• bankalarin ilerde ortaya cikabilecek olasi zararlari karsilamak uzere ayirmak zorunda olduklari fonlar.

    turk ticaret kanunu'nun 466. maddesine gore, bankalar (ve butun ticari sirketler), her yil net karlarinin yirmide birini, odenmis esas sermayelerinin beste birini buluncaya kadar "umumi yedek akce" olarak ayirmak zorundadirlar.

    bankalar kanunu'nun 32. maddesine gore de, bankalar turk ticaret kanunu'nun ve anasozlesmelerinin ayrilmasini zorunlu kildigi yedek akcelerden baska, yillik net karlarinin %5'ini, odenmis sermayeleri tutarina ulasincaya kadar muhtemel zararlar karsiligi olarak ayirmak zorundadirlar. bu karsiliklar, zararlarin mahsup edilmesinde kullanilir. eger mahsup sonucu bir noksan olusuyorsa, bu noksan giderilinceye kadar karsilik ayrilmaya devam edilir.

    bu karsiliklar, yillik bilancolarin genel kurul ya da yonetim kurulu tarafindan onaylanmasini takiben 15 gun icinde tcmb nezdinde hazine adina acilacak kanuni yedek akceler karsiligi devlet tahvili hesabina yatirilmak zorundadir. zararlarin kanuni yedek akcelerle karsilanmasi gereken durumlarda, bu karsiliklar tcmb tarafindan ilgili bankaya iade edilir.

    tek duzen hesap planinda, kanuni yedek akceler, ozkaynaklar'in altinda, 420 hesap skontunda izlenirler.

    kanuni yedek akceler disinda bir de ihtiyari olarak ayrilan yedek akceler vardir ki, bunlar ve yedek akceler hakkinda daha genel bilgi icin ihtiyat akcesi ve yedek akce basliklarini ziyaret etmekte fayda olabilir.
  • çok sık olarak kullanılmasa da devletin piyasadaki para miktarını* ayarlamada kullandığı araçlardan biridir. kanuni yedek akçe oranı ayarlanarak kullanılır.
  • sermayenin sürekliliğini sağlamak amacıyla, zarar olursa eksilen ana sermayenin bütünlenmesin yardım amacıyla, anonim şirketin ayırmak zorunda olduğu fondur.
  • bilançoda özkaynaklar altında 540 yasal yedekler hesabında takip edilen ve yeni ttk md. 519'a göre ayrılmasının zorunlu olduğu yedeklerdir.
hesabın var mı? giriş yap