• sol taraftan esen ruzgarin, balonun ortasini saga dogru $i$irmi$ gibi gorundugu bir egridir. normalden yuksek ve normalden alcak vergi duzeylerinde egrinin derin olmamasi, vergi gelirlerinin olabileceginden az olmasi demektir. en derin oldugu yer ise, vergi gelirlerinin en fazla olacagi yerdir. yuksek verginin yuksek gelir demek olmamasinin sebeplerine bir ornek vermek gerekirse de, vergi oranlari arttikca, insanlarin vergiden kacmalarini soyleyebiliriz.
  • sebeklik yapma oraniyla hatunlarin verme egilimi arasindaki iliskiyi gosteren egik* larry laffer egrisi.
  • vergi oranı arttıkça, bir noktadan sonra* tepesi atan iyi niyetli vergi mükelleflerinin de vergi kaçırma yöntemleri geliştirmeye başlaması sonucu vergi gelirlerinin düşeceğini gösteren eğri.
  • devletin vergi hasilatini maksimize eden marjinal gelir vergisi oraninin ne oldugu tartismalarini beraberinde getirir:

    http://voices.washingtonpost.com/…fer_curve_be.html (abd icin %70 cevabini verenler az degil, sagcilar disinda)
    http://krugman.blogs.nytimes.com/…somewhat-wonkish/
  • arthur laffer tarafından 1970'lerin sonunda washington'daki bir restoranda bir peçete üzerine çizilmiş..

    http://goo.gl/0hgmh

    (bkz: ben bugün bunu öğrendim)
  • a.b.d'de 1981 yılında vergi indirimine referans olmuş, fakat sonuç rezalet olunca ''götümle gülerim ben böyle eğriye'' hesabı ''laugher curve'' olarak nitelendirilmiştir. şaşırdık mı? hayır şaşırmadık.
  • bu teorinin cok basit bir teknik argumani vardir: diyelim ki vergi yuzde sifir olsun, ekonomik aktivite ne olursa olsun vergi geliri sifir olacaktir. vergi yuzde 100e ciktiginda ise is yapan elemanlar haci butun paraya devlet cokecekse ben niye is yapayim diyecek ve piyasa komple kapanacagi icin vergi geliri yine sifir olacaktir. vergi gelirinin eksi olma ihtimali de teknik olarak yoktur. sifirdan biraz daha fazla vergi durumunda bir vergi geliri olacagi bellidir, yuzde 100den biraz daha az vergi durumlarinda da bir miktar vergi olacaktir. bu demektir ki vergi geliri vergi yuzdesi cok kucukken artiyor vergi yuzdesi cok yuksekken ise dusuyor. arada bir sefer yon degistirdigini de varsayarsan deve horgucu gibi (hump shaped) bir grafik elde edersin.

    tabi burada esas mesele bu grafigin hangi tarafinda oldugumuzdur. yani vergiyi artirinca gelir artacak mi azalacak mi? cumhuriyetcilerle demokratlar bu mevzu uzerinde birbirlerini yer dururlar.
hesabın var mı? giriş yap