• tereyağlı bulgur pilavı üzerine löp et, üzerine tekrar tereyağ dökmek suretiyle yapılan, yılda en fazla bir kere yenmesi gereken muhteşem bir yemek.

    uyarılar üzerine edit: yanında yenen yufkayı es geçmemek lazım.
  • akdeniz bölgesinin kırsal yörelerinde kapama şeklinde isimlendirilen yemektir. tereyağlı bulgur pilavı üzerine et şeklinde yapılır.

    bir mantı, çiğ köfte, içli köfte gibi yöresel olabilecek bir yemek değildir, yurdun dört bir yanında yapılan alelade bir etli pilavdır işte. hatta ısparta taraflarında sünnet düğünlerinde yemek diye verilir.
  • bir etli pilav değildir.
  • bulgur pilavı'nın en orgazmik halidir kürt pilavı. bilindiği üzere, gerçek et suyundan genelde çorba yapılır. bizim oralarda, bu et suyuna bulgur pilavı yapılır. pişince tereyağı bir güzel kavrulup pilava eklenir. yeter mi? yetmez. bir de ilk haşlanan ve de pamuk kıvamına gelmiş -tercihen- kuzu eti böyle sıcak sıcak tepsinin üzerine konur. bütün halde. neden derseniz, aslında kürt pilavı'nın yenmesi ile ilgili belki de en güzel ritüelden kaynaklanır. sofradaki, özüne sözüne güvenilen biri, elleri yana yana eti parçalayıp, tepsinin çevresindeki insanların önüne gelen kısımlara parçaladığı etleri bırakır. burada çok ince bir adaletsizlik duygusu vardır. bu kişi genellikle misafirin önüne daha çok et yığar. bir de kendi çocuklarının önüne.
  • acayip doyurucu bir yemektir, yukarıda herkes tarifini yazmış ben de nasıl yenildiğini yazayım. yufkayı büyükçe kopartıp üzerine tabaktaki bulgur pilavından koyuyorsunuz, üzerine kuzu etini koyup dürüm yapıyorsunuz, yanında yeşil (taze) soğan da yerseniz çok güzel bir tat oluyor. yemeğin yanında yoğun kıvamlı cacık olursa tadından yermez.

    söylenene göre kürtlerin ziyafet yemeğiymiş, büyük misafir geldiğinde veya barışma durumunda bu yemek yapılırmış. böyle bir kutlama yemeğine denk geldim, o dürümden 3-4 kez sardım üzerinden 4 saat geçti karnım hala ilk anki gibi tok. yemeyen varsa tavsiye ederim, yemek kadar ortamı da güzel oluyor.
  • kırşehirde salçasız, tereyağlı ve et suyuyla pişen pilava verilen ad. kürt pilavı denmesinin sebebi büyük ihtimalle kırşehirlilerin bu pilav türünü 200 300 yıl önce kırşehire göçen kürtlerden öğrenmesi olabilir. 10 numara tadı vardır.
hesabın var mı? giriş yap