınmasının mantığını anlayamadığım durum. zaten ilk pasaportu alırken bir kez harç bedelini ödedik. ikinci pasaportu zorunluluktan alıyoruz çünkü pasaportlarımız okadar değersiz ki haftalarca konsolosluklarda beklemek zorundalar. bari ikinci pasaportu sadece defter bedeli ödeyerek çıkarttıralım ama yok. sanki ilk defa pasaport çıkartıyormuşuz gibi hem harç bedelini, hem defter bedelini istiyorlar. sonrada bütün haberlerde vatandaşa pasaport kolaylığı diye reklam yapıyorlar. lan neyin kolaylığı bu. en az 300 lira para veriyorum zaten sana sırf 1 2 senelik ikinci pasaport için.
  • bir diğer deyişle yedek pasaport sahibi olmak. güncel durumdan haberdar etmek amacıyla bu entry'de kendi deneyimimi paylaşacağım.

    ileri tarihe yönelik yapacağım bir vize başvurusu için yeşil pasaportumun geçerlilik süresi yeterli gelmiyordu. bu yüzden pasaportumu değişmem gerekiyordu ancak o zamana kadarki süreçte de yeşil pasaporttan olmak istemiyordum. bu nedenle yeni pasaport başvurusu yapar gibi randevu alarak beşiktaş ilçe nüfus müdürlüğüne gittim. gitmeden önce de 10 yıllık bordo pasaport için harç ve defter bedelini ödedim. öğrenci olsanız dahi ikinci pasaport için harç bedelinden muafiyet söz konusu değil. yanınızda normal pasaporta başvuru yaptığınızda olduğu gibi 2 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanınızın olması gerekiyor. eski pasaportunuzu yanınızda götürme imkanınız yoksa dahi en azından seri numarasını bilmeniz gerekli. harç ve defter bedelinin ödendiğine dair makbuzu da yanımda götürmüştüm ancak sormadılar, sistemde görünüyor galiba.

    gittiğimde durumu oradaki görevli memura anlattım. ne iş yaptığımı, ne amaçla seyahat ettiğimi vs. sordu. sonrasında matbu olarak düzenlenmiş bir dilekçeyi verip bilgilerimi yazarak imzalamamı istedi. bu dilekçede ''sık seyahat'' nedeniyle ikinci pasaport talebinde bulunulduğu, eski pasaportun da geçerlilik süresinin sonuna kadar kullanımına devam edilebileceği yazıyordu. herhangi bir zorluk çıkarılmadı. büyük ihtimalle bu nüfus müdürlüğündeki memurların haberdar olduğu ve sık karşılaştığı bir durum olmasından kaynaklı diye düşünüyorum. eğer gittiğinizde böyle bir şeyin mümkün olmadığından bahseden bir memur ile karşılaşırsanız ısrarcı olun, kendisi bilmiyorsa da oralarda haberdar olan başka bir görevli olmalı. ayrıca sık seyahat nedeninin dışında birbiriyle problemli olan ülkelere giriş yapmak için de ikinci bir pasaport talebinde bulunabiliyorsunuz. geçerli bir nedeniniz olduğu sürece bu imkanı her türlü tanıyorlar.

    teslim süreci de normal pasaport ile aynı şekilde yürüyor. başvuruyu yaptıktan 3 gün sonra yeni pasaport elime ulaştı.
  • başlıkta güncel ve sağlıklı bilgi paylaşılmadığından amme hizmeti olarak 06.11.2023 tarihi itibariyle meseleyi izah edelim.

    1- e-devlet üzerinden ilçe nüfus müdürlüğüne randevu alın.

    2- dijital gelir idaresi başkanlığı web sitesi üzerinden pasaport harcı ve değerli kağıt bedelini randevudan önce ayrı ayrı iki kalem halinde ödeyin.

    3- randevuya giderken yanınızda kimliğinizi, pasaportunuzu ve 6 ay içinde çekilmiş bir vesikalık fotoğrafınızı götürün.

    hepsi bu kadar. beş dakikada hallediyorlar.

    başlıkta söylendiğinin aksine ikinci pasaport başvurusunda herhangi bir gerekçe belirtmenize veya dilekçe vermenize gerek yok. her talep edene sorgusuz sualsiz dilekçesiz veriyorlar.

    mevcut pasaportunuzun ne kadar süre geçerliliği kaldığına bakılmıyor. ister bir yıl kalsın ister dokuz yıl.

    e-devlet üzerinden istediğiniz ilçe nüfus müdürlüğünden randevu alabilirsiniz.

    dijital gelir idaresi başkanlığı web sitesi üzerinden kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. ayrıca bazı kamu bankalarının mobil şubelerinden de nakit ödeme yapabiliyorsunuz.

    pasaport harcı ve değerli kağıt bedelini öderken istediğiniz (tercihen size en yakın) vergi dairesini seçebilirsiniz.

    harç ödeme dekontunu yanınızda götürmenize gerek yok. sistemden görüyorlar.

    eski pasaporta herhangi bir işlem yapılmıyor. sadece kimliği ibraz etmeniz gibi bakıp veriyorlar geri size.

    eski pasaportunuzdaki vizeler geçerli oluyor. yeni pasaportunuzu vize müracaatı için gönderip eskisiyle seyahat edebilirsiniz.

    edit: başvurudan beş gün sonra pasaport elime ulaştı.
  • 2015 senesinde iran’a gidiş sebebi ile gerçekleştirdiğim eylem.

    o zaman sarıyer emniyet müdürlüğü’nden almıştım.
  • çifte pasaportla karıştırılmaması gereken önemli bir haktır. ikisi de aynı özellikte ve aynı devlet tarafından verilmiş iki pasaportu eşzamanlı kullanabilmeyi sağlar. her iki defter için de ayrı ayrı harç bedeli ve defter bedeli ödenerek temin edilebilir. detaylı bilgi için;
    http://www.pasaport.pol.tr/…pasaport-taleplerİ.aspx
  • yeşil + bordo
    gri + bordo
    bordo + bordo

    kombinasyonlarda sorunsuz şekilde yapılabilir. iki adet yeşil pasaport da alınabilir ancak bu sürecin kolaylığı oradaki görevlinin bilgisiyle doğru orantılı. pes etmeyin.
hesabın var mı? giriş yap