• yeni torba yasa: 10 yıl aranıp sorulmayan banka kasaları tmsf'ye devredilecek

    yeni torba yasa teklifine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet, kiralık kasa ve her türlü alacaklardan 10 yıl içinde aranmayanlar banka tarafından tmsf’ye devredilecek. tmsf, hak sahipleri tarafından başvuru olursa fona devredilen tutarla sınırlı olarak iade etmeye yetkili olacak. ancak faiz, nema ve benzeri başka ilave talepte bulunulamayacak. kaynak 1

    ---

    bankacılık kanunu'nda değişiklik kaynak 2

    teklifle, bankacılık kanunu'nda değişiklik yapılması öngörülüyor. buna göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet, kiralık kasa ve her türlü alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi veya herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabi olacak.

    zaman aşımına uğrayan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet, kiralık kasa ve alacaklar banka tarafından hak sahibine ulaşılamaması halinde, yapılacak bildirim ve ilanı müteakiben tmsf’ye devredilecek ve mevduat, katılım fonu ile alacaklar devir tarihinde, kiralık kasa muhteviyatı ve emanetler ise nakde dönüştürülme tarihinde tmsf’ye gelir kaydedilecek.

    tasarruf mevduatı sigorta fonunu, mevduat, katılım fonu ve alacaklar ile nakde dönüşen kiralık kasa muhteviyatı ve emanetleri, hak sahipleri tarafından başvurulması halinde, fona devredilen tutarla sınırlı olarak iade etmeye yetkili olup faiz, nema ve benzeri başkaca ilave taleplerde bulunulamayacak.
  • sıra milletin bankadaki parasına geliyor demektir.
  • bankadaki kiralık kasanın parası ödeniyorsa teknik olarak aranıp sorulmaya devam ediliyor demektir. çünkü ödenen kasa parası, kasa içerisindeki her ne ise saklamaya devam etme yönünde bir irade açıklamasıdır aynı zamanda.

    ne yani düğün altınlarım oradaysa düzenli aralıklarla gidip onları sevip okşamalı mıyım?
  • aranıp sorulma kısmına takıldığım haber. mesela ne yapacağım? evde otururken kasayı cepten mi arayacağım? parası ödenmeye devam ediliyorsa, ben o kasayı arayıp soruyorum demektir. şimdi bir de bu yasaya takılmayalım diye arada bir kasamıza gidip sok-çıkar mı yapacağız?

    nereden ekmek çıkartacaklarını şaşırdılar.
  • kimisi kötü günler için veya ileride çeyiz parası olması için altın vs. koyuyor, ihtiyacı olmasa bile düzenli aralıklarla kasayı müze ziyaret eder gibi ziyaret edecek demek ki.

    ayrıca eşya değil de değerli evrak saklayan ne yapacak, tapu, senet vs. bunlara da mı el konacak?

    üzerinde düşünülmeden damdan düşer gibi böyle bir uygulama yapıldığına göre durum sandığımızdan vahim demek ki, yakında başka şeylere de sıra gelebilir. ekonomiye ve sisteme güveni sarsmak için ellerinden geleni yapıyorlar, inanılmaz...
  • (bkz: zamanaşımı)
  • kasayı hadi arada yokladınız o da gerçekten ayrı bir angarya iş. şubeye git bilmem ne. neyse de fonları nasıl yapacağız. ben yatırdım parayı fona 10 yıl hiç dokunmadım ne olacak tmsf gelip yemeyenin malını yerler mi diyecek. yaşadığım müddetçe isterse 40 yıl dokunmam parama kime ne?
    fonların amacı zaten insanları birikim yapmaya teşvik etmek değil mi arkadaş? 10 yıl tutmayacağım fonu ne yapayım. bes hesapları mesela en karlısı 10 yıl beklemek. hadi bese her ay para kesiliyor onu hareketten saydılar diyelim, ben baştan toplu para koyup 10 yıldan fazla bekleteceksem o ne olacak?
  • haşmetli padişahımız kasa her zaman kazanır demiş özetle.
  • kiralık kasa sahibinin buhar olup uçtuğunu varsaysak bile bunun aile ferdi var, mirasçısı var, var oğlu var. vatandaşın bankaya emanet ettiği varlığına el koymak da nedir? ekonomik durum bunlara çökecek kadar mı kötü?
  • bildiğim kadarıyla zaten öyleydi, tmsf değil ama banka el koyuyordu zamanaşımına uğrayan kasaları.

    ayrıca sormazlar mı insana,
    millette kasaya koyacak para, kıymetli eşya mi kaldı diye? insanlar cebini dahi dolduramazken gerçekten bu kanun mu yürürlüğe girecek? yazdığımı okuyacak herkesten çok çok özür diliyorum fakat bunlar bizimle taşşşak mı geçiyor?
hesabın var mı? giriş yap