• kyk kredisi almış olan arkadaşlar borçlarını bir kontrol etsinler bence.

    bugün bir arkadaşım kuzeninin kyk borcunun neredeyse 50.000 tl gözüktüğünü ve kredi alınan paraya 20.000 tl faiz eklendiğini söyledi. ilkten inanmak istemedim ama böyle bir haberin olup olmadığını kontrol etmek için internette biraz arama yapınca karşıma direkt olarak şikayetvar sitesinde dün girilen ve aynı durumun yaşandığı bu konular çıktı.

    link1
    link2
    link3

    umarım bir hata vardır. ekonomik olarak bu zor zamanda ve genç işssizliğin bu derece arttığı bir dönemde böyle bir faiz akla mantığa sığmaz.
  • evet doğru, bu sene bitti burs/kredi ödemem(devlet tarafından verilen) ve geçen baktığımda en üstteki entryde bahsedildiği gibi 20k faiz eklenmiş üzerine. nasıl oluyor anlamıyorum… bu ülkenin gençlerine okurken yardım edip yardım kesildiğinde ise dünya kadar faizi üzerine bindir ve sonra bu ülkenin gençleri ilk fırsatta ülkeden kaçmak için yer arasın.harika tüm gençler size borcu yüzünden gelecekleri için yatırım yada birikim yapamasın… bravo !

    edit: arkadaşlar öncelikle şu konuda anlaşalım bunun kredi olduğunu ve ödenmesi gerektiğini biliyorum. girdiğim entryde ödeme yada ödememek ile ilgili bir kelime kullanmama rağmen saçma salak mesajlar atıp beni rahatsız etmekten vazgeçin.

    edit2: çaylak bir arkadaştan gelen mesaj aynı şekilde aktarıyorum:

    iyi günler hocam kyk dan bende kredi çekmiştim.yüksek lisans döneminde hiçte ihtiyacım olmadığı halde belki arabayı yukseltirken kullanırım gibi dusunup.

    parayı o donemde yattığı günün kurundan doviz almışım ne ettiyse onu alıp hiç dokunmamışım 11800 tl çekmişim her aypara yattığında (toplam 11 ay) dolar almışım ve toplam 1847,8 dolar almışım.

    bugunku dolar kurundan hesaplayınca 15600 tl civarı para ediyor. ben parayı hiç kullanmadığım için bugun yuzde 30 üfe indirimli ödeme yaptım ödeme yaptığım tutar 15700 tl :). şaka gibi

    indirimli peşin ödeme yapmasaydım ödemem gereken tutar 17300 tl idi.

    size bunları yazma sebebim şu çaylak yazar olduğum için yazsam da pek kimse çaylakların yazdıklarını okuyamıyor. mesajınıza edit yapıp durumu genç öğrenci kardeşlerime aktarırsanız sevinirim çümkü kredi sözleşmelerinde yanlış hatırlamıyorsam tüik in beyaz eşya fiyat oranları geçerliydi. bunlarda her şekilde bir şekilde enflasyon rakamlarıyla oynadıklarını düşünürsek gerçek üfe ve tüfe rakamlarından hesap yapabilecek bir yazar kardeşimiz sayesinde olayı yargıya taşıma şansımız olabilir.
  • benimde borcum 23.560 iken şu an 37 bine yakın bir tutar gözüküyor şaka mı bu?
  • yıllar evvel istimlak edilmiş bir arsamız var. arsanın üstünden tem geçiyor yaklaşık 300 m2. böyle bir arsa olduğunu iş takibi yapan avukattan öğrendik.

    tabi bunu öğrenince faiz hesaplama sitesinden kendi kafama göre bir hesaplama yaptım. öyle ya arsayı istimlak etmişler ben oraya ceviz ekecektim arıcılık yapacaktım hepsi yalan oldu... * bu hesapları yaparken avukat bey dedi ki, bu tarz işlemlerde faiz işlemez. hesaplama bilirkişinin güncel taktiri üzerinden yapılır.

    istimlakiı yapıldığı sene 1989. bu entryi okuyanların %80 i belki doğmadan önce. devletin yanlış işlemi sonucu olan bir olay avukat bulmasa ölene kadar haberimiz olmayacak bir iş.

    şimdi olayı tersten düşünelim. benim devlete 1989 yılından borcum olsun. 1989 u bırak 2019 yılından olsun. devlet %18 faiz işletir. almadan bırakmaz hiç bir şey yapamazsa e-haciz koyar. hesaplarımı kitler.

    eskilerin bir sözü var ''beylik çeşmeden su içme'' diye. devletle iş yapılmaz. teşvik adı altında boktan projelere dünyaları harcayan, (teşvikleri kime veriyorlar acaba) her bakanın altında uçağı olduğu ama yangın söndürmeye yetemeyen devletle...

    bu arada bana da e-haciz koymuşlardı kyk borcum yüzünden faiziyle almışlardı... parayı alırken demiştim ki '' nasıl olsa üniversite bitince işe girerim, bana paranın en lazım olduğu dönemdeyim'' . e-haciz konduğu sırada kurduğum şirket batmış 3 aylık evliydim... vizyonuma sıçayım... :)

    edit: göz kanatan imla hataları anlam bozuklukları.
  • bende de böyleydi yapılandırmaya gittim düşük taksitle 11 bin anapara ve 3 bin faize indirdiler. yoksa 11 bin lira 35 bin lirayı aşmıştı.

    edit: tek seferde ödeyince faizi de almıyorlar. ama ödemeyin, ödüyorum hâlâ içim yanıyor, umarım silerler bu borcu.
  • başlığı görünce telaşla kontrol etmeye gittim.
    kredim bitti, henüz mezun değilim ama hesaplama yapılmış.
    toplamda 16.640 lira almışım. faizle birlikte geri ödemem gereken tutar 28.455,64 lira.
    11.815,64 lira faiz koymuşlar. geri ödemesi 2023 yılında başlıyor.

    soranlar için edit:2016 girişliyim. ilk yıl burs alıyordum. 2017 eylülde bölüm değişikliğinden dolayı krediye çevirdiler. mayıs 2020'ye kadar kredi aldım.
    fazla bindirdilerse uyarın bari.
  • 22 bin liraya sözleşme imzaladım, 23 bin 413 lira ödeme yapılmış, 36 bin lira ödeme gözüküyor. böyle devlet mi olur böyle düzen mi olur! tefeciden alsam bu kadar borç çıkarmazdı!
  • ısterse 500bin tl faiz istesinler, bir kuruş geri odeme yapmayacağım, zaten türkiye'de de değilim, kafa rahat
  • herkese eklendiğine göre bir yanlışlıktır herhalde ama eğer değilse geçen gün twitter'da gördüğüm bir dedikoduyla ilgili olabilir diye tahmin ediyorum. kamu bankalarına olan borçlarla ilgili (takipteki diyor bununla alakalı değil ama geniş destek görmesi için kapsam değişebilir) cezalarının silinmesi gibi bir paket hazırlığı var. nedense buradan eklenip oradan silinebilir gibi geldi.

    gördüğüm dedikodu
  • ülkeyi terketmek için geçerli bir neden dahadır.
hesabın var mı? giriş yap