• an itibarıyla başlattığım kampanyadır.

    kesinlikle desteklenmelidir. ilkokul, ortaokul ve lisede birer dönem olmak üzere zorunlu olarak okutulması gerekmektedir.

    bu sayede hem işitme engellilerin toplum içerisinde daha çok var olmalarını hem de bu eğitimleri verecek kişiler olarak istihdam edilerek iş gücüne katılmaları sağlanacaktır.

    üç eğitim seviyesinde olmadı en azından orta okulda belli bir sınıf için bir dönem dahi olsa zorunlu olması hoş olacaktır.
  • alanda çalışan birisi olarak yazıyorum; herhangi bir sınırlılığı olmayan sizin işitme engelli birisi ile iletişime geçtiğinizde kendisini anlamak için öğrendiğinizi fark ettiğinde yüreğinin gülümsemesini gözlerinde görmüş olacaksınız, o bakışa değer..
  • biraz ütopik bir istek olduğunu dile getirmek isterim.

    a) şimdi öncelikle dil için bir zorunluluk veya bağ gerekir. yani çocuklar bir zorunluluk niye hissetsin? zaten türkçeleri var diye düşünürler.
    ama bağ ile de bu oluşturulabilir. örneğin dizilerde, reklamlarda, oyunlarda vs. işaret dili gördükçe çocuk bunu merak edip ilgilenmeye başlayabilir.

    b) diyelim ki çocuklara dersi verdik, 1000 kelime öğrendiler vs.

    - çocuk bu dili kullanmazsa %99 ihtimalle unutacaktır ve yine zorunluluk ilkesince çocuk, işaret dilini pratik yapacak yer bulamayacağından boşuna bir uğraş olmuş olacaktır.
    - buna da şöyle bir çözüm belki olabilir, sınıf ortamında artık işaret diliyle anlaşma zorunluluğu? fakat bunda da şu sorun vardır 1.si bazı çocuklar zorunlulukları yıkmayı sever ve buna katılmaz 2.si ise hocaları da işaret diliyle dersi anlatmazsa çocuklar yine özüne dönüp türkçe konuşmaya devam eder.

    c) eğitimin gönüllülük esaslı olmasından yanayım yani :)
  • bir işaret dili tercümanı olarak bir kaç şart ile desteklediğim kampanyadır.:

    *işaret dili eğitmenliğinde işitme engellilere öncelik verilsin.
    bir kaç yıl önce işaret dili eğitmeni olabilmek için en az ön lisans mezunu olma şartı getirildi ve işitme engellilerin çoğu liseden sonra okuyamadığı için bu bu meslekten marum bırakıldılar.
    *üniversitelerin dil bölümleri gibi işaret dili bölümleri de olsun (şu an pilot aşamasında)
    *ayrıca üniversite sınavında onlara da ek süre verilsin lütfen. çünkü onlar soyut kavramları bilmiyorlar, deyim nedir, terim nedir bilmiyorlar. bizim kendi ürettiğimiz yapay dünyadan haberleri yok.
  • "2 tane engelli var diye niye dil öğrenecem" diyenlere yanıt olarak tek bir şey söyleyebilirim. "o engellinin biri bensem biri de sensin."
  • zorunlu ders olsun olmasına da dersi kim vericek ? halk eğitimden belge alanlar mı? o zaman olmaz işte. adam akıllı özel eğitim öğretmenleri, işitme engelli öğretmenleri vericekse amenna.. lakin işaret dilini savunan ekol artık çok eskide kaldı. işaret dili ne yazıkki standardize edilemiyor. bir çok sözcük birçok manaya geliyor ve kafalar çok karışık.. artık işitme engelli bireyler bebekken cihazlandırılıyor, dudak okuma gibi kendilerini sınırlandırmayacak yöntemlere yönlendiriliyorlar. işaret dili savunan ekol ne yazıkki geçmiş yüzyılda kaldı. artık bireylerde ki duyma kalıntısının peşinden gidiliyor, herkesçe konuşulan dil öğretilmeye çalışılıyor. evet işaret dilinden daha zor ama daha işlevsel olduğu bir gerçek. burdan ekmek yiyen arkadaşlar odyolojiyle ilgilenebilirler. işitme cihazı satan merkezlerde hayatlarında ilk kez ses duyan bireylerin muyluluğuyla mutlu olabilirler.. ya da bir kaza sebebiyle işitemeyen bireylerin yeniden duymaya başladıklarında ki mutluluklarıyla mutlu olmayı deneyebilirler. amaç insanlara yardımcı olmaksa yani..
  • işitme engelli bir ablaya sahip biri olarak katıldığım kampanyadır. zorunlu olamasa da bazı meslek gruplarında mutlaka zorunlu olması gerekir. müşteri temsilcisi, bankacı, eczacı, doktor, polis, öğretmen, ya da herhangi bir saha çalışanı vs. gerisi için bu ders hiç değilse seçmeli olarak açılabilir. işaret dili öğrenmeye teşvik edici kampanyalar düzenlenebilir.
  • özel eğitim uzmanı olarak karşı çıktığım kampanya.

    öğreneceğiniz ve unutmayacağınız işaret dilindeki üç beş kelime/kalıp ile işitme engelli birey, yalnızca temel gereksinimlerini karşılayabilecek. o da belki. oysa bir bireyin iletişim ihtiyacı bununla sınırlı değildir. duygu ve düşüncelerini ifade etmek, yakınlık kurmak, paylaşmak da iletişimin içindedir.

    günümüz teknolojisi sayesinde; erken tanı, doğru cihazlandırma ve doğru eğitim ile konuşma edinimini sağlayamayacak çok az birey var. bu durumda da doğru eğitim ile dudak okuma yoluyla konuşma büyük oranda etkin kullanılabiliyor.

    tüm bu işaret dili öğretmeni istihdamı, yaygınlaştırılması çalışmaları yerine bu bütçe ile cihazlandırma ve eğitim çalışmalarına ağırlık verilirse bir nesil sonrasında işaret dili gereksinimi ortadan zaten kalkacaktır.

    işaret dilinin temel dezavantajı, kolay olmasıdır. insan her zaman en az enerji ile en yüksek verimi almaya çalışır. bu dil ise o kadar kolaydır ki, ailesiyle birlikte işaret dili öğrenen çocuk eğitim sürecinde konuşma gelişimini neredeyse tamamen durdurur. işitsel sözel dil edinimi daha çetindir. yıllar süren, uzun soluklu ve yorucu bir çaba gerektirebilir. fakat sonuçta, ortaya çıkan kazanım harikadır. siz bu bireyleri işaret diline hapsederek günlük hayatlarında sizinle olan iletişimlerini temel cümle ve kavramlarla sınırlamış olursunuz.

    ayrı olarak eğitim veren, işaret dili kullanan işitme engelli okullarına, kısmen sözel konuşma becerisi var olarak gelen çocukların eğitim aldığı yıllar içinde bu becerileri ciddi miktarda kaybettiği veya tamamen bıraktığı sıkça gözlemlenebilen bir durumdur.

    bizim sorumluluğumuz bu bireylerin, kendilerine has bir dil ile konuşmaları, kendi kapalı gruplarını oluşturmaya itilmesi değil tam aksine topluma tam entegre olmaları için çalışmaktır.

    yetişkin bir birey olarak, işitme engellilerle konuşmak için işaret dili öğrenebilirsiniz. fakat çocuklar olmaz. işaret dili, susturur.

    düzenleme: birkaç yazım hatası
  • çok güzel kampanya lakin:

    ülkemizde :) daha :) anadilini :) konuşamayan :) yazamayan :) ve :) üniversite :) bile :) bitirmiş :) insanlar :) varken :) işaret :) diliyle :) mallar :) sürekli :) küfür :) falan :) ederler :) sonra :) al :) başına :) belayı :)
  • görsel sözlük isteyenler işaretçe adlı siteye bakabilir. ben beğendim. link

    ayrıca topluluk bölümünden bilmediklerinizi sorabilirsiniz
    link
hesabın var mı? giriş yap