• aydın tonga tarafından yazılmış ,
    muhammed sonrası halifeler dönemlerinden başlayarak muaviye döneminde en güçlü halini alan ,
    islam'ı saltanat için kullanma ve toplumda orantısız zenginlik-fakirlik kavramlarının tekrar çıkmasını inceleyen kitap.
    hala sürmekte olan islam güdümlü zenginliklerin ( orantısız zenginlikler ) temelini görmek , kökenine inmek ve hala benzer uygulamaların terminoloji farklılıklarıyla devam ettiğini idrak etmek açısından , duru ve detaylı kaynaklardan birisidir.
  • muaviye'nin insanları nasıl satın alarak herkesi kendine biat ettirdiğini anlatan bir kitap. benim bayağı ufkumu açtı. kimini parayla, kimini makamla, kimini onore ederek, kimini ise tehdit ederek hizaya getiriyor. hemen herkesi parayla satın aldığı için inanılmaz bir servet biriktiriyor. bugün bazı siyasilere bakıp da "yahu ölüp gideceksin, bu para hırsının sebebi ne?" ne diyorsunuz ya, bunun büyük kısmı ihtiras olabilir, ama hatırı sayılır bir kısmı da insan satın almak için gerekliliğidir.

    (bkz: siyasetçilerin insan satın alma yöntemleri)

    edit: mukayeseli okunması gereken de bir kitaptır. zira daha çok şia nazarından yazılmış gibi. konunun uzmanı değilim, ama öyle gözüküyor. sünni kaynaklara da baktığımda, muaviye için değil belki, fakat hz. osman için daha tutarlı bulunabilecek şeylerle karşılaştım. yani bu kitabı okuyacaksanız mutlaka farklı kaynaklardan teyit edin bilgileri.
hesabın var mı? giriş yap