• -1955 yılında iki sosyal psikolog joseph luft ve harry ıngram tarafından geliştirilen, bireyin kendisini tanıtmaya, anlatmaya ne kadar istekli olduğunu anlamaya yarayan eylem.

    -johari penceresi 4 pencere alandan oluşur.
    açık alan
    kör alan
    gizli alan
    bilinmeyen alan

    -açık alan :bireyin hem kendisine hem başkasına açık olan alandır. duygu ve düşünceler gibi. iletişim için uygun alandır.

    -kör alan: bireyin kendisinin bilmediği fakat diğerleri tarafından bilenen alanıdır. kaygı, korku, kıskançlık gibi. bu alan eleştiriye kapalı tek yönlüdür.

    -gizli alan: bireyin kendisine açık, başkasına kapalı olan alandır. bireyin sırları bu alanda saklıdır. bireyin paylaşmak istemediği ve bilinçli olarak gizlediği bilgileri kapsar bu alan.

    -bilinmeyen alan ise bireyin hem kendisi hem de diğerleri tarafından bilinmeyen özelliklerini içerir.
  • johari penceresi, bireyler arası ilişkilerin incelenmesinde yararlanılan analitik bir yöntemdir. bu modele göre, bireyler arasındaki anlaşmazlıkların ve ilişkilerin bozulmasının nedeni, bireylerin hem kendileri hem de diğer kişiler hakkında yetersiz bilgilere sahip olmalarıdır.

    bundan dolayı, karşılıklı ilişkilerde bulunan bireyler bilgi yetersizliğinden korku ve gerilim içine girerler ve bu durum birbirlerinin davranış, konuşma ve tutumlarına yanlış yorum getirmelerine neden olur. bundan başka duyguların da devreye girmesi ile anlaşmazlık ve çatışmalar da ortaya çıkar.
  • işletmelerde kariyer planlamada kullanılabilecek bir araçtır. bazı insanlar önlerine bir fırsat çıkmadıkça veya ortam sağlanmadıkça kendilerine ait bir takım özelliklerinin farkına varamazlar. bu özellikler ne kendilerinin ne de çevrelerinin fark edemediği bilinmeyen alana giren özelliklerdir. iyi bir kariyer planı bireyin bu özelliklerini gün ışığına çıkarmayı amaçlar.**
  • dört gözlü bir pencere bu, şöyle tarif edeyim. benim bildiğim başkalarının da bildiği alan, açık alanım. benim bilmediğim başkalarının bildiği, benim kör alanım. benim bildiğim başkalarının bilmediği, gizli alanım. benim bilmediğim başkalarının da bilmediği alan, onu bilmiyorum.
    pencereden ilişki yaseminin penceresi gibi olur, ordan da bir ilişkinin çıkması enteresan.
  • 9 yıldır eğitimini verdiğim, dünyanın en iyi gelişim aracı.
    joseph ve harry
    sizler dahisiniz!
  • joseph luft-harry ingham tarafından oluşturulmuş kendini tanıma kadranlarıdır.

    açık alan, kör alan, gizli alan ve potansiyel alan diye 4 alandan oluşur. yapılan test sonuçları kişinin bu alanlardan hangisine daha fazla sahip olduğu ve bu sayede de kişiliği hakkında fikir sahibi olunur.

    tabi testin doğru sonuçları vermesi için cevaplarken de kişinin objektif olması gerekmektedir.

    açık alanın fazla olması kişinin rahat, doğal,güvenli olduğu anlamına
    kör alanın fazla olması ben merkezci,savunmada,eleştirilere kapalı,şüpheci olduğu anlamına
    gizli alanın fazla olması gergin,güvensiz,işbirliğini red etmesi anlamına
    potansiyel alanın fazla olması risk almayan, mağdur,bilinmeyenle baş edemeyen,hakkını arayamayan, kapalı olduğu anlamına gelir.

    benim açık alanımın bu karenin neredeyse %70'ini kapladığını belirteyim bari son olarak.
  • amerikalı iki psikolog joseph luft ve harry ıngram tarafından 1955 yılında ortaya atılmıştır. isimlerinin baş harflerinin birleşmesiyle (jo-hari) oluşturulan kavram, kaliforniya üniversitesi, los angeles'ta geliştirilmiştir.

    johari penceresi'nde, iki veya daha fazla kişi arasında, bu kişilerin birbirleri hakkındaki bilgileri ön plana çıkmaktadır. bu bilgiler dört pencere şeklindedir. açık alan, kör alan, gizli alan ve bilinmeyen alan olarak 4 alan bulunmaktadır.

    açık alan: kişinin hem kendisi hakkında bildiklerini hem de diğerleri tarafından bilinen özelliklerini içeriyor.
    bu alan kolay gözlemlenebilir bilinçli hareket ve ifadeleri, kişinin anlatmaktan çekinmediği bilgileri kapsamaktadır. kişinin ve karşısındaki insanların farkında olduğu, tanıdığı, bildiği tutum, nitelik ve davranışlar yer almaktadır. açık alanı geniş olanlar birer iletişim ustasıdır, takım oyununa yatkındırlar. ayrıca bu kişiler rahat, doğal, özgüveni olan, duygusal yeterlilikleri gelişmiş kişilerdir.

    kör alan: kişinin kendisinin bilmediği fakat diğerleri tarafından bilinen alandır. kaygı, korku gibi duygular bu alanda yer almaktadır. bu alanın geniş olması kişinin tek yönlü iletişimi tercih eden, benmerkezci, savunmacı, eleştirilere kapalı, şüpheci olduğu anlamına gelmektedir. kör alanı geniş olan kişiler iletişim engelleri oluşturur, zamanla kendileri engel halini alırlar.

    gizli alan: kişi tarafından bilinen ancak diğerleri tarafından bilinmeyen alandır.kişinin paylaşmak istemediği ya da gizlemek istediği bu alanda tutum, nitelik ve davranışlar yer almaktadır. bu alanın geniş olması risk almayan, bilinmeyenle baş edemeyen, hakkını arayamayan, kendine odaklı, özgüveni eksik, paylaşıma kapalı olduğu anlamına gelmektedir.

    bilinmeyen alan: kişinin hem kendisinin hem de başkaları tarafından bilinmeyen özelliklerini içeriyor.bilinmeyen alan genişse ne yapılacağı kestirilemez.deyim yerindeyse kapalı kutudurlar. kuralcılık ve mesafe esastır.rüyalar da bu alana girer.

    edit: ekleme
  • 1955'te joe ve harry'nin johari adini vererek gelistirdikleri bilissel bir arac. eger kisi arena karesinin alanini genisletme riskini goze alirsa cogu zaman baskalari da onu takip eder ve onlar da kendi arena karelerinin alanlarini genisletirler. bunun sonucunda daha fazla samimiyet gerceklesir.
  • kişinin kendine tuttuğu aynadır. belirli periyotlarda uygulanması faydalı olabilir.
  • bir televizyon programı. johari bir ünlüyü programına konuk ediyor ve ünlünün geçmişte tanıdığı insanları teker teker çağırıp ünlüyü anlatmasını istiyor. ünlünün sadece kendisini bildiği şeyleri doğal olarak ünlünün kendisi anlatıyor. ünlünün bilmediği ama çevresinin bildiği şeyleri çağırılan konuklar anlatıyor. böyle herkesin bildiği bilgiler penceresi bu program sayesinde genişliyor. kimsenin bilmediği pencere de olduğu gibi kalıyor. bir esprisi yok yani.
hesabın var mı? giriş yap