13 entry daha
  • ikinci dunya savasindan sonra amerikalilarin destegi ile meiji doneminde yavas yavas gectikleri, taisho doneminde tam anlamiyla tanismaya basladiklari demokrasilerine donus yapabilen japonya, yine savasin ardindan tamamiylen ordudan arindirilmistir. japonya'yi herhangi bir isgalden korumak, amerika'nin gorevi haline gelmistir.

    japonya'nin stratejisi de pek tabii artik "guc kullanmamak" olmustur, ozellikle buyuk savasin getirdigi yikimin ardindan.

    bu nedenle ekonomik olarak bircok seyini amerika'ya borclu olan japonya, ayni zamanda amerika'nin ekonomisinin de dayandigi yegane ulkelerden bir tanesidir. halen daha inanilmaz bir sekilde genislemekte olan ekonomisi (80lere ve 90lara nazaran epey bir yavaslamis olsa bile) sayesinde her zaman amerika'nin koruyacagi, amerika'ya bagli kalacak bir ulke halini almistir.

    dunyanin en agresif ordu milletlerinden biri olarak kabul edilen japonlarin, herhangi bir amerikan operasyonunda amerika'yi desteklemesi kacinilmazdir. ancak, gunumuzde artik herhangi bir ordu gucu kalmadigi icin, yalnizca ekonomisini konusturabilir.

    askeri koruma icin ise amerika'ya muhtactir.
3839 entry daha
hesabın var mı? giriş yap