• an itibarıyla başlattığım kampanyadır.

    kesinlikle desteklenmelidir. ilkokul, ortaokul ve lisede birer dönem olmak üzere zorunlu olarak okutulması gerekmektedir.

    bu sayede hem işitme engellilerin toplum içerisinde daha çok var olmalarını hem de bu eğitimleri verecek kişiler olarak istihdam edilerek iş gücüne katılmaları sağlanacaktır.

    üç eğitim seviyesinde olmadı en azından orta okulda belli bir sınıf için bir dönem dahi olsa zorunlu olması hoş olacaktır.
  • gerçekten işe yarayabilecek bir kampanyadır
  • çok güzel kampanya lakin:

    ülkemizde :) daha :) anadilini :) konuşamayan :) yazamayan :) ve :) üniversite :) bile :) bitirmiş :) insanlar :) varken :) işaret :) diliyle :) mallar :) sürekli :) küfür :) falan :) ederler :) sonra :) al :) başına :) belayı :)
  • daha türkçe'yi konuşup yazamayanlar var nasıl olacak bıdıbıdı diyenlere not:
    empati olur, anlayış olur, halden anlama olur, aydınlanma olur. siz bir çocuğa dokunursunuz o binlere dokunur.
    sığır düşüncelerinizi bir kenara bırakın lütfen.
  • çığlığı şimdiden duyar gibiyim.

    (bkz: işaret dili öğretmenleri atama bekliyor)

    makul öneridir. derslerin oldukça eğlenceli ve enteresan geçmesi de mümkün.
  • biraz ütopik bir istek olduğunu dile getirmek isterim.

    a) şimdi öncelikle dil için bir zorunluluk veya bağ gerekir. yani çocuklar bir zorunluluk niye hissetsin? zaten türkçeleri var diye düşünürler.
    ama bağ ile de bu oluşturulabilir. örneğin dizilerde, reklamlarda, oyunlarda vs. işaret dili gördükçe çocuk bunu merak edip ilgilenmeye başlayabilir.

    b) diyelim ki çocuklara dersi verdik, 1000 kelime öğrendiler vs.

    - çocuk bu dili kullanmazsa %99 ihtimalle unutacaktır ve yine zorunluluk ilkesince çocuk, işaret dilini pratik yapacak yer bulamayacağından boşuna bir uğraş olmuş olacaktır.
    - buna da şöyle bir çözüm belki olabilir, sınıf ortamında artık işaret diliyle anlaşma zorunluluğu? fakat bunda da şu sorun vardır 1.si bazı çocuklar zorunlulukları yıkmayı sever ve buna katılmaz 2.si ise hocaları da işaret diliyle dersi anlatmazsa çocuklar yine özüne dönüp türkçe konuşmaya devam eder.

    c) eğitimin gönüllülük esaslı olmasından yanayım yani :)
  • alanda çalışan birisi olarak yazıyorum; herhangi bir sınırlılığı olmayan sizin işitme engelli birisi ile iletişime geçtiğinizde kendisini anlamak için öğrendiğinizi fark ettiğinde yüreğinin gülümsemesini gözlerinde görmüş olacaksınız, o bakışa değer..
  • bir işaret dili tercümanı olarak bir kaç şart ile desteklediğim kampanyadır.:

    *işaret dili eğitmenliğinde işitme engellilere öncelik verilsin.
    bir kaç yıl önce işaret dili eğitmeni olabilmek için en az ön lisans mezunu olma şartı getirildi ve işitme engellilerin çoğu liseden sonra okuyamadığı için bu bu meslekten marum bırakıldılar.
    *üniversitelerin dil bölümleri gibi işaret dili bölümleri de olsun (şu an pilot aşamasında)
    *ayrıca üniversite sınavında onlara da ek süre verilsin lütfen. çünkü onlar soyut kavramları bilmiyorlar, deyim nedir, terim nedir bilmiyorlar. bizim kendi ürettiğimiz yapay dünyadan haberleri yok.
  • "2 tane engelli var diye niye dil öğrenecem" diyenlere yanıt olarak tek bir şey söyleyebilirim. "o engellinin biri bensem biri de sensin."
  • desteklediğim kampanyadır. mantıksız yönlerini bulan yazarların yazdıkları bana yanlış gelmedi. fakat o kadar saçma dersler var ki, meb müfredatını açarsanız özellikle liselerde öğrencilere "seçmeli" adı altında dayatılan ve içeriği bomboş olan, öğretmenlerin hiçbir şey yapmayarak sınav günü cevapları vererek işi bağladığı; kısacası öğrenciye hiçbir katkısı olmayan bir sürü ders mevcut. ben de aldım bu derslerden. bakmanız adına yazmak isterdim ama adlarını bile hatırlayamıyorum. ders bomboştu çünkü. ha eğer derslerin adına bakıp, bunlar yararlı dersler, öğretmenlerde sorun var derseniz de derslerin denetlenmesinin de olayın içinde olduğunu söyleyebilirim. seçmeli olduğunu belirtmemin sebebi aslında zorunlu olduklarını vurgulamaktı bu arada.

    işte bu kadar dersin arasında işaret dili görece çok daha mantıklı ve en azından günün birinde öğrencilerin hayatlarında kullanabilecekleri uygulamalı derslere sahip olacağı için bence desteklenmesi gereken kampanyadır.
hesabın var mı? giriş yap