• meshur sef gordon ramsay'nin batmakta olan ve pislige coktan batmis restaurant mutfaklarini duzenledigi, toparladigi, adam ettigi televizyon programidir. gordon'in agzindan fuck eksik olmaz, onune geleni kovar, bagirir cagirir. yalniz mutfaklardan, buzdolaplarindan cikardigi seyler hakikaten mide bulandiricidir ki insan bir daha disarda yemek yemeye tovbe eder. bir ingiltere, bir de abd versiyonu vardir.
    gordon butun programlar boyunca "yemeklerinden onceden yapilip isitilmamasi, siparis aninda pisirilmesi"nin gerekliligini anlatir durur, ne var ki gecen gunlerde kendi meshur restaurantlarinda da ayni halti yediginin bir skandal olarak patlamasinda o mutfaklardan fucklar esliginde kovdugu ascilarin bir katkisi var midir, bilemem.
  • ingiltere versiyonu ve abd versiyonu arasinda daglar kadar fark olan gordon'in programidir. zira bunda abd'deki yapimin fox tarafindan yapilmasinin buyuk etkisi vardir. program once uk'de baslamistir, genellikle pisirme adabina, restoran konsepti uzerine buyuk odaklanma varken amerikan versiyonunda restoran sahiplerini ozellikle cins cins tipleri secip olay cikartma uzerine programi oturtmuslar. amerikan versiyonundaki duzeltilen isletmelerin yuzde sekseni kapanmistir, bircogu ya gordon'i dinlemeyip eski duzenlerini dondugu icin, vergi borclari, ekonomik kriz gibi etkenler yuzunden kapanmistir.

    abd versiyonunda fox butcesi oldugu icin restoranlar bir hayli degistirilir, saglam makineler,ocaklar ,dekorasyon yapilmistir. uk versiyonunda ise cok nadir goruruz , genelde mevcut olani duzeltme daha cok vardir. youtube'da istisnasiz tum bolumleri bulmaniz mumkun. her video yorumunda da goreceksiniz uk versiyonu daha guzel kavgasi vardir.
  • yardim etmeye calistigi restoranlardan ikisinin sahibi intihar etmis program. campania'i yoneten genc eleman dun nehire atlamis, geride 3 cocugu ve gencecik karisini birakmis. gecen sene de bir baska restoran sahibi rachel diye bir kadin vardi, o da programdan 1 sene sonra intihar etmis. 1 seneden daha fazla izin verilecegini sanmiyorum programin, zaten ramsay'in borclarini ve kotu giden isletmelerini gordukce.
  • tevatüre göre ingiliz versiyonunundaki mekanların %60'ı programdan sonra batmış ya da satılmış.
  • home tv'de kısa bir süre yayınlanıp, sonra da yayından kaldırılmış program. home tv'nin en iyi programlarından biriydi oysa.
  • amerikanın en rezil lokantalarının ya italyan ya da yunan lokantaları olduğunu gösteren program.
  • uk versiyonlarını izlemekten kendimi alamadığım program. abd versiyonları iğrenç bir show şeklindedir ama uk versiyonları gerçekten güzeldir.
  • ramsay'in bize ugur dundar'li 90'lar arana nostaljisi yaptirdigi icin kendisine tesekkur ediyorum.
    https://www.youtube.com/watch?v=zgsektp35gu

    yemekleri test etmeyi birakip temizlik kontrolune gectigi yerden baslamak isteyenler icin.

    https://youtu.be/zgsektp35gu?t=321
  • ünlü ingiliz şef gordon ramsay'nin batmakta olan ve yardım isteyen işletmeleri kurtamaya çalıştığı program. yardım edilen zamanla programın yayınlanma zamanı arasında 6 ay-1 yıl süre olduğundan çoğu işletme gerekli reklamı yapamamış ve program yayınlanana kadar batmışlardır. çoğu bölümünü izlemiş biri olarak neredeyse her bölümde tekrar edilen genel geçer bazı kurallar kafamda şekillenmiş oldu. bu önemli noktarı özet olarak paylaşmak isterim çünkü bu noktaların türkiye'deki işletmeler içinde şifa olabileceğine inanıyorum:

    1. restaurant konsepti: önce restaurantın konsepti veya çercevesi belli olmalı. akdeniz mi, italyan mı, fast food mu, esnaf mı? eğer çok yüksek bir sermanyeniz ve kurumsal yağınız yoksa, orta halli işletmeler için ortaya karışık mantıklı bir seçenek değil. müşteri işletmenin verdiği meajdan neyle karşılaşacağını az çok tahmin edebilmeli.

    2. menü: menü restaurantın konseptine uygun olarak belirlenmeli. kesinlikle ve kesinlikle basit, sade ve az içerikli bir menü olmalı. açalım:
    - sunulan ürünlerin çok sayıda olmasından ziyade mevsime uygun taze (donmuş veya beklemiş olmayan) sebze ve meyvelerle yapılan tarifleri iyi çalışılmış ve müşteriler tarafından da beğenilip olur almış 5-6 ana yemek veya atıştırmalık veya tatlı çok daha karlı. müşteri kaçırmamak için menüye konulan ayda yılda bir sipariş edilen yemek kötü yorum ve müşteri kaybı olarak geri döner. ayrıca şef yapmaya alıştık olduğu, daha çok tutan yemeği daha güzel hazırlarken çok sipariş edilmeyen yemekte iyice bocalar.
    - kişisel olarak fotoğraflı menüleri daha çok sevsemde araştırmalar aksini söylemiş. menü sade olmalı yemekler ve açıklamaları kısa ve net olarak temiz ve anlaşılır, görülebilir puntoyla yazılmış olmalı. menü 1-2 sayfadan oluşmalı. karar vermeyi zorlaştırmamalı.
    - menüye eklenmesi planlanan yeni yemekler spesyal olarak kapı önündeki panolarla, masaüstü broşürleri veya garson telkiniyle müşterilere sunulabilir. geribildirimlere göre tarif geliştirilebilir veya menüye girebilir.

    3. dekorasyon: dekorasyon konsepte uygun olmalı. tarihi esnaf lokantası için antikalar işlemeli örtüler iyiyken fast food yeri için saçma kalabilir. masa büyüklüğü sayısı, tipi dükkanın aldığı ışık ve boyutlarıyla uyumlu olmalı, müşteriyi daraltmamalıdır. bunun için işi bilen bir iç mimarla çalışılabilir (önceki işlerini kontrol edin mutlaka). dekorasyon konusunda en öncemli nokta eğer restaurant pis ve tozluysa dekorasyonun hiçbir önemi yok. eğer temizliğe yeterli vakit ayıramayacağınızı düşünüyorsanız (bunun için yeterli personeliniz veya zamanınız yoksa) dekorasyonu çok sade tutun kolay temizlenip, silinip , toz alınabilecek şekilde olsun. ıvır zıvır bibloyla , katkat süslü perdelerle doldurmayın.

    4. işletme: elemanların arasındaki kordinasyon çok önemli ve bundan işletmeci sorumlu. mümkünse mutfağı ve yemek kısmını kontrolü için iki farklı kişi olmalı. mutfaktaki yönetici gelen siparişleri sıraya sokmalı, sürelerini takip etmeli, müşteri notu varsa bunların takibini yapmalı tabak hazırlandıktan sonra garsona kendi vermeli verirken tabağın uygunluğunu kontrol etmeli. mutfakta atıştırmalığı ana yemeği salatayı tatlıyı kimin hazırlayacağı belli olmalı. diğer yönetici salondaki genel memnuniyeti kontrol etmeli, müşterilerin yüz ifadelerini kontrol etmeli. masaları gezip memnun olup olmadıklarını sorup sohbet etmeli. bu konuda en önemli nokta iş bölümünün kesin ve net aypılmış olması, sahipsiz alan kalmaması aynı alandan birsürü insan sorumlu olmamalı. bir işletme eksiği olarak örnek paylaşmak istiyorum; bir bölümde camekanlı biryerde tatlılar sergileniyordu. aslında çok iyi bir pazarlama tekniği olmasına rağmen camekandaki tatlılar küflenmişti. eğer gerekli iş bölümü yapılmış olsa mutlaka sorumluluğu kendinde olan kişi bu camekanla ilgilenirdi. hem sorumluluk kesişmesi hem de boşluk kalmasından başkası temizlesin banane diye kimse oralı olmadı büyük ihtimalle.

    bonus: tuvalet temizliği veya düzenliliği, işletmenin genel yapısı ile ilgili çok net bilgiler verdiğini düşünüyorum. öncelikle mutlaka temiz olmalı, tuvalet kağıdı ve sabun bulunmalı. tuvaleti temiz olmayan işletmenin mutfağı da temiz olmaz. yemek yeme dekorasyonu çok şıkken tuvalet vasat ise mutfakla ilgili şüpheler uyandırır. kalite hem tuvalet hem yemek salonunda tutarlı ve birbirini tamamlayıcı olmalı.
hesabın var mı? giriş yap