• türker alkan'ın köşe yazısından öğrendiğimize göre sayın çobanımız pardon başbakanımız rte hazretleri tarafından deniz baykal'a sorulmuş bir soruymuş. çok güzel teşbihler yapıyor sayın başbakanımız. halk koyun, idareciler çoban. gerçi ben ne koyun ne de çoban olmak isterim ama çobanlığa talip rte'yi çoban seçen halk da koyunluğa talip olduğunu gösterdi. kimse çoban köpeği olmak istemez, orası ayrı tabi.
  • biraz ilahi gönderme içeren mesajdır. dini mitolojiye göre tüm peygamberlerin ortak noktalarından birisi hepsinin hayatlarının bir döneminde çobanlık yapmış olmalarıdır. rte bu durumu sanırım ki bilir, ve o yüzden söylemiş olması ihtimaldir. tartışma ilerlerse eğer, "çobanlık peygamber mesleğidir, onur duyarım" deyip işin içinden sıyrılacak, "halkı koyun yerine koydu" diyenleri de aklınca ofsaytta bırakacaktır. koyun yerine konan zevat ise; "ne güzel peygamber gibi başbakanımız var" diyerekten, seçim sandığına bu eda ile gideceklerdir. ayrıca meraklısına; (bkz: alan memnun satan memnun)
  • siyasal bilgiler fakültelerinde kadrolu olarak koyun sürüleri istihdam edebilecek bir zihniyetin sorusu. dördüncü sınıf öğrencilerine orta anadolu'da kurulmuş bir staj kampında üç aylık koyun gütme stajını da zorunlu kılar bu zihniyet.
  • herhalde süleyman demirel sorsaydı bu soruyu, alacağı cevap muhteşem olurdu.
  • başbakanımızın benzer beyanatları ile birlikte "çoban varolduğu için koyunlar var" tarzı bir yaklaşıma eriştiğini gösteren ifadedir. kendisinin "diyarbakır'daki isviçreli kız" olduğu inanışı içerisinde "halk bizi seçti, bir daha sittin sene bırakmaz" düşünceleri daha nereye götürür kendilerini bilinmez. tabii bu konuda "alkol bütün kötülüklerin anasıdır" şeklinde bir yorum da yapılabilir.
  • koyun gibisin kardeşim,
    gocuklu celep kaldırınca sopasını
    sürüye katılıverirsin hemen
    ve âdeta mağrur, koşarsın salhaneye.
    dünyanın en tuhaf mahlukusun yani,
    hani şu derya içre olup
    deryayı bilmiyen balıktan da tuhaf.
    ve bu dünyada, bu zulüm
    senin sayende.
    ve açsak, yorgunsak, alkan içindeysek eğer
    ve hâlâ şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak
    kabahat senin,
    — demeğe de dilim varmıyor ama —
    kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!

    (bkz: nazım hikmet ran)
    (bkz: dünyanin en tuhaf mahluku)
  • istanbul üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi tekir yaylası koyun gütme staj alanı adı altında bir eğitim öğretim yuvasının kurulmasına esin kaynağı olmuş soru.
  • tabii ki yerinde ve oldukça düşünülmüş bir tesbit olmakla beraber aynı zamanda etraftan onay alma manasında alltan tırtıklayan bir sorudur. başbakanın 'klasik anlayışı' cesurca ifade etmesidir. yalnız burada 'koyun' paraya boğulan, şişkinler olabilir. elimde değil çalıyorlar olabilir. memlekette çok fazla şerefsizin varlığından yakınıyor olabilir.
    (bkz: olabilir)
    (bkz: her şey olabilir)
  • mustafa sarigul ile tayyip erdogan in ayni tarzda konusmasi dikkat cekicidir. ikisini de amerikalilar egittigi icin olabilir mi acaba. en sacma sapan seyi bile soylerken istanbul un fethini emreder gibi bagira cagira sinusoidal tonlamalarla soyleyisleri var. koyun gutmeden bu memleketi nasil idare edeceksin sozunu de bu sekilde soylemistir ne soylediginin farkinda bile degildir. yok peygamber koyun gudermiste, oraya gondermeler yapiliyormus, yok soyleymis boyleymis. o kadar ayrintiyi dusunen bir adamin basbakan oldugu nerde gorulmus. bu rte kisisi cok kitap okuyandan birsey olmaz da demisti. kendisi davar guder gibi ulke yonetip, koylu kurnazligi ile uluslararasi iliskileri duzenlemeye calismakta. kitapla olacak isler degildir tabi, bilimsellikle hic degil, duayla olur ancak. sonuna kadar haklidir koyunlari da ancak coban yonetir. ancak bu elestirileri, keske gercekten ifade etmek istedigini soyleyebilecek kadar, konustuklarini dusunerek soyleyen birine getirebilseydik. isin ozu sudur, konusmayi beceremenin kurbani olan sayin rte herhalde koyun bile gudemeyecek adamsin ulke yonetmek neyine demeye calisti. bu acidan bakildiginda, evet haklidir, baykala degil ulke koyun bile teslim edilmez.
hesabın var mı? giriş yap