• bir diğer vine'ımın adı. ciddi bir argüman cevaplanıyor.

    https://vine.co/v/hdbrth02zxt
  • “onu biz koruyacağız,” ayeti varken değişmesinin mümkünatı yoktur.

    ekleme: somut olarak değişmeme sebebini açıklayacak olursak: incil ve tevrât ayet olarak daha fazla sayıdadırlar. bir rivâyete göre 1,000,000 ayetin üzerindedir ve konu itibariyle dünyanın yaradılışından itibaren, âdemin çocuklarının kıssalarını da içerdiği için epeyce hacimlidir. bu sebeple ezbere bilen kişi sayısı bir elin parmaklarının sayısını kolay kolay geçmez. o insanlar da ölünce, kişiler de ezberleyemedikleri için de değiştirilmeye muhtaç oldu.

    kur’an ise diğerlerine nispetle daha az âyet içerir ve çok fazla kıssalarla detaya inmez; hatta sünni görüşe göre bir anayasadır ve bazı kurallar/kanunlar anayasa çerçevesinde hadislerle konulur. bu sebeple değişmesi de mantıken imkânsıza yakındır.

    belki bir gün daha detaylandırırım bu entâriyi.
  • nat geo'da izledigim bir belgeselde gecen sozu aktariyorum (ki bunu daha once baska birini soylemistim, bana direk allah'in gavurunun kuran hakkinda dedigine mi inanicam demisti:) )

    dunyada en fazla kuran basan ulke suudi arabistan'mis. ve suudi'ler kendi inanis tarzlari ve vahhabiligi olabildigince yaymak icin kendi yorumlarina yakin sekilde kuran'i "duzenliyormus". ben bilmiyorum ama arapca'da harflerinin uzerine konulan kesme isaretine benzer isaretler yazilisin seklini cok degistirmese de anlami oldukca degistirebiliyormus. yani adamlar istedikleri veya kendi islerine gelen sekilde "kucuk dokunuslar" iceren kuranlari basip basip dagitiyormus. diger kuranlarla suudi kuranlari arasinda farklar goz ardi edilemez deniliyordu. zaten kutsal kitaplar yoruma son derece acik. hal boyle iken suudiler hem bunu sonuna kadar kullanip, hem de piyasayi kendi kuranlari ile dolduruyormus. simdi bu kuran buyuk bir ihtimalle turkiye'de cok bulumaz (belki de bulunur ne biliyim) ama dunyanin diger daha fakir ulkelerinde peynir ekmek gibi gidiyor olabilir.

    sonucta kimse din iman pesinde degil, herkes olayi kendine en cok cikar saglayacak sekilde yontma pesinde. en cok din iman diyenler, en az din imana uygun yasayanlar. onlar kesin degistirmistir.

    edit: aha buldum. bir kismini yanlis hatirliyormusum. https://youtu.be/jpeh9w0nbgo?t=4379
  • topkapı sarayı'nda hz. osman' ın okurken şehit edildiği kuran mevcut. karşılaştırması yapıldı merak etmeyin. ilk indiğinde ne ise şuanda da aynı. git başka işlerle uğraş.
  • burada tartışılmış link
  • eğer kuranı kerimi değiştirseydim muhakkak onu biz koruyacağız ayeti eklerdim. o yüzden kafalar da karışmıyor değil.
  • -kur'an değiştirilmiş olabilir mi?
    +hayır.
    -neden?
    +çünkü "değiştirilemez" yazıyor!

    ve beyin koşarak ortamı terk eder.
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. günümüzde değişmesi çok mümkün değildir belki ama geçmişte matbaanın gelişmediği dönemde illa ki değişime uğramıştır
hesabın var mı? giriş yap