• istasyona gidip gidip geri dönmek sonra çarşıda bir çay içip ertesi gün fırında tekrar çalışmaya karar vermek. tek izin gününde cepteki paranın neredeyse tamamına kıyıp ani'ye gitmek, dönünce haklıymışım, bu şehirde işte bunun için bu kadar ruhla beraber yaşıyoruz demek. ruhların milliyetinin olmadığını keşfetmek.

    öteki izin günü kaleye (kars kalesi) çıkmak. kaleden kaldığı evi seçebilmek. artık tanıştığı ruhların, onların anlattıklarından, şehrin hangi evlerinde kaldığını çıkarmaya çalışmak.

    izleyen izin gününde tabii ki piyade bu kez müzeye (kars müzesi) gitmek. bildiği bilmediği bütün ruhların orada olduğunu görmek. ruhların sorunlarının da olduğunu ve bunların önemli olduğunu farketmek. ama ruhların öyle korkulacak yaratıklar olmadığını anlamak.

    lakin ruhların insanları asla anlayamadıklarını ve anlayamayacaklarını artık anlamak. her ruhun bir fikri sabite mahkum olduğunu anlamak. yaşayanların ne kadar hür fikirli olduğunu farketmek.

    istasyona gidip gidip geri dönmek fırında çalışmaya devam etmek. ne zamana kadar demek.

    ahmet muhtar paşa'ya her önünden geçişte selam vermeye devam etmek.

    trene binse de bu kez başka bir şehirde başka bir fırında çalışacağını anlamak.

    ruhlarla bayağı bayağı anlaşmaya başlamak. bir gün, kaldığı rus evinin inşasında çalışmış bir taş ustasıyla tanışmak. dostoyevski hakkında konuşmak. laf bitince taş ustalığının inceliklerini dinlemek. fırında çalışmaya devam etmek. inşaat işçisi olmanın bir seçenek olduğunu görmek. lakin ani'yi hatırlayıp fırında çalışmaya devam etmek.

    nehrin şehri ikiye bölemediğini görmek.

    önemli olanın memleketin ekmeği olduğunu anlamak heidegger'i yadetmek.

    ya toza ya çamura mahkum olmanın esas olduğunu anlamak.

    fırında da yeraltında çalıştığını evin de bodrumunda yaşadığını farketmek. petersburglu taş ustasını ve dostoyevski'yi de bu listeyi dahil ederse bütün bunların anlamlı olup olmayacağını düşünmek. bu kadar da tesadüf olur mu demek.

    ebu hasan el harakani'nin türbesini keşfetmek. onun ekmeğe verdiği değeri öğrenmek. milliyet farketmeden insanlara ekmek verilmesi gerektiğini söylediğini öğrenmek. sevinmek.

    kars'a gelip karslı olunabilineceğini anlamak.

    aslında evden ekmek almak için çıktığını geriye dönmeyi unuttuğunu farketmek (#32456751). yine de bir süre daha kars'ta fırında çalışmaya devam etmeye karar vermek.

    (bkz: empati/#25356011)

    (bkz: fernweh)
    (bkz: heimweh)

    edit: bir adet matbaa hatası.
  • (bkz: karlsli olmak)
  • anlamadığım bir şekilde insanların garip bir sessizliğe bürünmesine neden verir.

    şimdi ben kars'ı hayatımda hiç görmedim. ama babam kars doğumlu. gerçi onun babası da kafkasya göçmeni. neyse. nerelisin dendiğinde kütük kars'ta. ne diyelim? istanbul desem baban nereli diye soracaklar. eh baştan diyorum işte kars'lıyım diye. uzamasın muhabbet.

    ama nedense hep negatif yorumlar alıyorum. en son biri bir daha sorarlarsa istanbul de sen boşver dedi. nesi var bu kars'ın biri bana anlatsın.
  • bazılarına göre adam olmamaktır ama köroğlu'nu alt eden kiziroğlu mustafa bey karslı'dır unutmayalım ki...
  • ilginç bir şekilde türkiye genelinde hemen hemen her şehirde karslı'lara karşı büyük bir antipati mevcut. karslı'yım dediğin anda karşındaki kişinin hakkındaki düşünceleri istisnasız bir şekilde negatifleşiyor. "karslı'yla iş yapma" şeklinde yazılmamış bir kanun var sanki. hatta sadece iş hayatını değil arkadaş çevresini de ciddi bir şekilde kısıtlıyor karslı olmak. ben bu muamelenin bir diyarbakırlı'ya ne de ne bileyim bir adana'lıya bile yapıldığını görmedim ama istisnasız bir şekilde karşılaştığım bütün karslı'lardan aynı şeyi duyuyorum.

    artık adamlar zamanında nasıl bir güvensizlik yarattılarsa normalde hiç karşısındaki adamın nereli olduğunu umursamayan insanlara kadar yayılmış etkisi. o on numara, mülayim adam bile karşısındakinin kars'lı olduğunu öğrendiğinde değişiyor hemen.

    bu duruma nasıl gelindiğini merak ediyorum.
  • (bkz: karslı)
    (bkz: yozgatlı)
    (bkz: gümüşhaneli)
    (bkz: çorumlu)
  • dünyanın en güzel etini, peynirini ve balını yemek; kaz etinin kudretini bilebilmektir.

    ayrıca bakınız; (bkz: ailem karslı ben izmirliyim/@bobby mcferrin)
  • karslı olanlar iyi insanlardır. lakin (bkz: digor) dedin mi duracaksın. zaten kendi halkı digor'u sevmez. karslı insanların en büyük sorunu digor yüzünden genellemeye gidilmesi. bir kere kars'a gidip, yerinde sohbet etme imkanınız olsa hayretler içinde kalırsınız. abartmıyorum.
  • -nerelisin
    *karslıyım
    - olsun , o da bizim ülkemizin toprağı.

    yukarıdaki diyaloğu birebir yaşamış biri olarak, haklı sebepleri vardır kesin. bir karslı olarak digor ve yerli dedikleri insanlardan uzak durun. ayak üstü adamı soyup soğana çevirirler. samimiyet kurmanız gerekenler ise terekeme ve azerilerdir. * *
  • izmir şehrinde teneke işinden çok iyi paralar kazanmaktadırlar
hesabın var mı? giriş yap