• çok klişe bir tanım yaparak girmem gerekirse konuya bir arkadaşımın başına gelen “doktora yeterlilik sınavı” rezaletidir. daha da ayrıntılı bir tanım yapmam gerekirse de istanbul aydın üniversitesinin ne kadar para göz, ne kadar eğitimden uzak, ne kadar ticarethane olduğunun kanıtıdır diyebilirim.

    nasıl olurda bir okulun en üst seviyesindeki eğitim bu derece kötü olabilir. sınavlar nasıl bu kadar sorumsuzca ve kişiye özel yapılabilir (gerçi ülkede sadece içindekilerden oluşan doktora tezi var ya neyse). (bkz: erzurumda yazilan efsanevi doktora tezi)
    nasıl bir üniversite bir doktora programını öğrencilere danışman atamadan yapar, hadi onu yaptın doktora yeterlilik jürisini sınav anına kadar açıklamaz?
    yök yönetmeliğini hiçe sayıp kendi yönetmeliği ile hareket eder (yök kabul etmiş evet)
    bu sınavın amacı bir danışman eşliğinde, jürideki öğretim üyelerinin soracağı sorularla doktora eğitiminizin yeterliliğini ölçmek değil midir? jüriyi bilmeden ne derece eğitim almış olursanız olun her soruyu nasıl cevaplayabilirsiniz. hele ki size önerilen kaynakların hiçbirinin jürideki öğretim üyelerine ait olmadığını düşünürsek.

    her dönem 30 a yakın kişinin girip (ve bu insanların bazılarının birden fazla yüksek lisansı var, birçoğu ülkenin sayılı üniversitelerinden mezun vs.) kimsenin geçemediği bir doktora programı hayal edin. işte hayallerinizin karşılığı istanbul aydın üniversitesi.

    belki bu entry birileri için faydalı olur. geçtim orda lisansüstü eğitim almayı, öğrenci olmayı; kapısından geçmeyi düşünenler varsa vazgeçirir.

    gerçi (bkz: istanbul aydin universitesi) başlığı altında yazılanları okumak kapısından geçmemek için yeterli.
  • öğrenciye danışman atamamaları, jüriyi açıklamamaları rezalet gibi rezalettir. bildiğim kadarıyla zaten danışmanla birlikte belirlenir o jüri (burada onun eksikliğinden olmuş herhalde ama o da nasıl oldu belli değil, enstitünün ataması lazımdı) ve sınava o jürinin tezlerini kitaplarını okuyarak hazırlanır insanlar. doğal olan bu yani. burada o bakımdan bir zorluk-haksızlık da var.

    yönetmeliği hiçe saymak diyince de, araştırma görevlilerine verilmesi gereken bir gün izni de vermediklerini duymuştum, o konuda zaten kafalarına göre takılıyorlar galiba.

    girmeyi düşünüyorsanız dikkatli olmanız gereken üniversite.
  • danışman atamadan doktora yeterliliğe girilir diye yönetmelik çıkartabiliyorsa uzaktan eğitimle doktora eğitimi versin bari. yök bu yönetmeliği nasıl onaylayabiliyor, nerede kalıyor akademik danışmanlık, bilgi, tecrübe aktarımı.
hesabın var mı? giriş yap