• bundan birkaç ay önce kelle başı 300 papel olduğunu duymuştum. eğer fiyatlar 600 papel ise, türkiye'de sadece ultra zenginlerin yapabileceği aktivitedir. bu parayı zenginler bile vermez.
  • venediğe gidip gondola binmeyen ben, buradaki fiyatları gördükten sonra kapadokyada da balona binmem
  • avro cinsinden olandır. 130 ile 150 avro arasında fiyat çekiyorlar. uzak durun derim. adamlar zaten türk taşımak istemiyor, hedef kitleyi turist olarak belirlemişler ve fiyatları da buna göre ayarlamışlar. avro ile balon turu nedir la demek istedim balonculara.
  • bir sıcak hava balonunun 1 saatte ortalama 200 litre lpg kullandığını dikkate alınca, küçük tüp fiyatına olmaması normaldir.

    bu işten de balon operatörünün maaşı başta olmak üzere turu düzenleyen şirketin de kâr etmesi gerektiğini hatırlatmak lazım.
  • hadi bizim için pahalı diyoruz da valla gavurlar içinde pahalı gavur olsam ben de binmem sonra turist gelmiyor gelmez tabi bundan sonra birbirinizi bindirirsiniz balona vakit geçirirsiniz artık
  • (bkz: balon balonu)
    3,5 saat balonla dağın taşın üzerinde uçmanın 1 ay trenle avrupayı gezmeye eşdeğer olduğunu göstermiş fiyatlardır.
  • myanmar'da da 350 dolardan başlıyormuş.

    https://bagan-balloon.com/price.php

    ama adamlar aşağıya "neden myanmar da balona binmek bazı ülkelerden daha pahalı?" başlığı altında bana göre dandik bir açıklama eklemişler. vergi veriyorlarmış vs. ayrıca müşterilerini hotellerinden alıyorlar, kahvaltı sunuyorlar, sigorta ediyorlar ve sertifika veriyorlarmış. tr de durum nasıl bilemiyorum.

    ara edit: gelen mesajlara göre tüm bunlar tr'de de varmış. ayrıca tr deki balon deneyiminin dünyanın pek çok yerinden daha güzel olduğuna dair müşteri feedbackleri alıyorlarmış.

    bunlar tr fiyatları.

    başka ülkelere de baktım genelde 250+ euro/dolar bandında fiyatlar gördüm.

    anladığım kadarıyla bu balon işi baya pahalı bir zevk. yeni bir balon almaya kalktığınızda da, sipariş verdiğinizde imalatı 10-12 hafta sürebiliyormuş. fiyatları da 45.000 dolar civarından başlıyormuş. belki daha ucuzları da bulunuyordur elbet. uçurmanın da bir sürü resmi işlemi, lisans, yakıt masrafı vs. i vardır diye düşünüyorum.

    ülkedeki baloncuları savunmak gibi oldu ama, kısa bir araştırma ile elde edebildiğim bilgiler bunlar.
  • bi halttan haberi olmayan dangozlar toplanmış üfürüyorlar. bir tanesi de boykot çağrısı yapmış ahahah. hayatım o turların potansiyel müşteri kitlesi sen değilsin zaten, yabancı gruplar.

    bu fiyatlar senelerdir pek değişmedi. fiyatlar euro üzerinden belirlenir, euro üzerinden sunulur. hatta son yıllarda euro üzerinden kademeli bir şekilde ucuzladı bile. eskiden 140-150 euro olan uçuşlar şimdi 100 euro civarında. ama türk lirası değer kaybettikçe o fiyat 300 de olur, 600 de olur. sen de burdan bik bik edersin.

    gelelim fiyatlandırma sisteminin nasıl çalıştığına. balon işi esasen bir ekstrem spordur ve oldukça maliyetlidir. her bir balonun uçuşu kalabalık bir ekip tarafından gerçekleştirilir. ekip ne kadar tecrübeliyse o kadar güvenle uçarsınız. tecrübeli ve kaliteli personel siz beyaz yakalılar gibi aylık 3000 tl'ye çalışmaz, maliyetlidir. balon dediğiniz şey de en nihayetinde belirli güvenlik standartlarını taşıması gereken malzemeden üretilir. o da pahalıdır. örneğin üzerinde şirket logosu taşıyan sıfır balon almak isterseniz yaklaşık 150-200 bin euro civarında bir parayı ödemek durumundasınız. bir şirketin ticari faaliyet gösterebilmesi için en az 5 balona sahip olması gerektiğini düşünürseniz sadece balonlar için yaklaşık 1 milyon euro civarında bir yatırım maliyeti var. bu maliyeti ikinci el ve logosuz balonlar kullanarak biraz aşağı çekebilirsiniz ama çoğu firmada böyle bir durum yoktur. bakın daha yatırılması gereken teminat ve harçlardan bahsetmedim bile.

    ikinci olarak sigorta konusu. bu ekstrem spor kapsamında bir aktivite olduğu için hayvani sigortalar yapılır. biz şurada 1000 tl'lik trafik sigortasından yaka silkiyoruz, varın siz düşünün bu sigortaların bedellerini.

    üçüncüsü ise iş modeli. bu turlara müşteri sağlama kanalı çoğunlukla acente-rehber ya da acente-otel şeklindedir. müşteriler çoğu zaman bunlar tarafından bulunur. ve bunlara ciddi komisyonlar ödenir. çünkü bir rehber ve acente tek seferde 40 müşteri birden gönderir. bir otel bir günde buna yakın sayıda müşteri bağlayabilir. o yüzden hiç kimsenin senin gibi münferitlere ihtiyacı yoktur.

    2018 yılı itibariyle otel, acente, rehber vb aracıların balon firmasına ödediği kişi başı ücret 90 euro yani 450 türk lirası civarında. üstüne de piyasa tarafından yazılı olmayan bir anlaşma ile belirlenmiş bir pay koyarlar ve müşteriye satarlar. aradaki farkı da komisyon olarak alırlar. balon firmaları çoğu zaman münferit müşteriye daha düşük fiyat vermez. çünkü 2 tane dingile tur satabilmek için asıl müşteri kaynağı olan aracıların işine taş koymak istemez.

    bütün bunların yanısıra balon dediğiniz şey her mevsim ve her hava koşulunda uçabilen bir şey değil. kışın müşteri olmaz, uçmaz. rüzgar çıkar uçmaz. hatta sabah son dakika da sert rüzgar başlar parasını kredi kartıyla tahsil ettiği tüm müşterilere bir de elden nakit geri ödeme yapar. hem güvenlik hem de maddi riski yüksektir. işletme giderleri yüksektir. yılda uçuş yapabileceği gün sayısı sınırlıdır.

    kısacası bu tür aktiviteler lüks aktivitedir. herkes yapsın diye düzenlenmez. paran varsa uçarsın. yoksa sabah 6'da kalkar fotoğrafını çekersin. paran yetmiyorsa balon şirketine kızacağına önce seni üç kuruş parayla çalıştıran patrona sonra da cebindeki parayı euro'nun 5'te birine eşitleyen hükümete kız.

    edit: aradan 4 yıl geçmiş. burada yazdığım bazı şeyler aynı kalırken, bazı şeyler de kökten değişmiş. 2022 yılındaki güncel durumu okumak isterseniz sizi şuraya alalım: (bkz: #135214806)
  • ulan insallah bir uber'de sizin karsiniza cikar
hesabın var mı? giriş yap