• istanbulun fethi sırasında osmanlıların istanbula ilk girdiği ve stefan zweigin "yıldızın parladığı anlar" kitabında istanbulun fethini bu kapının açık olmasına bağladığı kapıdır
  • stefan zweigin yıldızın parladığı anlaradlı eserinde adı geçen ve istanbulun tesadüfen açık unutularak fethedilmesine vesile olan kapı.bu kapı yayaların şehre girip çıkması için yapılmış küçük kapılardan biriymiş.askeri açıdan pek bir değeri yokmuş.kuşatmanın olmadığı dönemde yaya kullanımına yönelik olduğu için veya telaştan açık unutulmuş olmalı.

    kapıyı açık gören osmanlılar önce bunun bir aldatmaca veya bir savaş taktiği olduğunu düşünmüş lakin işin aslı öyle değilmiş.sonunda bildiğiniz üzere bu küçük kapıdan girip şehri fethetmişler.yani öyle diyor zweig.
  • istanbulun fethi ile ilgili bir yunan efsanesi...

    aslında turk askerlerinin ve teknolojisinin istanbulun fethi icin yeterli olmadıgı turklerin istanbula surlardaki savunmasız cok kucuk bir yarıktan girdigi ganlatılır. bazıları ise turklerin girdikleri yerin eski ve kullanılmayan kucuk bir kapı oldugundan bahseder. bir digeri de yahudi mahallesindeki bu kapının icerden acıldıgını. bir sekilde kapıdan veya yarıktan giren turkler surlara turk bayragı cekmisler bunu goren bizans akerleri de psikolojik olarak cokmusler ve istanbul dusmus.

    ozu itibarı ile turklerin istanbulu bilek gucuyle degil, hile ile aldıgını anlatan bir efsanedir.
  • stefan zweig'ın 'yıldızın parladığı anlar' adlı kitabının (bkz: sternstunden der menschheit) ilk bölümünde anlatılan hikayede, açık unutulan kapının ismidir.
  • istanbul'un konstantinopolis olduğu zamanlar, büyük sur kapılarının henüz açılmadığı sabah erken saatlerde; üç kademeli surlardan içtekiler arasında halkın geçişini sağlamak için yapılmış nice küçük kapıdan biri. bir iddiaya göre, şehir türklerin kuşatması altındayken açık unutulup, istanbul'un fethine sebep olmuş.
  • stefan zweigin iddiasina gore de bu efsanevi kapidan ilk gecen ulubatli hasandir.
  • - "bir toz zerresi gibi minicik bir rastlantı, unutulan kapı kerkaporta, dünya tarihinin yazgısını değiştirmiştir."
    (bkz: yav hee he)
  • stefan zweing’in insanlığın yıldızının parladığı anlar kitabında idda ettiği istanbul’un fethi ve bizans’ın yıkılmasını sağlayan açık unutulan kapıdır. “herkesin unuttuğu kapı kerkaporta, dünya tarihinin akışını kesin biçimde değiştirmiştir.”
  • norman davies, europe a history kitabında bu kapıdan şöyle bahseder:
    "kerkoporta, kaçan yunanlılar tarafından açık bırakılmıştı ve türkler içeri doldular." (s: 491)
hesabın var mı? giriş yap