• netflix'e yeni eklenen enfes bir belgesel. orjinal adi "greatest events of wwıı in colour" olan belgeselde apocalypse ww2 belgeselinden ve diger yüzlerce ww2 belgeselinden aşina olduğum görüntüler olsa da bunların hepsi renklendirilmiş ve tipik batili bakış açısıyla olaylar anlatılmış.

    https://www.netflix.com/…24?s=a&trkid=13747225&t=cp

    edit: bakmaya üşendim ama aramizdan 2 hıyar aramaya inanmamış aynı belgeselin 3 başlığı var.

    (bkz: ikinci dünya savaşının en önemli anları)

    (bkz: greatest events of world war ii in hd colour)

    edit2: hiyarlardan biri de benim. yifyifyif
  • 10 bölümünü bir çırpıda bitirmeme sebep olmuş harika belgesel. ikinci dünya savaşı hakkında ne kadar az şey biliyormuşum. kesinlikle izlenmesi gereken muhteşem bir begesel. umarım insanlık 3. dünya savaşı'nı görmez.
  • apocalypse: the second world war ile kıyaslayınca olayları bütünsel ve kronolojik çerçevede anlatma başarısı yönünden zayıf kaldığını düşündüğüm belgesel serisi. fakat adı üstünde "en önemli olaylar" işlendiği için bu seçilen olayları işlemiş ve güzel detaylara girilmiş. ingiltere-almanya arasındaki hava muharebesi, luftwaffe, spitfire avcı uçakları ve o dönemki radar teknolojisi ile istihbarat servisinin çalışma şeklini anlattığı bölüm çok iyiydi. pearl harbour olayına nasıl adım adım gelindiği ve japonya-amerika deniz savaşında olan bitenlerin hikayesi de pek güzel anlatılmış. fakat d-day ve sonrasında olup bitenler ile parisin kurtuluşu d-day sacrifice isimli belgeselde daha güzel anlatılmıştı. normandiya çıkarmasını anlatıyorsun ama omaha canavarına değinmiyorsun buralar biraz eksik kalmış sanki. yukarıda dediğim gibi tam bir kronolojik anlatım yok. 9.bölüme kadar yahudi soykırımına neredeyse hiç değinilmiyor ve sonra bir bölüm içerisinde bu konu işleniyor ve artık önceki bölümlerde yenilmiş olduğunu bildiğimiz hitler'in almanya'da nasıl başa geldiği, nasyonel sosyalist işçi partinin yükselişi ve yahudi karşıtlığına halkın nasıl ikna edildiği ile girizgah yapılıyor. bu anlatım tarzını pek başarılı bulmadım ama yine de genel hatlarıyla beğendiğim bir belgesel oldu.
  • kesinlikle ve kesinlikle (bkz: the ghost army) *
    yaklaşık 1000 kişilik, ve tamamen silahsız, sivil insanlardan oluşan amerikalı bu ordu hitlerin canını çok yakmıştır.!

    üstelik gerçek silahlarla değil fake silahlarla.
    şurada da görüldüğü üzere tankları, kamyonları ellerinde taşıyıp nazi ordusuna tuzaklama kuruyorlardı.

    diğer nazi cephesinden ise daha acımıasız olanı (bkz: holokost) tabi.
  • kullanılan görselleri harika olan, ama anlatımı bir o kadar bireylere dayanan belgesel. askerlerin yaşadıklarıyla ilgili detaya inilen bölümleri çok azdı. ama iyi bir örnek olarak stalingrad muharebesi'nin varlığını da inkar edemem.

    konuya gelirsek, bireyler üzerinden tarih anlatmanın sıkıntısı taraflı olmak mecburiyeti. mesela, nazi almanya'sının kazandığı her savaş alman komutanların dehasına, sivri planlarına ve alman ordusunun inanılmaz kuvvetli hava/ tank birliklerine dayanırken(asla hitler'in değil, çünkü onu övemezsiniz.), gelen her yenilgi hitler'in inatçılığına, gerçekten kopuşuna bağlanmış.(d-day'in başarısı hitler'in uyumasından dolayı olabilir mi allah aşkına?) nereye gitti bu luftwaffe? ya da amerikan hava gücünün, kara gücünün ekonomik üstünlüğü ne kadardı? bir bilgi yok. çünkü, yapım hitler gömmek/eleştirmek zorunda hissediyor kendisini. bunun yerine tüm hikayeyi kişisel kararlara dayandırmadan, daha geniş bir askeri tarih anlatılabilirdi. mesela, bunu midway muhaberesi bölümünde daha iyi kotardılar.

    bir de, "war in the west" kitabını yazan ingiliz abinin lugatından "enormous/absolute" kelimelerini çıkarsak, hayatta kalamayacağını düşünüyorum.
  • objektif değil de amerikan bakış açısıyla anlatılan netflix belgesel serisi. anlatılan konuları sevdim fakat bu bakış açısını sevemedim.
  • 1. bölüme başlar başlamaz daha 2. dakikada rezalet başlığına konu olabilecek bir haritayı görmemle hevesim kaçmıştır.

    ermenistan, bu gibi yapımlarda dünyaya gösterilen sahte sınırlara hiç bir zaman ulaşmadı ve tarih bitene kadar da ulaşamayacak.
  • alan turing'in enigma'yı çözmesi.
  • - propaganda ve psikolojik harbin manyaklik derecesinde kullanılması.
    - eski adı nbc yeni adı kbrn ( kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer ) silahların kullanilmasi.

    (bkz: marne savaşı)

    - hitler kendi başına bir olay zaten.
    psikolojik incelemesi için erich fromm ( çatışma ve şiddetin kaynagi, ikinci cildi tüm diktatörlere uygulanabilir)
  • 10 bölümlük çok başarılı bir belgesel serisi. bitmesini hiç istemediğim için her gün 1 bölüm izlemeyi kendime kota olarak koymama da sebep olmuştur. belgesele gelecek olursak ;

    öncelikle çok zengin bir ıı.dünya savaşı külliyatına sahip olduğumu düşündüğüm halde, daha önce görmediğim bir çok görüntüyü renkli bir şekilde görmek beni şaşırttı ve sevindirdi fakat anlatım ve bakış açısıyla ilgili eleştirilere bende katılıyorum. bu gibi belgesellerde en çok atlanılan kısım savaşın hangi pencereden anlatılacağıyla ilgili oluyor ve bu çok ciddi bir sorun. en kanlı çarpışmaların doğu cephesinde gerçekleştiği herkesçe bilinirken doğu cephesine sadece 1,5 bölüm ayırmak olsa olsa en basit tabir ile akıl tutulmasıdır. biz izliyicilerin bu durumu farketmeyeceğini sanmaları trajikomik.

    ben özellikle son 3 bölümü ilk 7 bölümden çok daha değerli, kıymetli ve üzerinde düşünülesi buldum. bu belgesel serisini taçlandırmak isteyenler, savaşın öncesinde neler yaşandığını ve bu duruma nasıl gelindiğini merak edenler paul kennedy in (bkz: büyük güçlerin yükselişi ve çöküşü) kitabının ilgili bölümünü okuyabilir, arkasından da yine ingiliz savaş tarihçisi liddell hartın (bkz: hitlerin generalleri konuşuyor) kitabını okumasını tavsiye ederim. savaşa birde nazilerin cephesinden bakmak isteyenler yine erwin bartmann (bkz: vatan ve führer için) kitabını okuyabilir. bu şahıs alman ss panzer birliğinde yer alan bir asker olarak çok ilginç düşüncelere sahip bir bakmanızda fayda var.
hesabın var mı? giriş yap