• son edit: eğer ki sizin bildiğiniz bir şey/teknoloji var ise mesaj atarsanız yazıma seve seve eklerim. ortalarına, sonlarına, başına bol bol edit eklediğim bu entry'i artık güncellemeyi bırakıyorum. bilgiler güncelliğini yitirmiş olabilir. mesela; kindle artık azw desteklemiyor, epub desteklemeye başladı. yazdıklarımı teyit etmenizi tavsiye ederim.

    kindle ile sadece kendi formatları olan azw ve mobi formatlarını okumalısınız. bunun için calibre programı ile indirdiğiniz veya satın aldığınız kitapları çevirmeniz şart. kobo'da ise epub gibi formatlar okunabiliyor.

    ortalara edit: kobo 'da tam randıman almak için kepub isimli formata çevirmeniz gerekirmiş.

    kindle size "send to kindle" özelliği ile kitaplarınızı her yerden amazon'un size verdiği maile attığınızda kindle'nıza geçiyor veya internetten okuduğunuz bir makaleyi tarayıcınızdan 2 tık yaparak kindle'nıza atıyor. bu kobo'da yok. ayrıca kindle için bir program yardımı ile dropbox* hesabınızı eşleştiriyorsunuz ve program dropbox'unuzda bir klasör açıyor bu klasöre her attığınız kitap kindle'nıza geçiyor. programın ismi "bookdrop". bu özellik kobo'yu desteklemiyor.

    ortalara edit: kobo'da pocket desteği var telefondan kindleye göre daha kolay makale atabiliyorsunuz. bu kindle için paralı uygulamalarla mümkün.

    kobo sizin için istatistik tutuyor yani kaç saat okumuşsunuz toplam kaç kitap okumuşsunuz falan. kindle ise istatistikleri sadece satın aldığınız kitaplar için tutuyor.

    biliyorsunuz ki goodreads amazon'a ait bu sayede amazon kindle ile goodreads'e erişiminiz kolaylaşıyor ve sanırsam okuduğunuz her şey goodreads'a "currently read" olarak geçiyor. yine sadece satın aldıklarınızla mı oluyor bu emin değilim.

    kindle müşteri hizmeti çok üst düzeyde. benim tecrübem yok ama internetteki videolardan ve sözlükteki entrylerden gördüğüm birkaç şeyi size söyleyeyim:

    1)kindle'nın reklamsız versiyonu için 20$ ödemeniz gerekiyor. ama amazon canlı destek chat'ine bağlanarak kaldırmanızı isterseniz kaldırıyorlar.

    2)yine canlı desteğe kindle'nı kırdığını söyleyen susera yenisini yollamışlar ve 3-4 gün içinde gelmiş. buna benzer birkaç entry okudum.

    kindle türkçe menü barındırmıyor, kobo barındırıyor.

    kindle yatay mod barındırıyor, incelediğim kobolarda ise böyle bir özelliğe rastlamadım. ki zaten yatay mod ihtiyacınız çok yok.

    şu zamanlar için konuşursak fiyat performans olarak kindle daha iyi. kobo daha pahalıya daha az kalitede model veriyor.

    pdf okumada kobo daha iyi, kindle paperwhite biraz sorunlu bu konuda. bu yüzden paperwhite'nın üst versiyonu kindle dx almanız gerekli.biraz a4 boyutlarına yakın büyük bir cihaz. paperwhite kitap okumak için, kindle dx iş için diyebilirim. en altta bahsettim.

    piyasanın öncüsü kindle bu yüzden ikinci eli daha kolay satılıyor. ikinci el almayı herkes önermesine rağmen bana mantıklı gelmedi çünkü sıfırı 600 tl olan bir cihazın ikinci eline en fazla 300-350 tl veririm. hadi 400 olsun ama 450-500 asla vermem. bu sizin bileceğiniz iş.

    teknik bir sorun yaşarsanız kindle'da daha kolay çözersiniz hem internetteki yardımcı yazıların çokluğu olsun hem müşteri hizmetleri olsun..

    kindle'nın müşteri hizmetlerini övdüm ama türkiye'de kobo'yu d&r satıyor. belki muhattap daha kolay bulabilirsiniz. kobo'yu inceleme ve dokunma imkanınız var bu yüzden mağazalarında sergileniyor.

    ortalara edit: kobo kullanan kişilerle konuşmalarıma göre daha kolay muhattap bulunamıyor, muhattap bulunduğunda parça yok tamir edemeyiz deniliyor* veya tamiri onaylanıyor ama aylarca tamirden gelmiyor.

    kobo modelleri genelde hafıza kartına izin verirken kindle vermez. ama 8 gb yerleşik hafıza size hayli hayli yeter. pek anlamasamda bu cihazlardaki ram baya düşük* siz kindlenizi kobonuzu harici hafızayla 64 gb yapıp milyon tane kitap yükleseniz bile zaten pek bu kadar yükü kaldıramaz diye düşünüyorum. sizin için sd kart ile kitap yüklemek daha kolaysa o ayrı konu tabii ki.

    bu konuda kobo'yu bilmiyorum ama kindle, amazon'un e-kitap mağazasından alışveriş yapmanıza izin vermiyor. "parasıyla değil mi kardeşim !?!" demeyin demek ki değil ben de çok şaşırmıştım. kobo barnes and noble mağazasından alışveriş imkanı sunuyor. dediğim gibi amazon'un mağazasından vpn ile alışveriş yapabilirsiniz ama türkçe yok. amazon hesabınıza amazon'un hizmet verdiği bir ülkenin adresini girip vpn ile mağazadan alışveriş yapabiliyorsunuz zimbabwe'de bile amazon var bizde yok. o dediğim yabancı ülkenin adresini girme vpn kullanma gibi çeşitli yöntemlerle alışveriş yapabiliyorsunuz yapmasına da eğer amazon bunu fark ederse ki genelde ediyormuş, türkiye'de bir süreliğine bulunduğunuzu kanıtlanamanız için belgeler istiyormuş. neden bu kadar ciddi buraya e-kitap satmama konusunuda anlam verebilmiş değilim. hizmet veremediği/çözüme ulaştıramadığı bir yerden olumsuz yorumlar almamak için olsa gerek.

    kindle mobil uygulaması ile sadece satın aldığınız kitapları, kindle'nızı evde unutsanız bile kaldığınız yerden okuyabilirsiniz. bu ne kadar içinizi rahatlattı bilemeyeceğim.

    tamamen gözlemlerim ile söyleyebilirim ki 500 kobo'dan 300'ü sorun çıkarırken, 500 kindle'den 100 ü sorun çıkarıyor.

    menü görüntüsü yazılımının kalitesi olarak kindle daha önde. kobo'nun tasarımı bana daha kötü geldi ama zevkler ve renkler.. kobo'nun sayfa değişim hızı kindle'ye göre yavaş.

    ortalara edit: kindlenin sayfa değişim/dokunmatik tepki hızı koboya göre daha hızlı. (e-ink teknolojisinde biraz aksama olması normaldir akıllı telefonlar gibi düşünmeyin)

    kindle bir iphone, kobo ise samsung. birisi açık diğeri kapalı yazılım.

    anlattığım dropbox uygulaması gibi yardımcı ek uygulamalar genelde kindle için çıkar.

    kindle'yi jailbreak ederek özellikler kazandırabiliyorsunuz ama garantisi bittikten sonra yapın. garanti dışı kalır sonra.

    e-kitap okuyucuları türkiyede tamir eden sayılı yer/kişi var ama en ufak tamiri cihazı yeni almak kadar pahalı, özellikle ekranı cihaz kadar. iyi bakarsanız 10 sene kullanabilirsiniz. bu cihazların teknolojisi diğer cihazlar kadar hızlı ilerlemiyor ki zaten pek ilerleyecek olanakları yok. şuan bile hala bayıla bayıla ilk çıkan dokunmatik olmayan e-okuyucuları tuşlu haliyle çok rahat kullananlar var. (yeni nesil okuyuculardan neredeyse tek farkı arka aydınlatması olmadığı için karanlıkta okuyamıyorlar)

    ortalara edit:ben bu yazıyı yazdığımda kindle paperwhite 3 vardı şuan paperwhite'nin 4'ü çıkmış 5-6 yıl sonra çıkan yeni kindleye tek eklenen özellik bluetooth olmuş.

    sonuç olarak

    ben kindle'yi tavsiye ederim, format çevirmekle uğraşırım ama gerçek bir sayfaya en çok benzeyen başına bir şey geldiğinde paramı, cihazımı kurtarabileceğim kindle'yi tercih ederim. kindle gerçekten bir kitap kobo ise tablet gibi basit bir oyuncak gibi geliyor bana.

    kindle sevme nedenlerim: daha kaliteli gelmesi, müşteri memnuniyetinden duyduğum güven, menü tasarımını daha çok beğenmem, sayfa geçişlerinin daha hızlı olması, piyasanın öncüsü olduğu için e-okuyucu piyasasındaki şeylerin kindle'ye göre şekillenmesi, insanların kobo'dan ziyade kindle'yi tanıması vs diye sıralayabilirim.(kobo alırsanız eğer tek bildiği e-okuyucu kindle olan tayfa tarafından kindle niye almadın diye darlanırsınız)

    bir çok yazara satın alma aşamasında bu versus için sorular sordum hepsine çok teşekkür ediyorum. sorusu olan birileri olursa mesaj yoluyla bana ulaşabilir.

    edit 1: amazon'un türkiye giriş yapmasıyla kindle için anlattığım bazı problemler çözüme kavuşabilir. e -kitap mağazasına erişim kolaylaşabilir, türkçe içerikler artabilir. artık cihazdan reklamları kaldırtmak o kadar kolay olmayabilir bunları aklınızda bulundurun.

    edit 2: yine amazon'un türkiyeye girişinden dolayı amazon müşteri hizmetleriyle olan güven değişebilir bu konuda herhangi bir bilgim yok ama yurtdışında harika bir operatör olan vodafone türkiyede çok vasat mesela. aslında kindlenizi hangi ülke üzerinden alırsanız o ülke sorumluluğunda oluyor yani amerika amazon üzerinden sipariş verirseniz cihaz ile ilgili bir sorunuzda türkçe destek sizi zorunlu olarak amerika amazon adresine yönlendirecek yani yurt dışından alırsanız içiniz daha rahat olabilir dediğim gibi amazon türkiye hakkında bilgim yok.

    ikinci el veya türkiye üzerinden birinci el alırken dahi buna dikkat etmelisiniz aldığınız cihaz atıyorum çin üzerinden alınmışsa (satıcı toptan halde hangi yerden ucuza bulduysa veya hangi ülkede kampanya varsa artık ordan almıştır) sizi zorla çince amazon adresine yönlendirecekler sonra anlatın derdinizi.

    edit 3: kindle için konuşursak;
    sadece kitap okuyacağım diyorsanız paperwhite modeli

    sadece kitap okuyacağım ama ne yapacağımda belli olmaz, para sıkıntı değil en güzelini alayım diyorsanız oasis modeli

    bir sürü ders, iş kitabım var bunları bir yere sığdırmak istiyorum ordan oraya o kadar kitap taşınmıyor diyorsanız dx modeli.

    2018 de çıkan son paperwhite modeli 4. nesil oldu paperwhite'da sadece nesil değişiyor ve bu cihazın herhangi bir yerinde belirtilmiyor, ucuz diye satın alırken hangi yılda çıkan kindleyi aldığınıza iyi bakın. sanırsam paperwhite olmayan basic kindle bile var. aa bu 2019 kindle hem de ucuz diye atlamayın belki paperwhite değildir..

    edit 4: bu anlattıklarıma ve kindleyi daha fazla övmeme rağmen hala kobo ve kindle arasında kaldıysanız eğer türkçe kitap ağırlıklı okuyacaksanız kobo, ingilizce kitap ağırlıklı okuyacaksanız kindle tavsiye ederim. belki kararınızdaki son etken bu olur. (ama ingilizce okumayacak olanlara halen daha kindle öneriyorum bu önerim sadece buraya kadar okuyup hala karar veremeyenlere.)
  • her iki cihazıda kullanmış biri olarak kobo'nun neden kindle'a göre (kendi deneyimlerime göre) daha iyi olduğunu anlatacağım. kindle hakkındaki analizlere katıldığım için kindle incelemesi yapmayacağım ama kıyaslama yapabilirim. (gel abi kobo övüyoruz sen de övmez misin ?)

    1. öncelikle kobo'da kullanılan yazılım açık kaynak olduğundan içerisinde yüzlerce eklentisi var ve cihaza birden fazla eklenti kurabiliyorsunuz (birden fazla sözlük,gece görüş modu,font,okumayı daha keyifli hale getirecek diğer uygulamalar tonla.) via calibre. fakat kindle üzerinde bu uygulamayı jailbreak ya da hack yöntemiyle yapıyoruz bu da kindle'in garanti dışı kalmasına sebep veriyor ve henüz tam oturmamış bi sistem. kobo 1 - 0 kindle

    2. kobo üzerinde epub,epup3,pdf,kepub,txt,html,rtf,cbz ve cbr (bunlar çizgi roman formatları) ve görsel formatlar olan jepg,gif,png,bmp ve tiff gibi formatları okuyabiliriz fakat kobonun desteklediği formatların yanında kindle şu formatları desteklemiyor:epub,cbz,cbr,rtf ve en önemlisi .pdf evet .pdf'i destekliyor ama kısmi bir şekilde destekliyor kindle üzerinde pdf okumak işkenceye dönüşebiliyor çünkü görüntü olarak çok çirkin ve çok ağır geçişler sıkıntı donma var ve karakterler bazen okunamıyor dolayısıyla okuduğunuzdan bir şey anlamıyorsunuz. o zaman format dönüştürsün dediğiniz duyar gibiyim lakin çoğu pdf formatını başka bi formata özellikle epub ve azw formatlarına dönüştürürken facia bir konvert işlemi gerçekleşiyor karakterler arası satır yüksekliği bir basketbol oyuncusunun boyuyla hemen hemen aynı türkçe karakterler sorun olabiliyor sayfalardaki index kayboluyor ve bazı sayfalar tamamen boş dönüyor. ayrıca kobo'nun kendi formatı olan kebup ile en hızlı format olarak nitelendirilen epub'dan daha hızlı (japonlar yapmış abi.) kobo 2 - 0 kindle

    3. kindle'in yeni çıkan cihazlarını bilmiyorum lakin kindle ve kobo'nun eski cihazlarını ele alarak konuşacak olursak kindle üzerinde sayfa marjinlerini orantılı bir şekilde düzenleyemiyorduk özellikle üstten boşluk vermek sıkıntı olabiliyordu boşluk verebiliyorduk ama hem sağ hem sol ve alt boşluklarla eşit olmuyordu kobo'da böyle bi sorun yok marjinleri istediğiniz gibi eşitleyebiliyorsunuz bu sizin için sorun olur mu bilemiyorum ama simetri takıntısı olan arkadaşlar (genellikle grafiker arkadaşlar da oluyor) bunu dikkate alabilir.

    4.sayfa da kindle ve kobo'nun teknik desteği hakkında kıyaslamalar yapılmış.kindle'ın teknik desteği mükemmeldir sorun yok her sorduğunuza yanıt alırsınız ve genellikle de tatmin olursunuz ama gelirde burada koboya laf atarsanız karşınızda beni bulursunuz.sorun bana cevaplayayım size,içerisine aplikasyon bile yazabiliyorsunuz(açık kaynak) . fakat yine de kobonun teknik desteğinin kindle'dan aşağı kalır bir yanı yok ama koboda kindle'a göre çok daha az sorun yaşandığı için pek fazla teknik destekle işiniz olmuyor olduğu zaman da gerçekten ilgilendiklerine eminim ayrıca kobo'yu türkiye pazarına d&r getirdiği için kindle'a göre daha çabuk çözüm bulabilmeniz muhtemel. burada golsüz beraberlik var o yüzden kobo 2 - 0 kindle.

    5.kindle cihazlarda sürümler arası farklılıklar var kimisinde pdf neredeyse hiç okunmazken bir başkasında kısmen okuyabilmeniz mümkün bunun dışında kobo üzerindeki arayüzün bir çok dil desteği var ama bunun pek kimseye faydasının olacağını sanmıyorum kanji alfabesiyle bile yazılmış olsa siz kitabınızı kapağından tanıyacak menülerin anlamlarını ikonlarından bileceksiniz bu yüzden burada da golsüz bir beraberlik var kobo 2 - 0 kindle

    6. ben ilk kindlemi düşürdüğümde tuz buz olmuştu çok hassas bi ekranı var hatta dokunmatik hassasiyeti de o kalibrede fakat koboyu 2 defa düşürmeme rağmen hâlen sapasağlam fakat bu demek değildir ki kobo düştüğünde sapasağlam kalacak nerede nasıl düştüğü önemli kindle sadece koboya göre biraz daha hassas onun dışında çok kırılgan bi yapısı yok zaten onu da cihazınıza alacağınız kılıflarla halledebilirsiniz akıllı kılıflar tavsiyemdir.

    7.bazı yerlerde daha iyi bir okuma deneyimi için a4 boyutlarında tasarlanmış kindle dx almanız önerilmiş ama a4 boyutunda ki bir cihazla ne kadar rahat kitap okuyabileceğiniz ve nasıl taşınabilir bir cihaz olabileceği konusuna değinilmemiş e okuyucular ergonomik olmalı ve tabi okunabilirlik açısından minimal olmalı koskoca cihazla toplu taşımada hiç görmemiş gibi bir şeyler okumak sizin için ilginç olmasa bile etrafınızdaki insanlar için ilginç olabilir yani tüm gözler üzerinizdeyken çok rahat okuyabilir misiniz bilmiyorum ben duyarsız olduğum için belki okurum ama olmayanlar almasın.

    8. bu maddeyi tamamen gerçeklerle yüzleşmeniz için yazıyorum bazı özellikleri var ki kindle'ın tamamen koboyu bırakıp kindle'i tercih etmenize sebep olabilir.evinizde unuttuğunuz cihazınızı telefonunuza yükleceğiniz bir kindle aplikasyonuyla yeniden erişilebilir hale getirebilir ve kitabınızı telefonunuzdan okuyabilirsiniz hani ölüm kalım meselesi ölümcül bir şey değil ama kindle fanatikleri öyle bir övmüş ki ciddi manada sırf bu yüzden kindle alabileceklerine inandım bunun dışında yatay çevirip okuyabilme özelliği var bu özellikle karikatür ve çizgi roman okurken çok güzel oluyor.ayrıca teknik destek konusunda bazı şeyleri yukarıdaki maddede söylemedim kindle cihazınızdaki herhangi bir problemde amazon yenisini gönderiyor (tuz buz olsa bile) ufak bir sorun bile amazonu rahatsız edebiliyor ve bunu telafi edebilmek için müşteri memnuniyetini çok dikkate alıyor bu yalnızca kindle için değil amazonun sattığı diğer ürünler için geçerli almış olduğum bir kitabın 4-5 sayfası kıyısından köşesinden yırtık olduğu için yenisini gönderdiler (istemememe rağmen). not: kitap teknik bir kitap olduğu için epub e-okuyucu versiyonunun olmayışından ötürü matbu şekilde aldım o kadar övdünde neden fiziksel aldın diyenler için bunu yazmak istedim.

    ve bunun gibi onlarca sebebi yan yana getirdiğimizde hem kobo hem kindle e-reader dünyasının liderleri oluyor samsung - iphone ya da fifa - pes kıyaslamalarını yanlış ve tehlikeli buluyorum bana kindle pes gibi dersen sana fifayı daha çok sevdiğimi ya da kobo samsung gibi dersen memnun bir iphone kullanıcısı olduğumu söyleyebilirim o yüzden bu tarz bi kıyaslama genellemeden öteye geçemez senin için öyledir de başkası için farklıdır. ben ikisininde artılarıyla ve eksileriyle aynı olduğunu düşündüğüm için skoru eşitledim kobo 5 - 5 kindle.

    ben koboyu seçtim ve bu yüzden koboyu övdüm kobo yerine kindle alsaydım kobonun açıklarını bulur kindle'i överdim zhehe eheh.yani işin neticesi kobo ya da kindle bu iki marka dışında başka bir cihaza para vermeyin özellikle türkiye'de babil'in üretmiş olduğu calibro cihazına hiç mi hiç vermeyin ya da şimdilik şans vermeyin 2 defa aldım (farklı sürüm cihazlar) ikisini de iade ettim henüz oturmamış.

    ayrıca bu vesileyle her fırsatta e-okuyucuları yerip fiziksel kitapları fantezilerine alet edecek arkadaşlar için söylüyorum kitaplar cinsel obje değildir ondan içerik anlamında faydalanın kokusunu almadan yaşayamam ölürüm dayanamam gibi fantezilerini bi kenara bırakıp şu cihazlarla bir kaç hafta geçirirseniz aslında bunun tamamen bir alışkanlık olduğunu göreceksiniz.yani kitabın kokması o sayfalarını parmağını yalayıp çevirme arzun tamamen kültür mastürbasyonundan kaynaklanıyor yoksa koklayarak içerik tatminleyebilmenin başka bir açıklaması olamaz.
  • daha önce açılan amazon kindle vs kobo başlığını pek doğru bulmadığım için -çünkü kindle’a amazon kindle diyeceksek kobo’ya da rakuten kobo dememiz lazım geleceği için- bu başlığı açtım.

    kararsız okurlara bir nebze olsun fayda sağlamasını ümit ederek başlıyorum.

    kindle, namı diğer amazon kindle, amerikalı amazon firmasının ürettiği e-kitap okuyucu cihazdır.

    artıları:
    şarjı gayet iyi gidiyor, kullanışlı, pratik ve birçok formatı açıyor.
    eksileri:
    e-kitap okuyucu üzerinden internetten kitap satın alamıyorsunuz. alsanız bile amazon.com’da türkçe kitap yok. diğer dillerde kitap satın almak isterseniz de amazon’un alış-verişi türkiyeye kapalı olduğu için yine satın alamayabilirsiniz.
    telafisi:
    aradığınız kitapları, d&r gibi e-kitap satan mağazalardan satın alıp, calibre isimli pc programı ile e-kitap okuyucunuza yükleyebiliyorsunuz.

    kobo ise, japon teknoloji mağazası rakuten’in ürettiği bir cihazdır. rakuten’i barcelona formalarından hatırlayacaksınız. bana nedense ivan rakitic’i hatırlatıyor.
    ivan rakitic & rakuten *

    artıları:
    türkiyede online olarak, cihaz üzerinden direkt e-kitap satın alabiliyorsunuz ki bu ciddi bir avantajdır.
    eksileri:
    kendim kullanmamama rağmen araştırdığım ve edindiğim bilgilere dayanarak çok arıza verdiğini, fabrika üretim hatasına sık sık rastlandığını biliyorum.

    bütün bunları bir paydada toplayacak olursak kindle elbette ki daha ağır basıyor.

    peki nasıl satın alırım, diye soran olursa şöyle derim:
    efendim ben, kindle türkiye’nin n11 mağazasından satın aldım. adıma ithalatçı faturası kesildi. türkiye garantisi var. ama zannediyorum sizin de benim gibi garanti ile pek bir işiniz olmayacak. (olmasın.)

    not: hatalı, eksik veya fazla şeyler yazmış olabilirim ama genel hatlarıyla bu şekilde.
    başka bir versusta görüşmek dileği ile esen kalın.
    (buraya pirates of caribbean soundtrack’i gelecek)
    dındın-dırı-dındın-dırı-dındın-dırı-dın

    edit: amazon türkiye açıldı. ama yine de bu mağazadan kindle ve ekitap satın alınamıyor. denedim, bir türlü bir yolunu bulamadım. bilen varsa yeşillendirsin. galiba yasalar vs nedenlerden dolayı olmuyor hala.

    dört senelik kullanıcı olarak notlar:
    -roman okumak keyif vermiyor,
    -kuram kitapları okunuyor ama altını çizmek gibi zevkleriniz varsa o da pek iyi olmuyor.

    ama, her şeye rağmen yanınızdaki bir cihazda bir sürü kitap taşımak acayip bir lüks ve keyif.
  • yanlı yazılmış karşılaştırmalardan uzak durunuz. kobo reklamı yapanlara itibar etmeyiniz, objektif kiyaslamalari okuyunuz. unutmayınız ki kindle'da kitap okumak icin amazon' a bağımlı değilsiniz. torrentten ya da herhangi bi yerden indirdiğiniz kitapları mobi' ye dönüştürerek çok rahat bir şekilde okuyabiliyorsunuz.
  • üstteki entryler uzun uzun anlatmış ancak bir de ben öveyim. kobo android gibidir her türlü hileyi yapabilir cihazı ihtiyaçlarınıza uyarlayabilirsiniz. ancak kindle ile sadece verilenler ile yetinmek zorundasınız.

    internette kobo forumları ve kullanıcıların hazırladığı bir çok eklenti mevcut.

    mesela en çok işime yarayanlar gece modu ve dropbox entegrasyonu. kindle’da bulunan bu özelliği koboda da çok kullanışlı bir şekilde kullanabilirsiniz.

    ayrıca koboda pdf okumak çok basit sadece bilgisayar üzerinde pdf’nizi koboya göre ayarlayan bir programdan geçiriyorsunuz. pdf’yi e-kitap gibi okuyorsunuz.
    (bkz: k2pdfopt)
  • objektif bir kıyaslamasına çok ihtiyaç duyduğum versus.
    kobo mu kindle mı bir yardım : )
  • amazon kindle paperwhite 2 ile yıllardır aşk yaşıyoruz.
    kindle döver.
  • 2012 yılında satın aldığım kindle'ı halen kullanıyorum. o yıllarda da farklı seçenekler vardı ancak kobo diye bir markayı ilk kez duyuyorum. (iyi bir ürün olabilir, mantıklı bir alternatif de olabilir. böyle yazmamın nedeni 11 yıl içinde e-kitap okuyucum ile ilgili herhangi bir sorun yaşamadığım için yeni ürünleri takip etmemem)
  • kobo aldıktan sonra bir yıl sonra bataryasının iflas e etmesi nedeniyle kindle'ı tercih edeceğim kıyastır. ilk zamanlar şarjı 1 aya yakın giderdi çok kullanmazsam. şimdi 3 gün zor dayanıyor hiç dokunmadan bile. hiç tavsiye etmem
  • kindle hic kullanmadim. kobo almadan once kindle almaya niyetlenmistim, amsterdam'da cok da uyguna bulmustum ama yine gittim kobo aldim. cok da memnunum.
hesabın var mı? giriş yap