• bugün rte nin meydanlarda ettiği laf, işin aslı şuymuş ; küresel kriz ile birlikte ihtiyaç duyan ülkelere müdahale imkânını arttırmak isteyen, bunun için de kaynaklarını çoğaltmak isteyen ımf, kendisine üye olan 188 ülkenin 37’sinden, ihtiyaç duyması halinde, kredi sözü aldı.
    bu 37 ülke 456 milyar dolar kredi taahhüdünde bulundu. ne demek taahhüt? ımf, ihtiyaç duyduğunda bu ülkelerden, söz verdikleri krediyi faizine mukabil alabilecek. hangi ülke, ne taahhüt etti? başta belirtelim; büyük cari açık veren abd’den tık çıkmadı. listede abd yok.
    buna karşılık, öncelikle krizden daha az etkilenen ve cari fazlası olan ülkeler taahhütte bulundular. japonya 60, almanya 55, çin 43 milyar dolar borç verebilirim, dedi.
    cari fazla vermese de fransa, 42 milyar dolar taahhütte bulundu. işin tuhafı, krizden fena halde kıvrananlar “damdan düşenin halinden damdan düşen anlar” misali ciddi miktarda taahhütte bulundular. italya 31, ispanya 19 milyar dolar verebilirim, dedi. şimdi bu toplamı 456 milyar doları bulan taahhüdün içinde türkiye de yüzde 1’e yakın, 5 milyar dolar verebileceğini açıkladı. ortada verilmiş bir borç yok, sadece ihtiyaç duyulur, kapım çalınırsa ben de 5 milyar dolar kredi verebilirim, sözü var. olay bundan ibaret.
    not; imf ye borcumuz olmayabilir ama dış borcumuz 11 yılda 336 milyar dolara yükselmiştir
  • türkiye'nin bütün o kriz, ikinci dünya savaşı dönemi ve deprem zamanlarına rağmen ortalama büyüme hızı yüzde 5.1 olup da, başa geldikleri zamandan 2012ye kadar gerçekleşmiş ortalama büyüme 4.9 olmasına rağmen ekonomik politikalarıyla övünebilen kasımpaşalı başbakan demeci.
  • ortamlarda imf’e borç verdik deriz kim bilicek
  • son çırpınışlar olduğunun açık bir göstergesidir. gidiyor gönlümün efendisi hey gidi hey.
  • at yalanı zikeyim inananı.
hesabın var mı? giriş yap