• lamark amcanın canlı türleriyle ilgili olan bir varsayımı. buna göre, bir canlının organlarında çevre koşullarına uyum sağlaması açısından gelişmeler olabilir veyahut kullanılmayan organlar fonksiyonlarını yitirip, yokolabilirler; ve bu değişimler genetik olarak da aktarılırlar.
  • basiretli (bkz: doğal seleksiyon), (bkz: darwinizm)
  • lamarkizmi kazanılmış gen teorisi (acquired gene theory) ile değerlendirdiğimizde ortam şartlarının etkisiyle kazanılmış olan karakterlerin nesilden nesile geçmesi ve genetik aktarım alkolizmi bir noktada açıklayabilir.

    ayrıca astım gibi rahatsızlıklarda kişinin aşırı alkol tüketimi ve kusma ihtiyacı sonrasında derin nefes ile kusmaya çalışırken yeterli oksijeni alamayarak kusma işlemini gerçekleştirememesi de ihtiyacın gerekli organı doğurması hususunu çürütür. (bkz: defne joy foster'ın ölümü)
  • osmanlı döneminde bu düşünceyi ilk duyanlardan, bu topraklarda nasıl tepki gördüğünü günümüz türkçe'sine sadeleştirilen subhi ethem'in bu konudaki kitabında görülebilecek düşünce.
  • fransız doğa bilimcisi jean baptiste lamarck tarafından öne sürülen bir varsayımdır..

    1800'lü yılların başında lamarck bunu şöyle tanımlar: ''eğer bir organ fazla kullanılıyorsa, o organ gelişmesini sürdürerek, daha etkin bir yapı kazanır''
hesabın var mı? giriş yap