• çikolatalısı da çıkan bir çeşit tatlı. kemalpaşa'dan geçerken fabrikasına uğranıp alınası..
  • tüm şuruplu tatlılarda olduğu gibi yapımında kullanılan şurubuna göre tadı acaip değişen tatlıdır. evde yaparken, süper bir tat yakalamak için ve yerken sizi bayıltmaması için şurubunun içine dilimlenmiş bir limon atılması pek güzel sonuçlar verecektir.
  • naifliğin güzelliğine örnek teşkil eden tatlıdır.
  • yemeden önce saygı duruşunda bulunulması gereken tatlı.
  • en asil duygunun tatlısıdır; bir kat kaymak, üzerine bir çay kaşığı tahin, onun üzerine de bir adet fazla olgunlaşmamış böğürtlenden oluşan bir kombinasyonla tüketilmesi şanına yaraşır bir mide uğurlaması olacaktır.
  • üzerine krem şanti, onun üzerine de bol tahin gezdirilerek tadına varılır. şu anda götürdüğüm şey.
  • anne yapar bunu. dolapta soğudukça güzelleşir. üstüne hindistancevizi patlatılır. ben tatlı kaşığıyla yerim bunu. çatalla zor oluyor parçalanıyor çünkü. bi de bazen şerbeti az çekerse kek gibi olur bazı kemalpaşa yuvarlakları. o zaman onları da yerim ben. ağzında yumuşacık, buz gibi, tatlı mı tatlı bir hisle ayrılırsın tabaktan.

    bazen tarçınla da denenebilir. açken yememek lazım insanın midesini yakar tüm şerbetli tatlılar gibi.. bi de anneler bunu borcama koyarlar. borcamın dibinde bunun şurubu böyle kıvamlanır. kaşıkla hızlı hızlı bastırınca arka arkaya çıt çıt diye sakız çiğneme sesi gibi bi ses gelir. ben onu da çok severim. bazen çok açsan eğer dibinde kalan şurupta da makul miktarda tarçın varsa yumuşak ekmekle tabağın dibi sıyrılabilir. ancak bayat ekmekle yaparsan bunu ekmek kırıntıları yapışır şerbete o zaman tekrar kaşık kullanmak zorunda kalırsın ekmekle sıyırmanın bir mantığı kalmaz.

    pek naif aile saadeti tatlısı.
  • surubunu pisirirken icine karanfil, zencefil ve elma kabugu eklerseniz degisik bir aromaya sahip olan tatlidir. kaymak yerine krem santi ile servis yapmaniz ve ceviz ile suslemeniz tavsiye` edilir:arsenic the chef`..
  • serbeti az olursa kucuk capta bir sekerpareniz olabilir... tazeyken ve mumkunse soguk tuketilmelidir... guzel yapilmisin yaninda bir bardak visne suyu icilince muthis hafif ve serinletici bir yaz tatliniz olur...
  • patenti bursa'nın mustafakemalpasa ilçesine ait olan diğer adı peynir tatlısı olan tatlı. bu özelliği, orjinali %70 tuzsuz peynir %30'u da irmik ve diger muhteviyatlardan oluşan tatlı olmasından gelen, bursa ve çevresi hariç, heryerde orjinalinden saptırılmış, bu yüzden de gercek özelliğini genelde kaybetmis güzide tatlıdır. orjinali bulundugunda; kaymak, dondurma, tahin+ceviz ekürileriyle yenildiginde tadına doyulmayan, yedikce yenilesi rakibi olmayan tatlı çeşidi.

    orjinali için (bkz: http://shop.dinkgida.com.tr/?mdl=urunler&kat=71)
hesabın var mı? giriş yap