• önedit: başlığı açan yazar arkadaş, "bugün"de değil de tümü'de gözüktüğü için başlığım ben açmışım gibi mesaj alıyorum. ben açmadım arkadaşlar oradan "tümü" yazan kısma basın göreceksiniz. bugün açılmış olmasına rağmen sebebini anlamadım.

    doların düşmesi (ya da tl'nin yükselmesi) ''x kişisi cumhurbaşkanı olsa''ya değil, ''x kişisi doğru hamleleri yaparsa''ya bağlıdır. x kim olursa olsun, ben en basitinden cumhurbaşkanı değiştiği anda küsen yatırımcılar geri geleceği için doların bir nebze de olsa düşeceğini düşünüyorum. sonrası x kişisine kalmış.

    ayrıca doların tekrar 2 tl seviyesine düşmesi için önce fabrika kurup ''kaliteli'' üretim yapmamız, sonra bu ürünleri satıp belli bir sermaye edinmemiz, sonrasında eğitimden bilime tonla şey yapmamız ve bunun en az 10 yıl sürmesi lazım. yani biz görür müyüz bilmem ama bu olay kişiye değil herkese bağlı.

    edit: birkaç düzeltme ve ekleme
  • (bkz: gelecekteki cumhurbaşkanına bir tavsiye bırak)

    imamoğlu cumhurbaşkanı olsa dolar 2 lira’ya düşmez. ancak sokaktan herhangi bir adamı çevirip cumhurbaşkanı yapsak, rastgele bir arkadaşını da maliye bakanı yapsak 7 liraya çıkmazdı.

    edit: allah rızası için favlamayın, korkuyorum.

    edit2: biraz önce doların yükselmesinin sebebinin dış mihraklar olduğuna kanaat getirdim, ayrıca mevcut beyefendilerin ekonomi adına güzel çözümler ürettiğini düşünüyorum.

    edit3: adamlar elinden geleni yapıyor hem, allah korusun muhalefet iktidara gelse koyun bile güdemezler...

    edit4: ulan size inat 2023'te reis'e oy vereceğim.
  • düşmez
  • türkiye, kurumları birbirinden güçler ayrılığı ilkesiyle ayrılmış tam bir hukuk devleti olduğu zaman dolar düşer. bu binlerce kez söylenmiştir. şahıslar değil sistemler kurtarıcıdır.
  • 2-3 lira olması bu saatten sonra imkansız. fakat beklenti ekonominin gidişatını belirleyen önemli parametrelerden birisidir. en basitinden yapısal reformları getirirse (yargı bağımsızlığı, iki yılda bir değişmeyen istikrarlı eğitim sistemi, vb.), dışa bağımlılığı azaltıp üretimi desteklerse, toplumun bütün paydalarına uzlaşmacı bir tavır ile yaklaşıp uluslararası yatırımcıyı zor durumda bırakacak gerginliklerden uzak durursa pek ala 5 sınırına inip istikrarlı olarak o seviyede kalmak mümkün. ülkenin ihtiyacı olan şey uzun vadede - içerisinde bulunduğumuz durum gibi - elimizi kolumuzu bağlayacak konuma düşmemektedir. bu da kalıcı üretim / istihdam seviyesini arttıracak; vasıflı insan eğitimi, teknoloji gibi faktörlerin varlığı ile mümkün. tam olarak da bu faktörler mevcut hükumetin varlığını tehdit ettiği için, değişime ihtiyaç var. konu sadece imamoğlu özeline indirgenemez tabii, ama şu anda güçlü alternatiflerden birisi olarak görünüyor kendisi.
  • tarafsız adil yargı ve ileri demokrasi olursa neden olmasın. şahıslara bağlı değil bu, sistemi geliştir yeter. ondan sonra gör bak ülkeye ne kadar yabancı yatırımcı geliyor. önce hukuk devleti olmak lazım, temel prensip bu!
  • kim gelse bundan daha kötü olamaz zaten, ha imamoğlu, ha başkası.
  • imamoğlu'ndan umutlu olmamızın nedeni damadını değil hakeden insanı ekonomi ve maliye bakanı yapacak olması. ne yaptığını bilen kadrolar ve düzgün devlet adamları gelirse bir şeyler iyiye doğru değişebilir.
  • tek adam düzeninde kimi koyarsan düşmez. liyakat, bilimsellik ve kurumsallık ancak düşür
  • demokratik şeffaf ve teknoloji-bilim üzerinden olmayan bir ülke ekonomisi geriler...kimin başta olduğunun önemi yoktur
hesabın var mı? giriş yap