• montesquieu'nun fransa'da bulunan iranlılar'dan edindiği, doğuya dair fantastik imgeler dünyasına götüren ve bazen binbirgece masallarını andıran mektuplardan oluşmaktadır. ayrıca kitabın bir bölümündeki kendisine mektup yollanılan birine sorulan erdem sorusunun cevabı, hobbes'un "homo homini lupus"unun teyidi mahiyetindedir.
  • “...kadınlar üzerindeki egemenliğimiz gerçek bir zorbalıktır. kadınlar üzerlerinde egemenlik kurmamıza sırf bizden daha yumuşak tabiatlı, bu itibarla daha insancıl ve mantıklı oldukları için izin veriyorlar. bizler mantıklı olsak, bu niteliklerin kadınları bizden daha üstün hale getirdiğini görebiliriz, ama öyle olmuyor ve biz mantıklı olmadığımız için üstünlüklerini yitiriyorlar. “

    bu satırları montesquieu 1721 yılında, sansürden kaçabilmek için amsterdam’da ve isimsiz yayımlar. ve büyük başarı elde eder. ilginçtir ki, aydınlanmanın bu büyük isminin vatanında kadınlar seçme ve seçilme hakkını 1944 yılına kadar elde edemez. bununla birlikte 2017 yılında oecd’ye göre fransa’da kadınların işgücüne katılımı yüzde 51,6, parlamentoya katılımı yüzde 40 civarıdır.

    hatırlatma babında, kadınlarımıza aynı hak 05 aralık 1934’te verilirken tüik 2019 yılı eylül ayı rakamlarına göre işgücüne katılım oranı yüzde 34,9, mecliste yer alma oranı yüzde 17’dir.

    rusların ülkelerini aydınlanmayla tanıştıran büyük çariçesi ii. katerina’nın yukarıdaki satırların yazarı montesquieu’ya olan hayranlığı da yerinde bir hayranlıktır kanımca.
hesabın var mı? giriş yap