• oooof of of ne atılmış ne tutulmuş yahu. bizim iha'lar model uçak seviyesindeymiş.

    youtube'dan video izleyerek olmuyor o işler. model uçak seviyesinde dediğiniz male sınıfı (medium altitude - long endurance, orta irtifa uzun süre) insansız hava araçlarının 300 kilo yükü 10 kilometre yüksekliğe çıkarıp, birkaç yüz kilometre menzile götürüp, orada 24 saat görev icra edip sonra geri döndüğünü ve bütün bunları pilotun kumandası olmadan, kalkış ve iniş dahil otopilota verilen "kalk, şu waypoint'lerden geç, şu waypoint'ler üzerinde görevini yap, sonra geri dön ve in" komutlarıyla yapabildiğini biliyor muydunuz? 10 kilometre irtifada hava sıcaklığının -55 derece olduğunu, orada götünüzün donduğunu, hani o youtube'da izlediğiniz vurduğunda kırılan plastiklerin çiçeklerin filan gerçek olduğunu ama bu uçakların görevini yerine getirdiğini biliyor muydunuz? ha canım, üniversitede biz de 10 kişi birleşip altı ayda yapmıştık 1,5 metre uzunluğunda bir iha, üstelik amerika'ya götürüp yarıştırmıştık 40 küsür amerikan üniversitesiyle, o da tam bu görev tanımı için tasarlanmıştı zaten. değerimi bilemedi kimse.

    ooof of. savunma sanayi müsteşarlığı yırtınıyor bir yandan diğer ülkelerle rekabet edebilecek teknolojiyi sağlamak, bir yandan yerli savunma sanayini güçlendirmek için, ordu deliler gibi araştırma yapıp (youtube'dan değil hem de) görev tanımlarını belirliyor, bir mühendis ordusu gecesini gündüzünü birbirine katıyor, sorun çözmeye, tasarım alternatifi yaratmaya, gereksinimleri karşılamaya çalışıyor, ama bir youtube videosu tüm karizmayı dağıtıyor. neyse siz video izleyin.
  • kağıt uçak...
  • sanılanın aksine, yapım teknolojisi neredeyse pilotlu uçaklar kadar karmaşık, hatta daha zor araçlar bunlar.

    şimdiye kadar bizim üretmeye çalıştıklarımız aslında; "sonuçta model uçak gibi bir şey, altı üstü bir kamera takacaksın, tamamdır" mantığıyla üretildiği için, abd ve israil gibi ülkelerin ürettiği "gerçek" insansız hava araçlarının yanında oyuncak gibi kalıyorlar.

    zaten yanılınan nokta, bu araçların model uçak mantığıyla üretilebileceği oldu. biraz internet taraması yaparsanız, gelişmiş ülkelerde amatör kişi ve grupların "garaj mahsülü" ve cidden gelişkin araçlar tasarlayıp uçurduklarını görebilirsiniz. hoş, abd'de lise öğrencileri tamamen kendi üretimleri araçları uzaya gönderip bir de youtube'a bunların görüntülerini koyup arkadaşlarına hava basıyorlar ya, o konuya hiç girmeyelim isterseniz. elin amerikan köylülerinin (evet köylü) tümüyle kendi tasarımları olan turbofan, roket vb motor denemelerini izleye izleye balatayı sıyırdım zaten. bu nasıl bir kültürdür arkadaş...

    neyse, bu aydınlanmayı yaşadığımdan beri artık "makina" imalatının bir teknoloji veya devlet meselesi değil, gerçekte bir "kültür" ve "gelenek" olduğunu anlamış durumdayım. yoksa, ikisi kanalizasyon işçisi, biri itfaiyeci, diğeri orman bekçisi dört arkadaş birleşip nasıl bir hırs ve motivasyonla minyatür uzay mekiği yapar? üstelik kameraları çağırıp bunu fırlatır, bütün ayrım aşamalarını vs gerçekleştirip utanmadan bir de piste yumuşak iniş yaptır, izah edemem.

    şimdi bana çok kızan olacak biliyorum ama yine de söyleyeceğim: bizim o ürettiğimiz iha'lar var ya, onları abd üniversite öğrencileri bitirme projesi olarak yapıyorlar. her yıl abd savunma bakanlığına biz yapsak "müthiş" olarak nitelenebilecek yüzlerce iha projesi halk tarafından hazır yapılmış prototipleri ile birlikte sunuluyor.

    biz buralarda %100 yerli otomobil yapabilir miyiz diye tartışırken, elin adamı 2 milyon dolar kredi, 10 tane işi bilen mühendis, bir de terkedilmiş boş depo kiralayıp "motorundan civatasına kadar" tüm parçalarını tek başına kendisi tasarlayıp, elle kendisi üretip üretip, üstelik devletinden tek kuruş destek almadan lüks araçta dünya devi haline gelebiliyor.

    ne diyorduk; bu işler devlet ve teknoloji değil, kültür meselesi...
  • özgürlükçülerin aval aval seyrettiği aletlerdir.

    şimdi amazon bunu sivilleştirdi ya, hani birde ismi var projenin; prime air. bu bir kabusun başlangıcıdır. bu aletler tabi ki sadece kargo için kullanılmayacak. öncelikle güvenlik ve medya gibi çeşitli alan ve sektörler çeşitli maliyetlerini azaltmak için bunların etinden sütünden faydalanmak isteyecekler. faydalanacaklar da. sömürecekler hatta bunları, burası açık.

    sonra bakacağızki bunlar her yerdeler. kaçamayacaksın. saklanamayacaksın. zamanla paranoyaklaşacaksın. nefes dahi alamayacaksın. özgür iradene meydan okunacak. gezegen elini kolunu sallayarak gezemediğin bir hal alacak.

    işte bunun adı teknoloji. özgürleştirdiğini sandıkça kendisine köleleştiğin teknoloji.
  • gerçek bir uçağı her parçasıyla üretme fırsatını kaçıran türkiye'nin mutlaka ama mutlaka üzerinde çalışması gereken çağın teknolojisi. savaş uçaklarından çok daha basit olmasının yanı sıra, maliyetinin düşük olması, buna rağmen sağladığı faydanın inanılmaz boyutlarda olabilmesi insansız hava araçlarını ciddi bir tercih sebebi haline getiriyor. ve üstüne üstlük iha teknolojisi gelişime çok açık, henüz tam manasıyla iha üretebilen ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. daha çok "erken" yani.

    tai'nin anka projesi bittiğinde biz de kendi insansız uçağını üretebilen seçkin ülkeler arasına gireceğiz diye ümit etmekteyim. hayalimdeki türkiye'nin üzerinde her metrekareyi her saniye gözleyen yüzlerce insansız hava aracı uçuyor.
  • türkiye'nin insansız hava aracındaki en büyük eksikliği, bu sistemin uydudan yönetilememesi ve silahlı insansız hava araçlarına sahip olmayışıdır. türkiye’nin x band uydusu olmadığından, bunlar yer istasyonlarından yönetilmektedirler; bu da iha’ların sadece 200 km civarında bir menzilde kullanılmasına sebep olmaktadır. yani menzil kısalmaktadır. silahlı iha’ları abd bize satmamakta, ancak türkiye kendi yaptığı iha’lara silah monte edebilmek için çalışmalara devam etmektedir.

    (bkz: ismail hakkı pekin)
  • kendimi bildim bileli türkiye'de bu uçağın üretimine dair tai'den tübitak'a, üniversitelerden ferdi girişimcilere kadar yirmi farklı proje vardır, vestel bile yaptı bunlardan. gelgelelim bugün kuzey ıraktaki operasyonlar için israil'den kiraladığımız heronu kullanıyoruz. pek yakında satın aldığımız partinin teslimatı da yapılacak. bu bakımdan bende ülke kaynaklarının israf edildiği gibi bir izlenim doğuran araçlardır.
  • şu ana kadar hep uçak şeklinde tasarlanmasının ve üretilmesinin sebebi yüksek irtifada uçabilme kapasitesi, uçaksavar için potansiyel hedef olma durumu ve yüksek hız kabiliyetidir.
  • amerika birleşik devletleri'nin en "etkili" demokrasi aracı.

    şu sıralar, bu görevi libya semalarında yerine getirmekteler.

    demokrasi, insansız hava aracı ile daha önce de, pakistan, filistin, ırak gibi pek çok yere gönderilmişti anımsarsanız.
hesabın var mı? giriş yap