• avusturyalı psikiyatrist ve nörolog. aynı zamanda nobel ödülünü alan ilk psikiyatristtir. frenginin beyin ve merkezi sinir sistemini etkileyerek oluşturduğu paralitik demans'ın tedavisinde sıtma aşısının kullanılabileceğini bulmasıyla nobel ödülünü kazanmıştır.

    didik didik freud'da ve alper hasanoğlu'nun cumhuriyet'teki yazısında jauregg'in bambaşka bir yüzü anlatılıyor.
    birinci dünya savaşıbilindiği gibi cepheler üzerinden yürütülen, kanlı bir savaş.
    cephelerdeki çatışmalara tanıklık eden askerler, savaş nevrozu da denilen sinirsel çöküntü yaşıyorlar ve cepheye bir daha dönmek istemiyorlar. bunun üzerine jauregg'in kliniğinde ect (elektroşok) yöntemiyle askerlerin duyarsızlaştırılarak cephelere geri gönderilmesi sağlanıyor. tabii bu pratik sonucu jauregg'e soruşturma açılıyor. freud ise o dönem çalışmalarıyla adından söz ettirmiş fakat yahudi olması sebebiyle nobel ödülü beklerken ödülü jauregg'e kaptırmış bir isim.

    jauregg'e açılan soruşturmada freud, jauregg'in bu işten bağımsız olduğunu düşündüğünü belirtmiş olsa da, jauregg'in nazi sempatizanı bir nasyonalsosyalist olması kafalarda soru işareti bırakıyor. özetle yahudi olduğu için nobel ödülü alamayan freud; ödülü nasyonalsosyalist ve nazi pratikleri olan birine kaptırmış oluyor.
  • avusturyali bilimadami. 1917 yilinda kazara sok tedavi yöntemini bulmus.

    şok tedavisi

    kaza:mezbaha işçilerinin kesim yöntemi…

    ect (electroconvulsive the-rapy) olarak bilinen elektroşok tedavisi, mezbaha işçilerinin, domuzların elektrikle sersemlemelerinden sonra çok sakin durduklarını fark etmelerinin bir sonucu…

    ectye, beyne elektrik akımı verilmesi suretiyle, depresyon gibi akıl hastalıklarının semptomlarını engellemekteki son çare olarak bakılıyor.

    elektroşok tedavisi fikri, sıtma aşısıyla frengili hastaları te*davi eden avusturyalı julius wagner-jauregg tarafından geliştirildi.

    1927 yılında nobel ödülü alan vvagner-jauregg, bu fikre, “bir sisteme elektrik verilmesinin tedavi edici özellik taşıyacağından yola çıkarak ulaştı. ve böylece, çok tartışılan şok tedavisi doğmuş oldu…

    aynı zamanda, şizofrenlerin doğal yollardan çarpılmalarının, hastalık belirtilerinin iyileşmesine neden olduğu da belirlenmişti. psikiyatristler, hastaların beynine elektrik akımı uygulamak yoluyla, anlaşılması güç tedavinin gerçekleştiğini belirtiyorlardı. ancak ectnin kısa süreli hafıza kaybına neden olması dışında önemli etkisinin bulunmadığına dair klinik bulgulara az da olsa rastlanıyor. hastaların tedavi edilmesine yönelik olarak bu yöntem çok uzun zamandan beri kullanılmaya devam ediyor.

    http://www.uzmanportal.com/…bulunmus-buluslar.html/
hesabın var mı? giriş yap