• adama siktir git demeden önce iki bilgi verseydiniz bari aminyumlar dediğim seyahat.

    - asla “kuzey kore” terimini kullanma, onlar için kore tek, ve yarısı işgal altında.

    - havaalanında telefonuna el koyacaklar, endişe etme geri dönerken sorunsuz bir şekilde iade edecekler.

    - adamların devlet büyüklerinin anıtına gidip saygılarını sunmanı ve çiçek bırakmanı falan bekleyecekler. saygı göster.

    - asla asla hatıra vs diyerek hiçbir şeyi yanında götürmeye kalkma. bir şey almak istiyorsan önce satılık mı diye sor. adamlar propaganda afişlerine çok önem veriyor, sakın çaktırmadan yürütmeye çalışma.

    - fakir fukara insanların fotoğrafını çekme, geri dönerken havaalanında sildirirler.

    - anıtların fotoğrafını tam çek, “bu ne la ayaklarını çekmemişsin” diye sildirirler.

    bildiklerim bunlar.
  • bir kız bulup evlen, orada kal. sonra bir dönerci açar adını da "trump'ın yeri" koyarsın. açılışa devlet büyüklerini de mulka davet et. mutlu mesut yaşar gidersin.
  • bu yaz için ciddi ciddi planladığım gezi. şu ana kadar bildiklerimi kutsal bilgi kaynağı cart curt ekşi sözlük’te paylaşmak istedim.

    yazıda ara ara konuşma kayıtlarının ekran görüntüsünü de paylaştım, çince bilenler bakabilir ya da ekranın çevirisini yapabilirler.

    şu an çin’de yaşadığım için burada bir seyahat acentesiyle görüştüm. önce şahsımın çin’de yaşayan bir yabancı olduğunu, kuzey kore’ye pekin’de gitmemin bir sakıncası olup olmadığını sordum. wechat’te görüştüğüm kişi ilk önce bunu kuzey kore tarafıyla netleştirmek gerektiğini söyledi, ben de okay dedim.

    şurada, şurada ve şurada.

    daha sonra tekrar sorduğumda, yabancıların da acenteyle birlikte grup halinde kuzey kore’ye gidebileceği ama yabancıların çinlilerden 1000 yuan daha fazla vermeleri gerektiğini söyledi.

    gezi planını da word dosyası ile attı. gezi planına göre de şöyle:

    *ilk gün öğleden sonra uçak pekin’den kalkıp pyongyang’a iniyor, akşam yemeği ve otellere yerleşiliyor. o gün pek bir şey yapılmıyor.

    *ikinci gün kuzey kore’nin kaesong şehrine gidiliyor. bu şehrin önemi kuzey kore’nin ateşkes imzaladığı şehirmiş. tarihi bir anlamı varmış. akşamüstü pyongyang’a geri dönülüyormuş, burada da çeşitli anıtlar ve hükümet binaları (meclis dahil) izin verildiği ölçüde geziliyormuş.

    *üçüncü gün de, miaoxiangshan diye bir yere götürüyorlarmış burada da doğal güzellikler vs varmış. akşamüstü de pyongyang’a dönülüyormuş ve yine anıt vs geziliyormuş.

    *dördüncü gün sabahtan uçağa binilip pekin’e dönülüyor.

    bu gezi paketinin fiyatına 5650 yuan yani bugünün kuruyla 850 dolar dedi. bu fiyata otel, 3 kahvaltı, 5 ana yemek, her türlü ulaşım, müze giriş ücretleri, pekin-pyongyang arası gidiş dönüş uçak bileti, vize ücreti ve kuzey kore ordusuyla alakalı (?!) birkaç meblağ da buna dahilmiş. aha dayı böyle diyor.

    bunun haricinde birkaç faq da yanıtlamak gerekiyor:

    1. kuzey kore vizesini almak ne kadar sürüyor?

    cevap: 7 iş günü sürüyormuş. tabi bu çinlilere. ama sonuçta çinlilerle aynı grupta gideceğimiz için biz yabancılara da aynı süre uygulanıyordur.

    2. gezide fotoğraf çekiliyor mu?

    cevap: evet çekiliyor. ama özel lensli ya da profesyonel kameraya izin verilmiyor. profesyonel olmayan kamera veya telefon kamerasıyla fotoğraf çekiliyor. yukarıda bir yazar telefonu alıyorlar gümrükte demiş yanlış bilgi. o da şöyle, siz havaalanında gümrükten çıkarken telefonunuza bakıyorlar. sıkıntı bir içerik görürlerse, (mesela amerika/japonya/güney kore propoganda dökümanları, ya da kuzey kore askerlerini küçük düşürücü fotoğraflar) bu sefer (bkz: kan alırlar kamil kan).

    3. pasaportta kuzey kore damgası olursa batı ülkelerine gitmek zorlaşır mı?

    cevap: zorlaşmaz çünkü kuzey kore’ye batı ülkelerinden de turist geliyor dedi ama pek inanmadım doğrusu.

    4. internet olacak mı?

    cevap: evet internet varmış ama pahalıymış.

    not: bir de atm yokmuş kuzey kore’de, onun için nakit para getirilmesi gerekiyormuş. işin ilginç tarafı, kuzey kore’de dolar euro ve yuan geçiyormuş.

    kuzey kore gezisini kime açsam bir kişi haricinde herkes “kuzey kore’de işin ne, deli mi sikti” minvalinde tepki gösteriyor. eğer kuzey kore gezisine duyduğum ilgiyi kaybetmezsem birkaç hafta içinde netleştiririm geziyi. içimde maceracı ruh mu var yoksa deli mi sikti orasını bilemem artık.
  • bol video çek. parayı kurtarırsın zamanla youtube dan en kötü. eğer başına birşey gelirse yazarız buralara işte senin için üzülürüz filan 1-2 saniye sonra geçer gider. hayat devam ediyor. idam için seçenek filan seçme durumunda kalırsan uçak savar mermisi ile ateş ettir kendine yada bir sonraki füzenin üstüne bağlasınlar seni.

    sakat ülke ama birçok adam girip çıkıyor youtube dolu pahalı diyorlar o kadar paraya kuzey kore'ye gidilmez oğlum las vegas dururken.
  • anıtlarına ilgi gösterilmesine çok önem veriyorlar.
    şu tip eğlenceli selfieler çek
    gitmeden önce sevdiklerinle de vedalaş, helalleş vs. vs.
    edit: link
  • pasaporta damga vuracaklarından başka ülkeler de gezilecekse asla yapılmaması gereken.
    hiçbi ülke almaz ha aman.
hesabın var mı? giriş yap