• bir karadeliğin içine girdiğimiz zaman kütle çekim etkisi ile moleküllere ayrılacağız fakat bu denli büyük bir çekim bizi öldürmeyecek, karadeliğin içinde giriş ve çıkış yerlerinin birbirinin tam tersi özellikte olduğunu düşünmekteyim. çünkü ışığı bile hapis eden bu oluşumların, kendi içinde enerjisel olarak farklı yönleri olabildiğini düşünüyorum. bir tarafı her şeyi yutuyor, diğer tarafı her şeyi çıkarıyor. zaman doğrusal olmadığı için yani einstein'ın görelilik teorisine göre karadelik bizi yuttuğu an ve bir yere attığı an, dünyadaki yüzlerce yıla eşit, fakat bize göre birkaç dakikadan oluşan bir yolculuk yapma ihtimalimiz olabilir.
    karadeliğe girerken üst düzey kütle çekim etkisi ile moleküllerimize ayrılıyoruz. moleküller birbirinden ayrıldıktan sonra karadeliğin yarısına ulaştıktan sonra aynı zıtlıkta anti üst düzey çekim gücü ile moleküller birleşip tekrardan bir beden haline geliyoruz. (bu arada bilincimize ne oluyor bilemiyorum, sanırım uyku gibidir.) karadeliğin sonundan çıktığımız zamanda bütün moleküller anti kütle çekim gücü ile birleşmiş oluyor. anti çekim gücü diyorum çünkü bildiğimiz üzere (bkz: hawking radyasyonu)'nda anti maddeler dışarıda kalırken maddeler karadeliğin içine giriyordu. orada geçirdiğimiz bir yıl, dünyada yüzlerce yıla eşit olacağı için çıktığımız zaman dünyaya geri dönebilirsek tanıdığımız herkes ölmüş olacak ya da bizi başka bir evrene yani dünyaya geçirecek. başka evrene mi geçiriyor yoksa bir zaman makinesi olabilir mi, bu sorunun cevabını hâlâ düşünüyorum. hangi ihtimal bana daha çok baskın geliyor? zaman makinesi olma ihtimali daha yüksek geliyor.
    ışığı yutan bu mükemmel oluşumlar zamanı neden yutmasın?

    not: zamanda geçmişe yolculuk evrenin entropisinde aşırı artışa neden olduğunu biliyorum, yani bu imkansız. fakat dışarıdan bir gözlemci olmakla, olayın içinde olmak schrödinger'ın kedisi farklı olgular olduğu için geçmişe gittiğimiz zaman sadece bir gözlemci olacağımızı düşünüyorum. olaylara müdahale edemeyiz fakat olayları izleyebiliriz.

    not 2: çift özellikte olduğunu düşündüğüm noktayı bir kez daha belirteyim. karadeliğin giriş ve çıkış yerlerinin birbirinin tam tersi özellikte olma ihtimali. girişi karadelik, çıkışı beyazdelik olabilir. herhangi bir isim olabilir, bu önemli değil. önemli olan zıt değerlerin karadeliklerin içinde birleşme ihtimali.

    nasa'dan ve türkiye'den birkaç kişiye ulaşmaya çalıştım fakat ulaşamadım. eğer ki bilgili birileri görürse daha geniş bir bilgi almak istiyorum.

    edit: ben kesinlikle biliyorum ve bu kesinlikle böyle demedim. bir fikir paylaştım ve bu fikir tamamen yanlış olabilir. ayrıca karadeliğin bir delik olmadığını gayet iyi biliyorum. burada bahsettiğim, olay ufkuna (etki merkezi, çekim alanına) girmeyi kastettim. saçma da olsa fikirlerimizi paylaşacağız ki yanlışlar elensin ve insanlık olarak ileriye gidebilelim. fikrini paylaşan herkese teşekkür ederim.
  • anlamıyoruz diye umarım bizi sikmiyorsundur.
  • karadelikleri gercekten musluk gideri gibi bir delik sanıyorsunuz heralde. benim bildigim kara delik dedigimiz sey çok buyuk kutleli yıldızların oldukten sonra kalan cekirdek kısmının yozlasması sonucu olusmus süper yogun madde hali. yani ortada bir delik yok cok yogun bir madde var. ve o kadar buyuk bir cekim ivmesi var ki, uzay boslugunda saniyede 300000 km gidebilien bir foton bile onun kutlecekim ivmesinden kacamıyor. bu sebeple kara delik diyoruz cunku gozlemciye kendısı ısık gondermiyor. ancak olay ufku denilen bolgesinden gelen ısıgın analizi veya onun kutlecekimsel etkilerini diger ısık kaynaklarından inceleyerek bilgi sahibi olabiliriz (kütlecekimsel mercek etkisi, schwarz yarıcapı). gercekten bir delik varsa ortada bana biri acıklasın. bunu acıklarken uzay-zaman duzlemi üzerinde tekillik olusturmasını ornek gostermeyin o bir modelleme diye biliyorum. yanlıs biliyorsam bilgilendirilmeye acıgım.
  • karadelikle solucan deliğini karıştırmamak lazım. ara ara okurum ikisini de. bildiğim kadarıyla karadeliğin bir “çıkışı” yok. ama olabilir de. şuan bu tarz konuların neredeyse hepsi teori.
  • (white hole) beyaz delik, yoğun bir şekilde parlak olan ve maddenin içine çekilmediği aksine dışarı itildiği bir kozmik nesnedir. başka bir deyişle, bir karadeliğin tam tersidir. ancak karadeliklerin aksine, beyaz deliklerin var olup olmadığı veya nasıl oluşturulacağı konusunda bir fikir birliği yoktur.

    einstein'ın yerçekimi teorisine göre tahmin edilirler ve çoğunlukla bir karadeliğin uzay ve zamanda bir tünele giriş noktası olarak hareket ettiği ve evrenin başka bir yerinde beyaz bir delikle sonlanması bağlamında bahsedilir. ancak bu, son derece tartışmalıdır çünkü einstein'ın teorisi karadeliklerin merkezinde sonsuz bir tekilliğin -diğer taraftaki beyaz delikten herhangi bir şeyin geçmesini önleyecek sonsuz bir yerçekimi- varlığını öngörür.

    bununla birlikte, bazı teorisyenler, einstein'ın teorisi ile kuantum teorisinin bir kombinasyonunun beyaz delikler hakkında yeni bir düşünme biçimine işaret ettiğini düşünmektedir;

    buna göre, beyaz delik bir karadeliğin "çıkış" noktası olmak yerine, bir karadeliğin oluşumunun ağır çekim bir tekrarıdır.

    süreç, eski bir büyük yıldızın kendi ağırlığı altında çökmesi ve bir karadelik oluşturmasıyla başlar (şöyle ki). ancak daha sonra karadeliğin yüzeyi etrafında meydana gelen kuantum etkileri çökmeyi durdurur ve bunun yerine yavaş yavaş karadeliği, orijinal yıldız maddelerini dışarı püskürten bir beyaz deliğe dönüştürmeye başlar. süreç akıl almaz derecede yavaş işler bu yüzden beyaz deliklerin gerçekten var olup olmadığını öğrenmek için çok uzun bir bekleyişe gerek vardır.

    kaynak: science focus
  • karl schwarzchild açıklamış, kara delik başka evrenlere gitmenize izin vermez.bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır. olay ufkunda, kara deliğin yerçekimi o kadar güçlüdür ki, hiçbir mekanik kuvvet onun üstesinden gelemez veya ona karşı koyamaz aslında. kara delikler einstein'ın genel görelilik denklemlerinin çözümleridir ve uzayda çok küçük bir noktaya çok fazla madde ile enerji yüklediğiniz zaman oluşurlar.
    ama solucan delikleri ile karıştırılabilir. çılgın bir iddia olsa da einstein teoride mümkün olduğunu söylese de görelilik kuramı uygulandığında beyaz delik muamması ortaya çıkmış. kara ve beyaz deliklerin tünelle birbirine bağlı olduğu varsayılıyor. gerçek mi bilinmez uzay-zaman noktalarını birbirine bağlayan kestirme yollar aslında.. teori de tabi.. belki bir gün içinden geçilerek geçmişe ve geleceğe gidilebilir de şu anda nasıl yapılacağını kimse bilmiyor ayrıca atom altı ölçekli yapılar yani evrenin bir yerinde oluşmaları, belirmeleri bir saniye bile sürmüyor.. bu sebeple çok da mümkün değil.
  • wormhole ve blackhole tanımlarını karıştırmamak lazım.

    olay ufkuna girdikten sonra muhtemel canlı bir biyolojik varlığın öleceği son dönemde daha muhtemel olduğu düşünülmekte.

    discovery science channel’da through the wormhole belgeseli izleyen arkadaşlar bazen fizik kurallarını, ışık hızını entropilerle aşıp beş belgesel serisi kadar olan bilgi birikimi ile nobeli alacaklar. inanıyorum koçlarıma…
  • biri karadeliğe girse de şu geyikler bitse. at evladım içine doğru kamerayıen azından.
  • insanoğlu akdeliklerin zaten bir hipotez olarak farkında. hatta denir ki bilinen çokça karadeliğe rağmen tek bir akdelik tespit edilebilmiştir, o da big bang'i oluşturan akdeliktir.
    eyvallah, hoş çaba. binaenaleyh keşfedilen çoğu şeyin arkası iyi kazıldığında, evvela ortaya konulmuş olduğu kuvvetle muhtemel tespit edilebilir.
    bu gerekçeyle, bilinen hipotez denilebilir.
hesabın var mı? giriş yap