• benim için var olan bir etkidir çünkü kitabın kapağının, kitabın ruhunu yansıtması gerektiğini düşünüyorum. bu konuda da gerçekten başarılı örnekler var.
    mesela gormenghast serisi ilk kez bir kitapçıda gezerken kapağı nedeniyle ilgimi çekti çünkü kitaptaki o karanlık ve tuhaf yanı bana hissettirmişti.
  • o da bir reklamdır aslında.bazilari kapağına göre alıyor içeriğine göre değil maalesef.
    (bkz: reklamcılık)
  • kitap severlerin cok fazla etkilenecegini düşünmediğim bir durum. kitap okuma alışkanlığı edinmek icin kitapciya gidenlerin ilgisini cekebilecegini düşünüyorum.
    kitap okuma aliskanligini cok gec edinmis biri olarak cok cok seneler öncesinde kitapciya gittigimde once kitabin kapagina bakar, ilgimi cekerse hemen arka kapagini okur sonra almaya karar verirdim. bazen aldigima pisman olurdum bazen de iyi ki almisim derdim. şimdi ise tam tersi. önce yazarina, konusuna, gerektiginde yayinevine bakarak kitap almaktayim.
  • (bkz: retorik soru)

    yine de olayı sayısala dökmek maksadıyla, 2010'da bir internet sitesinde yapılan ve 600 kişinin katıldığı anket sonucuna göre, kitap kapağının karar vermede %79 etkili olduğu ortaya çıkmış. kapağın karar vermedeki önemsiz ya da baskın rolü toplamda %8, minör ve major rolü toplamda %89 olarak belirlenmiş ve cover matters başlığı ile yayınlanmış.

    nihayetinde kitap dediğimiz de yayınevleri için bir tüketim ürünü olduğundan, o da marketing araştırmaları, "90 saniye kuralı" ve "z stili" ambalaj tasarımına tâbi. bu yüzden kitap kapağı tasarlayan tasarımcılar var, demek ki kapak önemli.

    benim üç favorim var; misal, aynı kitabı biraz daha fazla ödeyerek bu üç tasarımcıdan birinin kapağıyla almayı tercih ederim. biri daha önce bahsi geçen hasan ali yücel klasikleri serisi tasarımı, tasarımcısı kim, bilmiyorum. diğer iki tasarımcı ise can yayınları'ndan utku lomlu ve penguin random house'dan chip kidd.

    güzel kapak karar vermede etkili en önemli faktör değil ama önemli faktörlerden biri özetle.
  • elinden geldiğince cok kitap okumaya çalışan ve grafik tasarımla ilgilenen biri olarak katildigim düşüncedir. hatta ileri
    gidip şöyle söyleyim ambalajı olan herşey satin alma durumunu siz farkedin veya farketmeyin olumlu ya da olumsuz etkiler. ama sırf kapağı icin kitap alinmaz.

    bu arada geray gençer i takip etmenizi tavsiye ediyorum. cok başarılı kitap kapaklari var.
  • eskiden kindle falan yokken yeni bir yazar denemek istediğimde en dikkatini çeken kapaklı kitabı alırdım. misal mor sevdiğim için özellikle mor kapağı olan phisiognomy romanını seçmiştim (şimdi kapağı ararken üçleme olduğunu öğrendim. süper kitaptı devamını okumak heyecanlı olacak)
    benzer şekilde hastası olduğum midnight blue’da bana raftan atlamıştı al beni al beni diye.
    artık kindle var kapak falan bağlamıyor, en son kitapçıya ne zaman gittim unuttum. hem ingilizce kitaplar eskiden de pahalıydı, iyice pahalanmıştır hiç alınmaz.
  • bu işten ekmek yesem de daha çok çevirisine ve yayınevine göre seçim yapıyorum. klasik olmuş ya da kült bir eser için kapağın çok da ehemmiyeti yoktur ama yepyeni bir kitap için kapak şarttır. dönemsel değişen tasarım tarzlarına ve okur kitlesine göre şekil almak lazım. yeni nesil için o sade kitap kapakları çok da tercih edilir olmuyor. kitap kapağı mühimdir mevzuya uygun, akılda kalıcı hatta çarpıcı bir kapak kitabın cazibesini artırıyor. bu nedenledir ki yayınevleri tasarım işine daha fazla dikkat etmeye başladı. yeni yetmeler için ergen kitabı basan yayınevlerinin o tek düze ve fotoğraflı kapaklarının yanı sıra tamamen illüstratif çizgide ilerleyen tasarımcılar da var. zekice tasarlanmış bir kapak her zaman öndedir.

    elbette sadece kapağı için kitap almak ahmakça olsa da satışı arttırdığı yadsınamaz bir gerçek. tabii tasarım önemli, tasarım gerekli...
  • belli bir okuma tarzı olmayan insanların yaptığı eylemdir. bir kitap almadan önce güvenilir kitap sitelerine bakılır, ne okuyorum? sitesine girilir en sonda da ekşiye sorulur öyle alınır. kapağına bakıp ağlak melankolik börtü böcek temalı kitapların kimseye bir faydası olacağını düşünmüyorum ha kütüğün üzerine koyup yanında da bir fincanla fotoğraf çekip instagrama koyacaksan o ayrı tabi.
  • şahsen benim kısmen dikkat etmediğim bir etkendir. bir kitabı alacaksam kapağına bakmadan alırım.

    ama kapağını görüp beğenirsem incelerim. sırf kapağı için de almam.
  • benim için ilk sırada olmasa da oldukça büyük olan etkidir. yani bir kitabı sırf kapağı güzel diye almam ama alacağım kitabın güvendiğim bir yayın evi olmak kaydıyla kapağı en güzel olanını tercih ederim. özellikle son yıllarda iş kültür yayınları modern klasikler dizisi olsun, ithaki bilimkurgu klasikleri dizisi olsun kapak tasarımını yepyeni bir seviyeye taşıdılar. kapaklarını gördükçe hepsini alası geliyor insanın.
hesabın var mı? giriş yap