• jimmy page, robert plant ve john paul jones gibi efsane üç kişinin de dahil olduğu efsane grup led zeppelin'nin, alanında dünyanın en iyisi olan tek elemanı. 33 yıl önce bugün* hayata veda eden, benim için gelmiş geçmiş en büyük drummer.

    24 eylül 1980 günü, sabah, led zeppelin'in asistanı rex king, john bonham'ı grubun yaklaşan amerika turnesinin(1977'den beri ilk turne) provalarına katılması için bray stüdyolarına götürmek üzere alır. yolda arabayla giderlerken, john bohnam rex king'e bir yerde kahvaltı için durmasını söyler. durdukları yerde, bonham, 16 shot vodka içer, ki bu 400-560 ml arasında bir vodka miktarıdır. stüdyoya vardıktan sonra da, provalar esnasında, bonham ağır bir şekilde alkol almaya devam eder. akşam geç saatte bitirilen provanın ardından, yorulmuş olan grup üyeleri jimmy page'in clewer, windsor'daki evine, the old mill house'a, çekilirler. 25 eylül gece yarısı, john bonham uykuya dalar. arkadaşlarından biri onu yatağına taşır ve bir yanının üzerinde olacak şekilde yatırır. richard cole'un yerine led zeppelin'in yeni tur menajeri olarak gelen benji lefevre ve john paul jones, sonraki gün öğleden sonra john bonham'ı yatağında ölü olarak bulurlar. bonham 32 yaşındaydı.

    adli tabibin yaptığı incelemeler sonucunda john bonham'ın önceki gün yaklaşık 40 shot vodka içmiş olduğu tespit edilir. bonham o kadar alkol içmiştir ki, uykusunda kusup, boğulmuştur. ayrıca yapılan otopsi sonucunda bonham'ın vücudunda herhangi bir uyuşturucuya rastlanılmamıştır. bonham'ın cesedi yakılır ve külleri 12 ekim 1980 günü, rushock parish kilisesi, worcestershire'da toprağa defnedilir.

    mezar taşında "cherished memories of a loving husband and father john henry bonham who died sept. 25th 1980 aged 32 years. he will always be remembered in our hearts. goodnight my love, god bless." yazar.

    bu olağanüstü yetenekli insanın ölümünün ardından, grup arkadaşları***, 4 aralık 1980 günü bir basın açıklaması yaparak, arkadaşları john bonham olmadan led zeppelin efsanesini sürdürmeyeceklerini, onun anısına olan saygılarından ve kurmuş oldukları sevgi dolu dostluktan dolayı artık led zeppelin'in eskisi gibi devam edemeyeceğini, devam ettirmek istemediklerini bildirirler. john bonham 32 yaşında hayata veda etmiş ve led zeppelin'i de kendisiyle götürmüştür adeta.

    arkadaşları kim bilir, bonham olmadan da onun yerine onun kadar olmasa da çok yetenekli bir drummer bulup devam edebilirlerdi, ama devam etmediler, devam etmemeyi tercih ettiler.

    bu kadar büyük bir yeteneğin böyle ucuz bir şekilde yok olup gitmesi ise insanı üzüyor. hala, işe yaramayacağını bile bile "keşke daha az içseymiş." dedirtir bana onun ölümü.

    kendisini olağanüstü bir performans sergilediği şu efsane şarkıyla anmak istiyorum.

    led zeppelin - achilles last stand
  • ciddi şekilde sahne korkusu olan biriymiş bu güzide abimiz. alkolü bu yüzden o kadar yoğun kullanıyor olduğu söylenmektedir. performanslarından önce genellikle 1 şişe vodka devirip öyle çalarmış.

    (bkz: yarasın ustama)
  • güzel insan.

    25.09.1980 tarihinden beri hiçbir şey eskisi gibi değil gençler. öyle zannediyorsunuz ama değil. o gün çok büyük bir fikir ölmüş. az bulunan bir kafa göçmüş gitmiş. adam 22 yaşında royal albert hall'de kariyerinin en iyi solosunu atmış. tabi kayda alınanlar içinde. 40 değil de 39 votka shot yaptığında neler oluyor bilmiyoruz mesela. 40'da ölüyor ama onu biliyoruz. enejisiz bi de... binlerce avroluk kick pedalı teknolojileri olmadan, neblim basit bi t zil sehpası bile olmadan, yutupdan dave weckl falan izlemeden, kolum kadar bagetlerle çıkartıp davula vura vura çalmış. sikmiş atmış ortalığı işte. ama adamı küstürmüşler aga. hayata küstürmüşler. müziğe küstürmüşler. anlamamış kimse. adam müzikte davul mevzularında devrim yapmaya çalışmış. kafasındakileri dünya çapında tanınan bir rock grubuyla anlatmaya çalışmış. yapmış da pezevenk. ama her devirde yaşayan popüler kültür orospuları bu adamı da bunaltmış. "dünyanın en iyi davulcusu sen misin yoksa ringo starr mı?" sorularından bıkmış adam. - dünyanın en iyisi buddy rich'dir bu arada yanlış olmasın. buddy rich allahıysa bonzo peygamberidir. ringo ney la? - beatles çok ayrı bi mevzu tabi ama ringo'nun hiçbir sike yaramadığı konusunda hemfikiriz sanırım. (bkz: dünyanın en büyük yancısı) neyse... olan olmuş eci. ama dinlediğiniz hemen her tarzdaki müziğin davulunu çalan hatta bilgisayarda yazan adamların bile mutlaka dinleyip etkilendiği ya da etkilenen birinden etkilendiği bu adamı bilin tanıyın istedim. kaç kişinin kendi adıyla anılan tekniği var? bi de fidanın tohumu gibi düşünün. üstüne bi şey koymadan olmuyor. tabi biz haluk levent dinledik amına koyim. milletin babası led zeppelin dinliyor evinde. sonra davulcu oluyor. hayat bizi neden yoruyorsun. şimdikiler öküzler gibi çalıyorlar evet. ama çok ruhsuz hacı. "bu ne lan?" diyebilir ergenler. ama beyler bu adam bunları çalarken, dediğim gibi dünya insanları evrendeki en iyi davulcunun ringo starr olduğunu düşünüyordu. çünkü çok ünlüydü. düşün bak öyle bi dünya. gerçi şimdi de çok farklı değil. adam herkesi bi uykudan uyandırdı. "öyle değil böyle" dedi. biz hala bu ayyaş pezevengi konuşuyorsak bu sebepten işte. unutmadan led zeppelin'in en iyi şarkısı "since i've been loving you", en iyi albümü "ııı" albümüdür. ama led zeppelin'i en iyi anlatan şarkı "kashmir"dir beyler. orhan gencebay abimizin kromatiklerinden etkilenmişler. bağlama görmemiş tabi bu ingiliz köylüler. ahmet ertegün abimiz sağolsun. hepinizi seviyoruz. ama bonzo'yu başka.
  • davulun başına geçip çalmaya başlayınca davul ile bir bütün oluşturan insan.

    (bkz: r.i.p)
  • adamın tuşesi tuşesi tuşesi. davulu dömüyor, sever gibi, oksar gibi. tane tane. çok net. vuruslar ne kadar forte veya piyano olursa olsun tonu çok berrak. bu adam davulcu olmak için doğmus. maalesef oğlu jason babasının tırnağı olamaz bana göre. davul çalınmaz, davulla bütünlesip müziğin içine akarsın. davul çalanlara dikkat edin davulcu olupta star olan veya grubunun önüne çıkan isim pek yoktur. john bonham bir rock star ıdır.
  • (bkz: #47166247)
  • müzik tarihinde kimin en iyi vokal, kimin en iyi gitarist vs. olduğu yıllarca tartışılabilir ama kimin en iyi davulcu olduğu asla tartışılamaz. john bonham davul konusunda son noktayı koymuştur aga. özellikle şu parçalardaki performansı "ya yok ebesinin amı john bonham" tepkisi verdirtir.

    * achilles last stand
    * when the levee breaks (en sefdiğim lz türküsü)
    * good times bad times
    * moby-dick
  • (bkz: neil peart)
  • davulu tecavüz edercesine çalan büyük virtüöz. gözümde tüm zamanların en iyisidir.
hesabın var mı? giriş yap