• insanların sıkıştıkları zaman durumu kurtarabilmek,cogu zamanda erdemli ve asil olabilmek adına sergiledikleri davranış.işin aslına bakılırsa "kişisel tatminin" diger adıdır.çünkü asıl amaç "ben kötüyüm" demekten ziyade "bak kötü yönlerimde var ama aslında ben iyi bir insanım" demektir.
  • insanın kişisel özelliklerinin olumsuz yanlarını dile getirip bu konuda analiz yapması. yurdum insanının yapmadığı bir özelliktir. yaptığı anda türkiye'nin abye girmesi an meselesidir.
  • kişinin yapabileceği bişi değildir, uğraşmaya gerek yoktur; bünyeler kendileri hakkında tam olarak objektif olamazlar
  • herkesin basini yastiga koydugunda yaptigi,kendi benligiyle yüzlestigi ve gerçekleri en saf haliyle kabul ettigi halidir.hata yaptigini bilmek ve kabullenmek iste gecenin o saatlerinde gerçeklesir.keske o kelimeyi söylemeseydimler,çok mu ters davrandimlar yavas yavas düsünülmeye baslar.ama kendimizi fiziksel ruhsal olusabilecek her tür yaradan korumaya and içmis savunma mekanizmamiz devreye geç de olsa girer ve ama önce o öyle dedi sonra ben öyle dedim hem o bastan öyle davranmasaydi ben zaten öyle yapmazdimlar ile içimize biraz da olsa rahatlama gelir.sabah uyandigimizda ise gece boyu kendini tamir eden ruhsal savunma mekanizmamiz sayesinde günün ilk isiklariyla kendimizi daha iyi hisseder bir gün önce yasananlar o kadar da kötü gelmemeye baslar.kisacasi kisa da olsa yasanan bir özelestiriye bile bünyemiz zor tahammül eder.
  • olaylar karşısında alınan tavırlar üzerinden ulaşılan sonuç hedeflenen sonuç değilse yapılan eylem.
  • (bkz: otokritik)
    (bkz: özeleştiri)
  • öznefrete ulaşmadıkça iyidir. öznefrete varırsa sıkıntı.
  • kişinin kendini eleştirmesi zordur. başkaları hakkında dahi tam olarak objektif olamayan insanın kendini tam anlamıyla eleştirebilmesi beklenemez. ruh haliyle orantılı olarak özeleştiri değişik şekiller alabilir. mutsuz ve yararsız hissediyorsa insan kendini, çok fazla acımasız olabilir. tam tersi bir durumda yaptığı her olumsuz davranışın altında yatan geçerli bir neden bulabilir. bu nedenle öz eleştiri denen şeye inanmıyorum. insan duygusal bir varlık, sonuç itibariyle kendini aynada olduğu gibi görebileceği gerçeği çok uzak. mantık ve akıl yürütmede bile duygularımızı bir yere kadar ortaya koyuyoruz. hiçbirimiz istatistiksel denklemler değiliz. iyi ki de değiliz.
  • rudyard kipling - adam olmak şiirini anlamaktır. (çeviri sahibi bülent ecevit'in kendi sesinden de dinlenir)
  • baskasina karsi degil ama kendi basima kaldigimda cokca yaptigimdir. elin agzina laf vermemek lazim simdi.
hesabın var mı? giriş yap