• boris vian'ın, generallerin beş çayı'nın gölgesinde kalmayı pek de haketmeyen bir oyunudur. vian, diğer adı ''anarşist vodvil'' olan bu oyununda 2. dünya savaşı'na fena giydirir, savaşın insan psikolojisi üstündeki etkileriyle alay eder, amerika'nın mezarına tükürür*. bu oyunu ilk kez, 2008-2009 sezonunda iki kalas bir heves tiyatro topluluğu sahnelemiştir. ha bi de dönem açısından pek alakasız olsa da, savaşın işlenişi bakımından damakta delicatessen tadı bırakır, şahsi fikrimdir.
  • boris vian'ın yazmış olduğu bir tiyatro oyunu. 2. dünya savaşı sırası geçen oyunda, vian kendi diliyle militarizmle dalgasını geçiyor. belki kara mizah denilebilir tür olarak ancak vian'ın aynı zamanda absürd ve kışkırtıcı üslubu oyunu farklı kılan özelliklerden.

    konusu kısaca, bir alman askeriyle evlenme arifesindeki kızın aile ortamında diyaloglardan oluşmaktadır. eve zırt pırt giren bilumum askerle birlikte çok fazla sahne giriş çıkışı bulunmaktadır.

    metin olarak okuduğum için sahnede nasıl durduğu hakkında bir fikrim olmamasına karşın, türkiye için fazla cüretkar bir oyun olacağı görüşündeyim ama denendiğini görmek isterim açıkçası.
  • boris vian'ın bir eseridir. şöyle der kendisi : "... bir sanat eserini anlayamazsınız, onu yaratanı anlarsınız." bu eserde vian anlatır, bu tiyatronun anlattığı da vian'dır aslında.

    kasaplığın elkitabı (l’équarrissage pour tous), imparatorluk kuranlar (les bâtisseurs d'empire) ve generallerin beş çayı (le goûter des généraux). vian'ın kaleminden çıkan en tanınmış 3 oyundur.

    boris vian'ı anlamak kolay değildir, zordur. onun sanatı tam nedir dersek bu sorunun cevabının ucu bucağı yok gibidir. yalnızca roman ya da müzik ya da tiyatro değildir vian sanatı. devasadır. şiirini, tiyatrosunu, düş dağarcığını, söz dağarcığını, cazını, sinemasını, kurgusunu, pornografisini, operasını, şarkı sözlerini, radyosunu, icatlarını, savaş karşıtlığını ve onlarca bilinmeyen sanat bakışını toplamak gerek. ancak öyle gözle görünür olur vian sanatının genel hatları.

    okuması çok keyifli bir oyundur. izlemesi de nasip olur umarım.
  • dokuz eylül üniversitesi güzel sanatlar fakültesi sahne sanatları deneme topluluğunun 2017 yılının sonunda prömiyerini yaptığı, 2019 şubatına kadar sahnelenmiş vian oyunudur. öğrencilerin eşliğinde onur pelister yönetmenliğini, ezgi deniz alpan dramaturgisini, ayten öğütcü sahne tasarımını yapmıştır. buradan tanıtım videosuna ulaşılabilinir.
  • istanbul devlet tiyatrosu tarafından sahnelenmeye hazırlanan oyunun prömiyeri 31 ocak 2019 tarihinde gerçekleşecektir.
  • şuan prömiyerini izlediğim oyun. ilk perdesi gayet eğlenceli geçti. ama anladığım kadarıyla orijinalinden biraz sapılmış ki bu da üzücü bir detay.
  • 31 ocak tarihinde kucukcekmece sahnesinde promiyerini izledigim oyun.

    genel olarak bakmak gerekirse dekor ve kostum oldukca iyi ancak sahnedeki tum devlet tiyatrolarini izlemeye calisiyorum.2017-2018 sezonunda ciddi anlamda artik bitsin diye bekledigim oyun.

    oyunda gereksiz cok fazla sahne var ve bircok anda oyunculuklar oldukca basit yansitiliyor seyirciye.

    kisaca gitmezseniz cok sey kacirmayacaginizi dusundugum hede.

    tiyatroyla kalin o ayri.
  • istanbul devlet tiyatroları'nın cesur bir şekilde sahneye koyduğu oyundur. çok güzel bir savaş eleştirisi olan oyundan önce boris vian'ın üslubu hakkında biraz bilgi edinilse daha iyi olur sanırım. ayrıca oyunda boris vian kendisine selam da göndermiştir. dekor, oyunculuk, kostümler hepsi harika ancak cennet sahnesi'nde izlemenizi tavsiye etmem; bu sahnede izlemekte ısrarcıysanız kenar koltukları tercih etmeyin, bu koltuklar çok dipte.
  • boris vian’ın yıkım ve değersizleştirme güzellemesi bu cağnım oyunun kadrosunda selçuk kıpçak ,ahmet dizdaroğlu gibi -ki bence oyundaki tüm oyuncular öyleydi- güzide oyuncular var.öyle teknik terimlerle güzellemeler yapamayacağım için düz olarak dekor da çok şahaneydi bence.gidiniz izleyiniz efendim ben de bugün cennet sahnesinde izledim ancak stratejik olarak aşırı iyi bir noktadan izlediğim için bence de cennette izleyecekseniz ortaları kapıverin.
  • bugün ailemle beraber cennet sahnesinde izleyeceğim istanbul devlet tiyatroları’nın oyunu. yorumlar yeterince aydınlatmadı, inşallah kalitelidir.

    edit: az önce yarısında çıktığım rezalet oyundur. uzun zamandır bu kadar kötüsünü izlememiştim. umarım en kısa sürede kaldırılır.
hesabın var mı? giriş yap