• turkiye sinirlari icerisinde tedavi etmek gibi bir yetkileri -yuz yildir meclis'ten bir turlu meslek yasalari cikamadigi, ve odalari olmadigi icin- olmasa da, klinik psikologlar tedavide bulunurlar. tedavi demek illa ilac vermek demek degildir, ki klinik psikologlar farmakoloji'nin allahini da gorurler.

    ornegin kanada'da, psikolog unvani, kanunla sinirli bir unvandir. klinik psikoloji doktorasini (veya quebec eyaletinde yuksek lisansini) tamamlamayan kendine psikolog diyemez, muayenehane acamaz. ki doktorayi bitirince de otomatikman klinik psikolog olmuyorsunuz, diploma unvani garantilemiyor. ayrica sinavlari ve kosullari tamamlamaniz gerek. ha ne oluyor, adam kendine psikoterapist diyor. bu sekilde aciyor yerini. hastasi, danisani, eksik olmuyor. insanlar farki biliyor mu, bilmiyor.

    uydur kaydir "cocuklugunu annat evlaadim" diyeni de psikolog sanip, sonra haliyle bilimselliginden ve ise yararliligindan suphe duyuyoruz. tamam psikanalitik ve psikodinamik yaklasimlar bu acidan hakikaten biraz veri yoksunu ama, bir de bilissel-davranisci terapiyle ilgilenenlerin buyulu dunyasina alalim sizi, yayinlardan yayin begenip bilimsellik sablonlarinin istediginiz bicimlisi ve boyutlusuyla didikleyebileceginiz bir kulliyata sahiptir bunlar...
  • sevimsizlik acisindan hiyerarsinin basinda psikiyatr'lar olsa da, klinik psikolog (ve onu andiran psikolog) da adeta bunlara denktir. "ben cok empatigim, seni anliyorum, acik gorusluyum, arti bana guvenebilirsin"ci ve biraz daha beceriksiz pdr'ciler ise sempati puani toplamakta, gel gor ki deneyimle sabit pek de bir ise yaramamaktadirlar.

    sunu da suraya da koymak isterim ki bulunsun, butun genellemeler yanlistir.
  • psikolojiyle ugrasanlar klinik psikologlara kisaca klinikci derler. gelisimci*, deneyselci*, sosyalci*, tm'ci** gibi...
  • olunması için çok fazla zaman ve para harcanması gereken bir meslektir. herhangi bir üniversitenin psikoloji bölümünden mezun olmak, genelde sanılanın aksine terapist olmak için yeterli değildir. eğer bir insan ben klinik psikoloğum ve terapi yapabilirim diyorsa , klinik psikoloji alanında yüksek lisansını yapmış, gerekli terapi ve test eğitimleri almış olmalıdır. yeterliliğini tam olarak elde edene kadar da süpervizyon almalıdır. tüm bunları yapıp özveriyle çalışan, danışanlarına daha yararlı olabilmek adına kendisini sürekli geliştiren bir klinik psikolog olduya kişi; psikoloji bölümünü bitirdikten hemen sonra gel bakalım şimdi senin çocukluğuna inelim diyip klinikçi olmaya özenen yeni meslekdaşları bir güzel hırpalamalıdır, etik değildir ama olsundur.
  • bir çok insanın aklına psikolog denilince gelen meslek aslında budur.
    zihinsel davranışsal ve duygusal bozukluğu olan bireyleri değerlendirip, tedavi ederler. klinik psikologların ilgilendikleri sorunlar, gelişim dönemleriyle ilgili kısa süreli gelişimsel krizlerden (ergenlikteki başkaldırı ve orta yaşta kendilik değerindeki düşme gibi)fobi, depresyon ya da şizofrenigibi daha ağır sorunların tedavisine kadar değişebilmektedir. pek çok klinik psikolog aynı zamanda araştırma da yapmaktadır. araştırma konuları arasında başarılı bir klinik psikoloğun özelliklerini ve bir tedavinin etkililiğinde rolü olan faktörleri belirleme, başarılı yaşlanmayla veya çeşitli davranış bozukluklarıyla ilişkili olan etmenler, fobilerin nasıl geliştiği ya da şizofreninin nedenlerini belirleme gibi konular sayılabilir. ayrıca bireyi değerlendirmek amacıyla test ya da ölçek uygulama ve yorumlama ile tedavi amaçlı bireysel ya da grup terapisi yapma da klinik psikoloğun önemli görevleri arasındadır.

    kaynak: http://www.psikologlar.org/
  • tedavi etmek gibi bir yetileri vardır. "hasta"larina bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerden sadece bir tanesi olan psikoterapi uygulayabilirler. psikiyatrlar ile karistirilmamalidirlar, hastayı görmeden ilaç yazmazlar; görseler de yazamazlar.
  • kazandığı tonla parayı yine kendi mesleğine yatırmak zorunda kalan kişidir.
  • sayılarının çoğalması ile bizleri psikiyatrinin gereksiz prangalarından kurtaracak halk kahramanları. her mahalleye bir tane düştüğünde teknikerlerin elinde yitip gitmekten kurtulacak ve gerçek bilimadamı olan psikologlar tedaviyi üstlenecek. şizofrendi , bipolardı , majör depresyondu hepsine bu insanlar bakacak , 3haftalık staj ve bir ezber kitap biligisi olan psikiyatrist bu işlere kalkışamayacak.
  • sonunda mesleki tanımı yapan yasa çıkmıştır.

    (bkz: klinik psikologların mesleki tanım yasası)
  • özellikle anaokullarında çalışmamaları gerektiğine inandığım çalışma ortamlarının klinik ortamlar olduğu uzman psikologlar...
    nedenleriyle ilgili detaylı bir açıklamayı üşenmezseniz şuradan okuyabilirsiniz...
hesabın var mı? giriş yap