• zaman zaman içime dolup taşan istek.

    "o adam çok egolu"
    "egolu piç"
    "egosunu kabarttık"
    "egosu düşük"

    kölenin efendisine itaati dahi egosundandır. sürekli kendini aşağılayan, var oluşunu hâkir görülerek tamamlayan kişinin egosunu onu överek okşayamazsınız. onu egosunu yalnızca ona "sen de çok acılar çekmişsin, dertlerin babası sende" dediğinizde tatmin edersiniz.

    öte yandan "kibir" sözcüğünün anlamıysa daha dardır. doğrudan "kişinin olduğundan büyük görünmesi" anlamını taşır.

    "ayyy berkecan'a çok yüz verdim kibirlenmesin şimdi" evet işte doğru kullanım.
  • bazı kelimeler vardır, halk zamanla bu kelimelere sentetik anlamlar yükleyip onları gerçek anlamları dışında kullanabilir. bu o kelimeyi yanlış yapmaz. dil işlevini yerine getirdiği derecede yararlıdır. "x çok egolu" cümlesi yanlış olsa dahi kişileri anlamsal bi uzlaşmaya götürdüğü sürece tdk'nın sözlüğünde ne yazdığı sadece akademisyenleri ilgilendirir.
  • düşünce doğru olabilir fakat tam olarak net bir sınır olmadığı düşüncesindeyim.

    öncelikle, sözlükteki tanımlara bakalım:

    ego: ben, benlik anlamlarında

    kibir: kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme, benlik, gurur anlamlarında

    yani burada "ego kabartmak" eylemi örneğin, "birinin kişiliğine olduğundan daha iyi anlamlar yükleme" olarak yorumlanabilir. evet dil açısından yanlıştır fakat dilin güzelliği bu gibi halk dili durumlarıyla zenginleşmesidir.

    veya "egolu piç" dediğimizde, "hep ben, hep ben" diye düşünen bir yavşağın gözümüzde canlanması anlaşılabilir bir şeydir.

    kibir dediğimiz durumlarda ise aslında dışarıdan etkilenen bir durum değil, insanın içinde olan bir şeyden bahsederiz. yani şöyle açayım; birinin kibrini arttıramazsınız, o kişi kendisi kibirlidir yahut değildir.

    yani yukarıdaki iki örneğe bakarsak, "egolu piç" ile "kibirli piç" neredeyse yakın anlamdadır. (ki kibir sözcüğünün bir anlamının benlik olduğunu da unutmayalım.)

    fakat "ego kabartmak" ile "kibirlendirmek" tam olarak aynı şeye denk gelmez, ki zaten sözlüğümüzde "kibirlendirmek" diye bir sözcük bulunmamakta. (doğrusuna yakın olan versiyonu için: egosu kabarmak/kibirlenmek).

    yani efendim toparlayacak olursak @farabi nick'li arkadaşımızın tespitini şahsım adına kısmen doğru buluyorum. fakat "dövme isteği"nden ziyade bunu kullanan arkadaşlarla konuyu netleştirip anlam zenginliği yakalamayı daha doğru buluyorum.

    edit: link kırıkları toplandı, sözcüklerin anlamları el ile girildi.
  • tespit doğru da dövme isteği yanlış.

    ego bir insanda olmazsa olmaz kavramlardan. egonun olmaması benlik ve kişilik gelişimi için tehlike arz etmekte aslında. ego ile kastedilen tüm şeyleri kibir kelimesi tam anlamıyla karşılamakta.

    kişilere, mesleklere atıfta bulunurken söylenen hiçbir şeyin ego ile benlikle alakası yok. kastedilen, kendini beğenmişliği zirveye taşıyan kibir kavramıyla alakalı.
  • ismail küçükkaya egosu lafzını duydukça aklıma gelen, asla tatmin etmeyeceğim arzu.
hesabın var mı? giriş yap