• bir ilber ortaylı iddiası. her söylediği doğru mu bu adamın bilmiyorum.araştırmak lazım.
  • yücel'in çiçekleri belgeselini izlerseniz meramınız giderilecektir.
  • ılber hoca bok yemistir. koy enstitüleri ilk kez amerika tarafindan komunist benzeri bir strateji oldugu icin "yardim ederiz ama koy enstitüleri kapatilacak " diye 1940 larin ortasinda amerika tarafindan mercek altina alinmistir.bu doktrin in adi truman doctrine dir.chp, iktidari suresince ki bu 1950 senesine denk gelir kapatilmamasi icin buyuk caba sarfetmis lakin chp den ayrilip adalet partisini kurup 1950 de iktidara geleneler tarafindan chp nin 1954 yilina kadar mucadelesine ragmen kapatilmistir.
  • doğrudur... atatürk sonrası chp çok büyük yanlışlar da yapmıştır. ancak enstitülerin kapanma noktasında neredeyse ülkenin geri kalanı chp'yi vatan hainliği ile suçlamış(bir yerden tanıdık geliyor mu?) ve bu kararı aldırma noktasına getirmiştir. bu durumu geçtiğimiz yıllardaki milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması oylamasına benzetiyorum. yani yaptığının aksi yönde hareket etseydi çok kan kaybederdi dolayısıyla reel politika açısından mazur görülebilir ancak her ne pahasına olursa olsun dik durup tarihe notunu düşmeliydi.tarihte bu işin hakkını verirdi. 2. mehmet durduk yere fatih sultan mehmet han olmadı. sadece birazcık cesaret...

    köy enstitüleri ile ilgili geçerli birçok kaynak bulmak mümkün. dahası canlı tanıklarından -hepsine uzun ömürler olsun- hala hayatta olan var. sanırım hemen hemen hepsi bu konu hakkında fikir verecektir.
  • ilber ortaylı tarafından tasdiklenmiş konudur. ama müzmin muhalifler işine geleni kabul ettiği için yediremiyorlar bu durumu. kitleleri öylesine cahil ki uydur yalanı demokrat parti kapattı diye hiç araştırmadan inanırlar.

    köy enstitülerini dp değil chp kapattı

    *bazı eğitim sistemleri enternasyonaldir. köy enstitüleri modelini bulgaristan'dan kendisi de rumeli göçmeni olan tonguç bey getirdi. bulgarlar, 19. yüzyılda ilk milliyetçi gazeteyi izmir'de çıkardı. izmir, böyle kozmopolit köşeydi. köy enstitüleri sistemi alman ortaöğretim yapısına benziyordu. ama sanıldığı gibi komünist değildi. köy enstitüleri'ni kapatan demokrat parti değil cumhuriyet halk partisi'dir. zaten dp ile chp aynı torbadan çıkmış, öyle birbirine çok yabancı arkadaş falan da değildir.
  • ilber ortaylı'yı nerenle dinlediğine bağlıdır, kıçınla dinlemeyecektin, kulak diye bir organ mevcut, ortaylı diyor ki efendim dp de chp içinden çıkan bir partidir, dp kapattıysa dolaylı olarak chp de bu kapatmadan sorumludur.

    ek: 1950’de iktidara gelen demokrat parti döneminde, tevfik ileri’nin millî eğitim bakanlığı’nı yaptığı 27 ocak 1954 tarihinde çıkarılan 6234 sayılı kanunla köy enstitüleri tamamen kapatıldı.

    burada tamamen kapatıldı ibaresinden yola çıkarak köy enstitülerinin ilk kuruluş felsefesinden biraz uzaklaştığı söylenebilir fakat işin aslı köy enstitülerine alınan öğrenci profilinde değişiklik yapılmıştır, sadece köylü içinden öğrenci kaydı almak konusunda değişime gidilmiştir aslında.

    ilber ortaylı bir cümle etti diye bunu ilahi kelam görenler o halde ilber hoca'nın tüm dediklerini de kabul ediyorlarsa peki derim, ama işine geleni cımbızlamak ancak bu çıkarcı yamyamlara göredir.
  • köy enstitülerinin sonunu hazırlayan taşra feodalleri yani ağa taifesi ile el ele dinci it sürüsüdür. zira bu eğitim sistemi ikisinin de işine gelmemiştir. bu soysuz köpeklere hangi partinin prim verdiği, bunların lafına uyduğu önemli değildir.

    bu şerefsizler halen türkiye'nin sırtında kambur, böğründe kanserdir. bir yere gittikleri yok yani. sadece isimleri değişti bir kaç kere. bunlar güneydoğu'da aşiret reisinden orta anadolu'da köy ağasına, ege'de çiftlik sahibi beyzadelere aynı bokun soyudur.
  • tarihi çarpıtmaya çalışanlara videolu kanıt gelsin o halde.

    "köy enstitülerini chp açmıştır. atatürk açmıştır. maalesef daha sonra da chp kapatmıştır"

    hala olayı inception boyutuna evirmeye çalışıp asena kıvraklığına girmeye gerek yok bence.

    https://youtu.be/msqqc05kvkm
  • ve o olaydan sonra bir ülke körelmeye başladı!
  • taksim, aslıhan pasajında narteks sarraf dükkanı olan eski edebiyat hocası sıtkı hoca'da bize köy enstitülerini chp'nin kapattığını söylemişti. yolunuz düşerse uğrayın bir çayını için çok kral adamdır. anlatmaya da bayılır. kaçmaya delik ararsınız sonra :))
    kitap almadan da çıkmayın ayıp olmasın hocama.
hesabın var mı? giriş yap