• ipek yolu'nun kuzeyinde ve ipek yolu'na paralel uzanan bir yoldur. ismini, taşınan malların muhteviyatından almıştır. daha çok bulgar türkleri tarafından kullanılmıştır.
  • hazar ve bulgar ülkelerinden başlayan,ural dağları,güney sibirya,altay-sayan dağları'nın eteklerinden çin'e ulaşan,tarihsel süreçte fazla önemi olmayan gariban yol.
  • ipek yolu'nun en eski kısmı.
  • karadeniz'in kuzey bölgesinden başlayarak (don nehri'nden) altay ve sayan dağları üzerinden geçip, ipek yoluna paralel olarak ilerleyen ve son olarak çin ülkesine ulaşan tarihi ticaret yoluna ''kürk yolu'' denir. harita

    kürk yolu, don nehri’nin denize döküldüğü yerden başlayıp ural dağları ve güney sibirya ormanları sınırından altaylar’a, sayan dağları üzerinden çin’e ve amur nehri’ne ulaşır.

    meshur ipek yolunun kuzey bölgesinden paralel olacak şekilde ilerler, ama pek bilinmez. bu kuzey yolların geçtiği bölgelerde daha çok kürk ticareti yaygın olduğu için (sincap, sansar, tilki, samur, kunduz, vaşak, gelincik ve geyik) adına ''kürk yolu'' denilmiştir.

    ticaret yolunun en fazla yoğun kullanıldığı zaman aralığı m.s. 6-8. yy olarak görülmektedir.
  • kızımın ders kitabında gördüğüm bir yol. wikipedia'da baktığımda sadece türkçe dilinde bulunduğunu gördüm. belki başka bir adı vardır bilemem ama yine de yıllar geçtikçe yeni yeni yollar türediğini düşünmekteyim ben.
hesabın var mı? giriş yap