• insanın kendini temiz ve rahat hissetmesi için yaptığı daha çok günlük veya haftalık olan bakımlara verilen genel ad. örnekler: diş fırçalama, banyo yapma, traş olma, saç kestirme, ağda yapma, makyaj yapma.
  • batı'da üç gelişim insanların davranış, bireyi ve bireyin gündelik yaşamdaki rollerini değiştirmek açısından önemlidir.
    birincisi 15. yy. sonrasında devletin rolünün ve adalet sisteminin sürekli olarak değişimi; ikinci olarak tek başına okuyabilmek ve fikir üretebilmek, ampirik bilgi edinebilmek bağlamında okuryazarlığın ve kitap yayınının artışı; üçüncüsü ise, içe dönük dindarlığın ama daha kolektif cematler, bireyleriyle başbaşa kalma anlamında 16 ve 17. yüzyıllardaki dinsel reformların etkisi
    bu gelişmeler ışığında kişisel bakımının yukardakilerle ilk bakışta alakası yokmuş gibi dursa da başlangıç olarak ortaçağ şövalyece geleneklerin yerini etiket ve saraylı davranışa bırakması, insanların 15 ve 19 yüzyıllar arasında vücutlarıyla ilgilenmesi sürecini tetiklemiş yine aynı insanların oturma, kalkma, yemek yeme gibi vücut hareketlerinin değişmesi de gittikçe düşünüş ve hissedişlerinde değişimi getirmiş bunun sonucunda da hatırat, mektuplar,itiraflar, otobiyografiler kaleme alınmaya başlanmıştır.
    cansıkıntısı ile eşitlenen yalnızlık ilk zamanlarda istenilmeyen hatta insan oluşa karşıt bir durum iken 17. yy. sonunda aranılır bir durum olmuş; hemen ardından da yalnızlık bir dost, arkadaş, hoca, hizmetkar ile paylaşılmak istenmiştir.
    bu yeni kavrayış gündelik hayatın yeniden düzenlenmesine yol açmış; örneğin yemek yapmak bir sanata, evleri süslemek ciddi bir hobiye, mekan düzenlemeleri ise işlevsel bir işe dönüşmüştür.

    sonra dokunmadan daha ziyade bakışa değer yükleyen modernlikle beraber insan derisi dahil yüzey bakımı ve bilgisi önem kazanmış; herşey seyirlik hale gelmeye, vitrin malzemesi olmaya başlayınca, iç ile dışın hatta psişeyle beden arasındaki arayüz olarak bakılan, seyredilen tenin, derinin, yüzeyin önemi artmış, bu yüzden tenin, derinin kırılganlığını hatırlatan yaşlılık kozmetik sektörünün yardımıyla olabildiğince kontrol altına alınmaya başlanmıştır.
    20 yy. başlarında da eğer yanlış hatırlamıyorsam ilk olarak cilt bakımı kremini nivea üretmiş, sonra ilk prototip olarak tarzan` : johnny weismüller` vasıtasıyla erkek bedenini ince, sportif, kılsız olması makbuldür anlayışı yerleşmeye başlamış ve en nihayetinde yüzyıl sonunda ince bedenin gençliği ve bedeni ölümsüz kılmayı` : roland barthes` imlediğini belirtilmiştir.
    bütün bunlar olurken oluşturulmuş bilinçdışımızın` : jung` bir oyunu veya başka başlangıç cümleleri yokmuşcasına uzun süre karşılaşmadığımız insanları beden olarak alımlamaya şartlandırıldığımızdan ya "kilo almışsın" ya da "zayıflamışsın" diyoruz.

    oysa ki herşeyin herşeyle ilgisi vardır; tenimizdeki her türlü iz ve kırışıklıklar ile bir kaç kilo fazlası bizim kişisel biyografimizin bir parçasıdırlar.
  • kişinin kendine olan saygısını gösterir. başka biri için yapılmaz hoş değil.
  • her toplu taşıma aracına bindikten sonra aklıma düşendir.
    insanımız bunu es geçtiği için çocuğa anlatır gibi anlatmak durumunda kaldığımız bu durum, aslında hayatımızdaki birincil önceliktir.

    sık duş almak, deodorant ve parfüm kullanmak, ağız bakımı-diş fırçalamak, el-ayak bakımı, kıyafetlerin düzenli yıkanması, temiz çamaşır ve çorap giyilmesi gibi bölümlere ayrılır.

    temiz kokan, bembeyaz dişli, parlak saçlı, eli ayağı bakımlı, pırıl pırıl insanlar olsa da bi ferah yolculuk etsek...

    (bkz: çok mu şey istiyorum?)
  • herkesin temel düzeyde kendisinin yapabildiği; fakat bazıları için hep profesyonel destek alması gerektiği konusunda hemen herkesin hemfikir olduğu aktiviteler bütünü. şimdi diyeceksiniz ki bu profesyonel bakımla neyi kast ediyorsun; saç kesimi, saç boyama, saça şekil verme, manikür/pedikür, ağda, kaş alma vb. nedense yıllardır herkes bir ağız birliğiyle kendin yapamazsın git birine yaptır diyorlar.

    yıllarca ömrümü güzellik salonlarında ve kuaförlerde bunlara deli gibi para döküp üstüne bir de zaman kaybederek geçirdim. bazen o bekleme süresi ve kaybettiğiniz zaman size paradan daha çok koyuyor. gün geliyor yataktan kalkamayacak haliniz oluyor; ama bu işlerin sadece kendinizi iyi hissetmek için bile yapılması gerekiyor, işte o zaman iş başa düşüyor ve siz bir ucundan tutup başlıyorsunuz bunları kendi başınıza yapmaya.

    saç kesmeyle ilgili pek bir ilerleme kaydedemediğimi söyleyemeliyim; ama saçlarımı açıp ara ara mor/pembe/mavi renge boyadım. hiç öyle aman tanrım saçımı yakarım, boyasını tutturamam diye canınızı sıkmayın. yavaş yavaş ve temkinli denemelerle gayet güzel kuaföre gitmiş kadar güzel boyayabiliyorsunuz. hadi eskiden açıp bakacak bir kaynak yoktu; şimdi sağ olsun internette bunu yapan başkalarını da izleyip fikir alabilirsiniz.

    saça şekil verme, yıllardır saçıma fön çeke çeke düz fön konusunda çok başarılı olmasa da dalgalı fön ve su dalgası yapmayı öğrendim. geçen kuaföre başka bir iş için uğradığımda 10 yıllık kuaförüm, seni tanımasam gidip başka bi yerde yaptırdığını düşüneceğim dedi. ki bütün olay aslında bilek hareketi ve fönün sıcaklığını hangi yönden verdiğinizle ilgiliymiş, çok uzun sürdü; ama 2-3 sene önce keşfettim. internet videolarında gördüğünüz saç modelleri topuzlar ve örgülerde birkaç denemeyle yapılabilecek şeyler. en önemli sır ise özellikle ince ya da kalın telli, düz veya dalgalı demeden verdiğiniz şekilden sonra saç spreyi vb bir şeyle saçı sabitlemek. ben genelde kullanmıyorum o yüzden 2-3 saate saçım bozuluyor; ama uzun süre kalmasını istediğiniz saçlar için sakın ben fönü iyi çektim demeyin sabitleyecek bir ürün kullanın. uzun saçın ise kesinlikle kısa saça göre şekil vermesi daha kolaydır; ben yine kurutmaya üşendiğim için gidip kestirdim; ama bir kere daha kısa saçın o kadar da matah olmadığını gördüm.

    manikür ve pedikür olayına gelecek olursak, zamanıma en çok acıdığım şey bunlardı. randevu alsan bile zamanında hayatta almazlar, yaya yaya yaparlar ve saatleriniz kaybolur bunlar yüzünden. geçenlerde tekrar dağ başına taşındıktan sonra bir de en yakın kuaföre bile arabayla gitme zorunluluğu yüzünden bırak bırak ben yaparım, zaten yattığım yerden de yapılabilen bir şey deyip giriştim. daha önce binlerce kez gördüğünüz gibi burada püf nokta aletlerinizin ucunun keskin olması yani bilenmiş olmalı. o günkü keyfinize göre yumuşatıcı yağlar ve kremlerle ya da klasik bir şekilde ıslak manikür yapabilirsiniz. eliniz alıştıkça süresini 10-15 dakikaya kadar bile düşürebilirsiniz. pedikür ise biraz daha karışık, ayak altındaki ve topuktaki ölü derilerle ilgili kısmını bu yeni çıkan aletlerle daha önceden kuruyken halledip, arada bir peeling yaparak yumuşak tutabilirsiniz ki; bunlar zaten genel bir banyo öncesinde 10 dakikanızı bile almıyor. fakat bu tırnak bakımı işi biraz daha zor; çünkü parmaklarınızı elinizdeki gibi çeviremiyorsunuz ve ters gelebiliyor. o yüzden daha çok deneme ve pratik gerektiriyor. ilk denemem fena olmadı; ama imkansız değilmiş bunu gördüm.

    aslında çok zor olan kısım ise kaş almak ve şekil vermek. kaşın etrafındaki gereksiz tüyler için evde iple dalamayanlara çok güzel bir alet geliştirilmiş, böyle yaylı bir şey ve tutma yerini sıkıp bırakarak aynı etkiyi yakalıyorsunuz. hayat kurtarıyor. kaş şeklini bozmamak için ise yapılabilecek en kolay şey almaya başlamadan önce istediğiniz kısmını kaş kalemiyle boyayın onun dışında kalanları almaya çalışın. ayna tam karşınızda ya da üstünüzde olsun sakın alttan bakarak iş yapmayın. hatayı hep aynayı aşağıya koyarak ya da aşağıdan bakarak yapıyormuşuz...

    sonuçta herkes kendinin doktoru olmasa da vücuduna bakım yapabilmelidir, bir ömür birlikte geçirdiğimiz bu bedene iyi bakmak ve arada şımartmak keyif verir. kişisel bakım bir yandan da kişinin kendisiyle baş başa kalması için güzel bir yoldur, hem rahatlayıp hem de kendinize iyi davranırsınız.
  • bir çoğu aslında olması gereken ama:

    - tırnak temizliği, bakımı.
    - ayak temizliği, topuk temizliği.
    - burun kıllarının düzeltilmesi.
    - elmacık kemiklerinde çıkan birkaç kılın yok edilmesi.
    - kaşlar saldın mı atatürk kaşı oluyor, kısaltılması.
    - kil maskesi.
    - nemlendirici kullanımı.
    - belirli aralıklarla diş temizliği.*
    - koltukaltı ve genital bölge temizliği.*

    şunları da bir zahmet hepiniz yapın:
    - düzenli diş fırçalama.
    - düzenli duş, iki günde bir banyo*
    - roll-on, parfüm kullanımı.

    ***
  • modern insan için olmazlarsa olmazlardan. yüz bakımı ve kişisel bakım farklı şeyler. türk kadını artık bunu anlamalı.
  • insandan insana değişen tanımı vardır. kimisi için haftada bir don değiştirmek ile başlayan tanım günde iki kere duş alan insan için de aynı başlıkta anılmaya mahkûmdur. ama en önemli kişisel bakım araçları diş fırçası ve sabundur.
  • erkeklerin kulak çöpü ile kulaklarını temizliyerek tamamladığı tek hareketlik olgu.
hesabın var mı? giriş yap