• amerikan film klişelerinden biri.
    olay yerine giden özel dedektiflerden genel olarak zenci olanının beyaz ortağına söylediği, efbiayın* da ortama akmış olmasından yakınma sözü.
  • federallerin olayin icine girmesiyle beraber, kidemli yerel polisin caylagina "lanet olasi fbi'i bu ise karistirmamani sana daha once soylemistim" seklinde fırca atmasina neden olan kurum.
  • - amirim, ankara'dan biri gelecekmiş geçen hafta sorgularken gözünü kapıya çarpan adamla ilgili...
    - lanet olası federaller!!
    - amirim?
    - kapa lan şu tv'yi..
    - emredersin amirim..
    - filmlerle bozdular bizi adamlar..
    - ...
  • "amuga godumung federalleri" kadar etkili olmasi imkansiz gorunse de bir sure idare edebilir bir tekdir ifadesi.
  • goddamn federalsin turkceye geleneksel cevrilisi

    + hey adamim, bundan sonra biz isi devraliyoruz
    - ama, kem kum
    + [ $lak! cepten yildizli federal karti cikar, uzerinda kocaman fbi ] biz hallederiz dostum, tamam mi?
    - [ uzaklasircasina ] kahrolasica federaller
  • bugun bayagi sevindirdigim insanlardir. dun kapidan kovmuslardi ama. lanet olasica pislikler.

    tarih 23 agustos. grubun calismasindan donerken arkadas gel iki bira biseyler atalim dedi. iyi dedim. arabayi parkettigim yerde bagajin kilidini kirip gitarimi caldilar. gitarim ki gitar degil; canim cigerim bi tanem benim. ozel yaptirmisim, dunyada bir tane esi yok. gitar demiyorum, isim vermisim kendisine o isimle hitabediyorum. o derece. polisi aradim hemen. bizim bi gitar icin takip yapacak iz surecek is gucumuz yok, izini bulursaniz haber verin dediler.

    iki aydir durmadan craigslist, ebay gibi alim satim portallerine carvin forumlarina cok da kendimi belli etmeden "su ya da su marka gitar ariyorum. su ya da su ozellikler olsa daha da iyi olur" gibi ilanlar verdim, sehirdeki pawn shop'lari her hafta ziyaret etmeyi ihmal etmedim. velhasil bu ugraslar iki gun once sonuc verdi, ebay'de verdigim alinik gitar ilanina cevap verenlerden birinin gonderdigi fotograflar benim gitarima aitti. kalbim gup gup atti.

    tarih 30 ekim. adamin yolladigi fotograflari aldim. gitarla onceden cekilmis kendi fotograflarimi aldim. gitari yaptirdigim carvin custom shop'dan aldigim fatura, gitarin secilebilecek kombinatorial olarak binlerce secenege kadar uzanabilecek olan custom shop secenek listesi, benim sectigim secenekler...bu secenekleri resimlerin uzerinde daireye alarak isaretledim. printerdan renkli renkli bastirdim, dosyaya doldurdum vardim karakola. dedim boyle boyle daha onceden bildirdigim calinti gitari buldum. dedektif bilmemkimle goruseceksiniz, tamam. bekledim geldi adam. anlattim boyle boyle diyerek. on kere "bu gitar ozel yapimdir abicim tek bir esi yok. al bu da faturasi iste" dedigim adam bana on bir kere "iyi de senin oldugunu nerden bilicez" dedi.

    - bakin bu gitar ozel yapim. calindigi gun calinti raporu tutturdum zaten iki ay once. iste faturasi iste custom shop opsiyonlari.
    - iyi de ayni gitar oldugunu nerden bilicez?
    - diyorum sana ozel yapim diye.
    - cok guzel de... ayni gitar oldugunu kanitlayamazsaniz birsey yapamayiz.
    - kanitlarim abicim. ara carvin'i. al numarasi. polisim ben bilgi almak icin aradim de. suradaki fatura numarasini soyle, hayatlari boyunca bu ozelliklerde iki tane gitar yapmislar mi bugune kadar sor bakalim.
    - hadi kardesim bugun git yarin gel.
    - yahu yapmayin etmeyin gitar ozel yapim diyorum, hem degeri de 2000 dolar. felony (agir suc demek galiba tam turkcesini bilmiyorum, suclunun kefaletle yirtamadigi suc diye tercume edesim var) kapsamina girer hem, hirsizi da iceri tikarsiniz.
    - hadi kardesim bekleme yapmayalim.
    - e ben napicam simdi?
    - adini ogrenirsen adamin gel, bakalim suc tarihcesi var miymis varsa bi bakariz belki.

    kufrede kufrede ciktim. pust arasa ebay'i bes dakika surer adamin adini adresini almasi. ozel yapim diyoruz ulan iste gitarin esi benzeri yok diyoruz. herseyi gectim solak model bi de lan bu gitar. kahrolasi pislikler. lanet olasi bok cuvallari. hey dostum lanet olsun tamam mi!

    dondum eve dedim olm umut yilmak yok. once ebay'le konustum, bu adamin adini adresini polise vermem lazim dedim. ucuncu kisilere bilgi veremeyiz oyle bi durum varsa polis bizi arasin dediler. haklilar tabi. gittim bi fason mail adresi aldim, onu da onceden bu is icin actigim fason ebay hesabina bagladim mesaj cektim adama, adini adresini sordum. geleyim gitari elden alayim ben kargo parasindan yirtarim sen ebay komisyonundan yirtarsin dedim. yemedi tabi got. buy it now fiyati koymus zaten, bastim aldim hemen baskasi gormeden. money order yollayayim peki adres ver dedim. postaneden posta kutusu kiralamis durzu, onun adresini verdi. adam istim ustunde ya polisse diye. mailler gitti geldi gitti geldi allem ettim kallem ettim, muhabbet actim kafaya aldim* en sonunda adresini de yolladi adam "hadi gel al bari ben de ebay komsiyonundan yirtarim" dedi. adini da zaten money order istedigimde gondermisti.islem tamam.

    tarih 1 kasim, aldigim isim adresle polise gittim. ayni dedektifin yanina ciktim. dedim buyrun abicim bu isim bu da adres. nerden buldun dedi, dedim adami kafaladim aldim. bi bakalim sen buyur otur dedi gitti. adam bir kisi gitti, bes dakika sonra on kisi geldiler geri. apoletlere bakiyorum sergeant'indan tut deputy'sine dedektifinden bilmemnesine herkes gelmis massallah.

    - bu adam bu adreste mi emin misin yani?
    - eee...evet?
    - nerden aldin adresi?
    - kendisinden aldim.
    - nasil aldin kendisinden?
    - anlataym...bik bik bik.
    - senin kim oldugunu biliyor mu?
    - yok canim olur mu kimligimi gizledim mal bi mail adresi aldim ordan maillestim salak miyim.
    - ne zaman aldin bu adi adresi sen?
    - dun gece.

    adamlar birden bire degisti. bugun git yarin gel diyen tipler ileri geri kosusturmaya basladilar. noluyo lan dedim ama bisey de soramadim. hemen ebay arandi, ebaydeki kayitli kullanici adi baskasinin cikti, kendi adini kullanamaz tabi allahin suclusu arkadasinin hesabini kullaniyodur dediler. lan dedim isinize gelince ne guzel kafaniz calisiyo durzuler. iki saat icinde yargicla konusup hemen arama izni cikarttilar ki iki saat burokrasi gerektiren bu is icin rekor denebilecek bir sureymis galiba. arama iznini kapar kapmaz eve baskina gittiler. megersem herif bi yildan uzun suredir arananlar listesindeymis. 20 kusur suctan hukumluymus. oha. bana verdigi isimde sahte kimligi varmis, bendeki isim de gercek diilmis zaten.

    aksam gitari getirdi bi polis memuru. bu dedektiflerin arasinda amir tadinda gezen emir yagdiran abi icine bi de not koymus yarin bi ziyarete gelicem sana telefonum bu ara uygun oldugun bi saati soyle diye. artik nazir pa$a hazretleri gibi "teskilatin bir yildir yakalayamadigi kadirgali esrefi bu genc yakaladi ben de onu gizli polis yaptim" demeye mi gelicek napicak bilmem. gitarim geldi ya ben ona bakarim arkadas. hell yeah.
  • hep birisinin peşindedirler. "lanet olası federaller peşimde jack, hemen bana bir uçak ayarla" gibi cümleler fena halde klişe olmuştur.
  • sokakta oluşan kavga, bağrış, çağrış vs sonucu anında olay yerine intikal eden sivil polis amcalarımızı (bkz: türk polisi yakalar) gördüğümüzde, zıpır bünyelerimizin tam da yanlarından geçerkene yüksek sesle tekrar ettiği cümle.
    birgün postu çok feci deldireceğiz ya du bakalım.
    hayır birgün, normal üniformalı bir polis bu sivil amcaların yanına gelerek, "hey dostum, burası bizim görev alanımız. o yüzden şimdi bas git bakalım" dese ne olur acaba diye çok merak ediyorum, hatta merakın ötesinde istiyorum lan ben böyle birşeyi!

    oha falan editi : entryi gönder dediğim anda; caddeden sirenlerini çala çala bir polis arabası geçti. türk polisi yakalar dedik tamam güzel de, bokunu çıkarmayalım abicim ya, şaka mısınız siz?
    (bkz: tırsıyorum mütemadiyen)
hesabın var mı? giriş yap