• hukumet yetkililerimizin, merkez bankasını istanbula taşımakla olacagını zannettigi sey
  • nerenin finans merkezi olacağına göre gerçekçiliği değişen iddia. türkiye'nin finans merkezi olması düşünülüyorsa, zaten halihazırda öyle. öte yandan uluslararası bir seviyede iddiadan bahsediliyorsa bu pek kolay olmayacaktır. zira bizim bölgemizden dubai ve moskova gibi yerel finans merkezi olma iddiasında iki şehir daha var. bu iki şehrin artalanlarında* kendilerini emtia (petrol ve doğalgaz) kaynaklı sermaye akışı ile destekleyen ülke ve ülkeler var. istanbul'un ise herhangi bir artı değeri yok. allasen yılda sadece 20-30 tane finans mühendisinin yetiştiği, vadeli işlemler ve opsiyon borsasının 3 sene önce, üstelik izmir'de (!) açıldığı ve pek de etkin halde olmadığı (kaç yıl geçti ne opsiyon ürünleri çıkartabildiler, ne de futures ürünlerini çeşitlendirebildiler, üstelik bu faiz ve volatilite seviyesinde oldukça zor) bir ülke uluslararası bir finans merkezi çıkartamaz.

    herşeyden önce halkın kendisinin biraz finanstan anlaması gerekiyor. finans denilince uzmanından, cahiline kadar aklına dolardan başka bir bok gelmeyen, doların seviyesine göre ekonomiyi değerlendiren bir halkın bulunduğu ülkeden finans merkezi çıkmaz. daha da ötesi, uluslararası likiditenin çılgın attığı bu dönemde dahi, sıcak para çekebilmek için dünyanın en yüksek faizini ödeyen bir ülkenin ekonomisine uluslararası finans camiasının verdiği değer/güven ortadadır.

    hadi diğer herşeyi hallettiniz, finans çalışanları elit insanlardır. kaliteli bir hayat, yaşanılası modern bir şehir talep ederler. yıl olmuş 2008, sen halen minibüs denilen garabetler ile toplu taşıma yapıyorsan, trafik artık inanılmaz seviyelere gelmiş, insanların bir gün içinde trafikte kaybettikleri zaman 2-3 saati buluyorsa, şehrin her tarafı gecekondular ile çevrilmiş, gecekondu olmayan mahallerin bile şehircilik kalitesi yerlerde sürünüyorsa, sokaklarında şehir kültüründen en ufak nasibini alamamış, kolu açık bluz giyinmiş iki kız görünce aha ospu gördüm sanan öküzlerden geçilmiyorsa, senin finans merkezi olacağım iddiasına sadece gülünür.

    sonuç; istanbul finans merkezi olamaz. herşeyden önce ne hükümetin ne de halkın bunu başaracak bir vizyonu yok.
  • ugur gursesin bugunku yazısı konuyu cok gusel ozetlemiştir
    "... böyle; merkez bankası'nı sindirmeye, siyasal etki altında tutmaya çabalayan siyasal iktidarların bulunduğu bir ülkede de
    'finans merkez' falan olmaz!"

    yazının tamamı için
    http://www.radikal.com.tr/…=244390&tarih=14/01/2008
  • komik sadece komik. yav sunu bir anlasalar reel olarak ne kadar varsaniz finansal olarak da o kadar olursunuz. bir kac kendine has istisna haric durum budur. bu baglamda da sen memleketteki tum katma deger yaratan is alanlarini ozellestirir, esas katma deger yaratan unsurlar yurt disinda kalirsa (hangi amerikan firmasi cinde ar-ge yapıyor bi zahmet soyleyiverin) senin en duzgun adamlarin da tutar finansci olur gunluk para transferlerinden oteye birazcik olsun gidebilen islemler yapar, sonra da bankacılık sektorunun toplamı tutar orta olcekli bi alman bankasinin otesine gidemez. teknoloji diye bir sey var hanimlar beyler, mb istanbula gelince ne olacak ne degisecek havasindan suyundan mi etkilenecek mb calisanlari, ekonominin kurallari degisecek mesela talep artinca fiyat yerinde mi kalacak?
  • bir sehrin finans merkezi olması için orada merkez bankasının ve ülkedeki bütün bankaların genel müdürlüklerinin bulunması gerek değildir, ayrıca bu şartlar sağlanında güp diye finans merkezi de olunmaz. sen finans merkezi olmak istiyosan, orada finansdan elde edilen vergileri düşürürsün. şu an kurulu hedge fonlara bakarsak çoğunun amerika kıtası civarındaki adalarda, ve diğer verginin az olduğu yerlerde olduğunu görürüz. ayrıca, madem istabulu merkez yapmak istiyosun, peki bu merkezde yaşayacak ve çalışacak insanlari için gerekli altyapı var mı bakalım. ulan adam gibi iletişim altyapısı yok ülkede. elalem 4g kullanacak yakında bizde daha 3g yok. zaten istanbul yaşamak için zor bir şehir iyice bok edin. ha anlamadığım, newyork harbiden, bizimki gibi hayali değil, finans merkezi ama orda merkez bakası yok. ayrıca ülkedeki her bankanın da merkezi orada değil. bence bir şehre her sektörü toplarsanız riski çok artırırsınız. özellikle reel sektör için. hadi bakalım her firmanın merkezi istanbul'da olsun, bakalım depremden sonra kalkınmak için çalışacak insan bulabilecek miyiz, ya da insanlara yaşamlarını devam ettirecek mal ve hizmeti sağlayacak şirket kalacak mı ortada.
    kısaca, istanbulu finans merkezi yapmak istiyorlarsa ilk önce iletişim altyapısını sonra da vergi ve aracı kurum maliyetlerine bakmalılar, yoksa anne ben finans merkezi oldum diyince olunmuyo.
  • ankaranın iyice içinin boşaltılacağını düşünmeme yol açan fikirdir.
  • istanbul'a yağmur yağmasıyla son bulacak bir hayaldir.
  • bugün itibariyle istanbul’un uluslararası finans merkezi olmasına ilişkin strateji ve eylem planı resmi gazete’de yayımlanmış. ifm diye kısaltarak da şekil yapıp kafalara oturtma çabası gözden kaçmıyor. maddeler şu şekilde;

    -radikal.com.tr'den alıntı- (onlar da aa'dan almış)

    -uyuşmazlıkların etkin çözümü için mahkemelerde ihtisaslaşma sağlanacak.
    -istanbul merkezli kurumsal bir tahkim merkezi kurulacak. merkezde, kurumsal olarak arabuluculuk imkanı sunulacak.
    -tbmm genel kurulunda bulunan tasarılar: türk ticaret kanunu tasarısı, türk borçlar kanunu tasarısı ve hukuk muhakemeleri kanunu tasarısının yasalaştırılması yönünde çalışmalar yapılacak.
    -başbakanlıkta bulunan genel idare usulü kanunu tasarısı yasalaştırılacak.
    -ab direktiflerine uyumlu yapı için sermaye piyasası kanununda değişiklik yapılacak.
    -gayrimenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu gibi yeri ürünlere ilişkin düzenleme yapılacak.
    -merkezi teminatlandırma ve merkezi takas tarafı sistemi oluşturulacak.
    -uluslararası ödeme ve takas sistemleri ile entegrasyon geliştirilecek. ödeme sistemleri kanunu yayımlanacak.
    -yabancı menkul kıymetlerin yurtiçi piyasalarda işlem görmesi: yabancı şirketlerin kotasyonunda gereken maliye bakanlığı izni kaldırılacak.
    -devlet iç borçlanma senetlerinin yatırımcıları koruma fonu kapsamına alınması değerlendirilecek.
    -"finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri kanunu tasarısı" sektör temsilcilerince iletilen görüşler çerçevesinde hızla yasalaştırılacak.
    -özel sektör borçlanma araçlarına işlerlik kazandırılacak ve bu araçlar yatırımcıları koruma fonu kapsamına alınacak.
    -yerel yönetim borçlanma araçları geliştirilecek. sigortalı ihraca yönelik sistem kurulacak.
    -tezgahüstü piyasalarda sunulan ürünlerle ilgili mevzuat, takas ve işlem altyapısı oluşturulacak.
    -faizsiz finansman araçlarına ilişkin altyapı geliştirilecek. körfez bölgesi sermayesine yönelik sermaye piyasası araçları ve takas bağlantısı projesinin hayata geçirilmesi sağlanacak.
    -istanbul altın borsası bünyesinde efektif ve döviz piyasası kurulacak ve takasbank tarafından takas hizmeti sağlanacak.
    -karbon piyasası oluşturulacak: karbon ve sera gazı salım ticaretine başlanacak ve bu araçlara dayalı türev ürünler geliştirilecek.
    -ürün ihtisas borsaları oluşturulacak. tarım ürünleri için lisanslı depoculuk sistemi kapsamında elektronik işlem platformu, takas ve saklama sistemi kurulacak.
    -enerji ürünlerine ve emtiaya dayalı spot ve vadeli piyasalar geliştirilecek.
    -gelir vergisi kanunu yeniden yazılacak.
    -vergi usul kanunu tümüyle gözden geçirilerek, vergi cezalarının caydırıcılığının artırılması başta olmak üzere mükellef hakları, uyuşmazlıkların çözümü ve değerleme hükümleri modern vergi sistemleriyle paralel hale getirilecek.
    -bsmv başta olmak üzere aracılık maliyetlerini artıran yüksel kademeli olarak düşürülecek.
    -gelir idaresi başkanlığında finansal sektör konusunda uzmanlaşmış bir birim kurulacak.
    -borsada şirketlerin halka açılmalarının teşviki amacıyla vergi dahil her türlü önlem alınacak.
    -sistemik risk komitesinin görev ve fonksiyonları güçlendirilecek.
    -borsalar, hukuki statüleri netleştirilerek, genel kamu idaresini ilgilendiren mevzuat kapsamı dışına çıkarılacak.
    -piyasalar için ortak teknoloji platformu oluşturulacak.
    -takasbank ve merkezi kayıt kuruluşu bünyesinde elektronik fon platformu kurulacak.
    -ifm için ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısına doğrudan bağlı bir bürokrat atanacak veya görevlendirilecek.
    -ilköğretimden itibaren öğrencilere temel finans ve ekonomi formasyonu kazandırmak amacıyla müfredata bazı dersler eklenecek.
    -üniversitelerde belirli bir seviye belirlenerek, mezuniyet öncesi yabancı dil bilgisinin zorunlu hale getirilmesi gibi seçenekler değerlendirilecek.
    -her bir üniversite içinde finans odaklı merkezler için "kariyer planlama merkezleri" oluşturulacak.
    -doktor unvanına sahip olmayan sektör çalışanlarının üniversitelerde ders vermelerindeki engeller ile akademisyenlerin sektör kuruluşlarında görev almasındaki engeller ortadan kaldırılacak.
    -finans sektörüne yönelik insan kaynağı (yetenek) havuzu oluşturulacak.
    -istanbul finans konusunda yüksek lisans ve doktora merkezi haline getirilecek.
    bu arada ifm stratejisi ve eylem planında, küresel kriz nedeniyle yeniden şekillenecek olan finansal piyasaların yönünün bu aşamada tam olarak öngörülememesi nedeniyle, planın 3 yıl sonra yenilenerek, güçlendirilmesi ve içeriği genişletilerek, detaylandırılması öngörüldü.

    -radikal.com.tr'den alıntı-
  • "istanbul islami finans merkezi" diye revize edildiginde gercege daha yakin bir durumu ifade edecektir ne yazik ki. kabarmis istahlar ve gidisat bu yonde. öfff.
  • cak, cek, cak, cek.....

    biz bu palavraları, planlı ekonomi devrinde de çok duyduk.

    finans çok hassas bir konudur. zan kaldırmaz. hem tam demokrasi ve hem de özerk kurumlar gerektirir. örneğin, keyfi vergi cezaları ile medyanın terbiye edilmeye çalışıldığı bir ülkenin finans merkezi çıkartmaya çalışması pek bir nafile çabadır.

    sermaye birikimi yok, finans için gerekli teknik altyapı yok, finans bilgisi zaten hiç yok. ayrıca, egalitaryan ve liyakata dayalı bir ekonomi yerine, rekabetçi olmayan oligarşik-cemaat ekonomisinin kök saldığı bir ülkede hangi kariyer planlamasından bahsediyorsun ki?

    vergi otoritesi olsun, merkez bankası olsun ekonominin kamu aktörlerinin özerkliği tartışılmakta. sonra ben finans merkezi olacağım. "ol" deyince olunmuyor işte. oligarşi ile yönetilen hangi ülke finans merkezi çıkartmış tarihte söyleyin de bilelim.

    2008 yılı için top 10 şu şekilde*;

    london
    new york city
    tokyo
    singapore
    chicago
    hong kong
    paris
    frankfurt
    seoul
    amsterdam

    bunların hangisinde totaliter, baskıcı bir iktidar var. hangisinde merkez bankasının özerkliği tartışılmakta. hangisinde vergi otoritesi keyfi cezalar kesmekte. hangisinde ülkenin sermaye piyasası kuruluşu üzerinde baskı var. hangisinde binlerce internet sitesi yasaklı. allasen güldürmeyin adamı ya...

    biraz düşünün, 1.4 milyarlık nüfusu ve trilyon $'lık dış ticaret hacmi ile çin'in şangay'ı bile listeye giremiyor, finans merkezi olamıyor. neden acaba? sermaye dersen var, ticaret dersen var. hinterland dersen var ama ne yok. demokrasi yok. totaliter rejim var. dolayısıyla şangay'dan da finans merkezi olmuyor. ee, sen ne skime fırlıyorsun ortalığa o zaman bu halinle finans merkezi olacağım diye.
hesabın var mı? giriş yap