*

  • 1934'te 38 yaşında ölmüş rus gelişim psikolojisi uzmanı*. dilbilim derslerinin de hafiften kabusu. çağdaş yapısalcı öğrenme yaklaşımı adı verilen bir yaklaşım geliştirmiş, bireyler arası etkileşimin öğrenmenin temeli olduğu, önemli olanın etkileşim olduğu ve bilgiye ulaşmak için bunun şart olduğu, ancak bu şekilde yeni kuramlara ulaşılabileceği fikrini ortaya atmış. düşünce ile dil arasındaki ilişkiyi incelemiş olmakla birlikte, zihinsel gelişme konusunda da derin incelemeleri vardır. pavlov'un malum refleksolojisini eleştirerek, insanlara yalnızca dış ortama tepki veren varlıklar olarak bakılmaması gerektiğini, insanların kendi ortamlarını son derece etkin bi şekilde yarattıklarını savunmuş. bilginin bireysel değil sosyal açıdan ele alınması gerektiğini iddia etmiştir. dil öğrenimi konusunda olmazsa olmaz isimlerden birisidir.
  • tam adı lev semyonovich vygotsky olan rus gelişim psikolojisi uzmanı. erken ölmesi psikoloji bilimi için bir kayıp olsa da geriye bıraktıkları birçok bilimadamının ve öğrencinin kafasını karıştırmaya devam ediyor günümüzde.
  • psikoloji çalışmalarını değişen proseslerin çalışması olarak gören rus psikolog. zira insanlar bir duruma tepki verirken onu değiştirirler diyordu. ona göre kültürel ve sosyal faaliyetlerin benimsenmesi insan gelişiminin anahtarıydı. thought and language, mind in society adlı eserlerinin sırasıyla 1962 ve 1978 yıllarında tercüme edilmesinin ardından düşünceleri batı'da dikkatleri daha fazla üzerine çekmiştir.
  • düşünceleri sovyetler birliği’nde ne yazık ki ancak stalin’in ölümünden sonra yayımlandı ve batıda tanınması ise 1950-1960'lı yıllarda başladı.
  • bireyin zihinsel gelişiminde çevresel faktörlerin üzerinde duran, halen değeri kıymeti bilinmeyen, yapılandırmacı yaklaşımın öncülerinden olan bilim insanı.
  • hem dil hem de sosyal çevrenin bilişsel gelişimde önemli olduğunu vurgulayarak piagetden ayrılmaktadır. çocukların kendi kendine konuşması, yetişkinlerin kafa karıştırıcı eylemler esnasında kendine kendilerine konuşması gibi eylemlerde dilin düşünme yeteneğiyle olan bağlantısını göstermiştir. zone of proximal development kavramıyla yetişkinlerin çocuğun bilişsel gelişimine katkısını anlatmıştır. bu kavram aynı zaman ders planlama konusunda da etkili olmuştur.
  • orijinal ve tam adi lev semyonovich vygotsky olan, 1896- 1934 yillari arasinda rusya'da yasamis, sosyotarihsel psikolojinin kurucusu ve kulturel psikolojinin en bilinen tanrilarindan. benim icinse, tum psikoloji dunyasinda muzaffer serif basoglu, ve noam chomsky'yle birlikte, en onemli teorisyenlerden biri. kariyerine 1917'deki rus devrimiyle birlikte basliyor, ayrica muhtesem adamlarin ogrencisi olma sansina erismis sayili psikologlardan; deneysel psikolojinin kurucusu olan wilhelm wundt'un ve william james'in ogrencisi; ivan petrovic pavlov ve john b watson'in da cagdasi. the zone of proximal development gelisime dair en guzel teorilerden ve kendisinin de en bilinen teorisidir. kisaca devrim sonrasi sovyet psikolojisinden etkilenerek, insanin entellektuel islevselligine dair marksist teorinin gelismesine de katkilari olan, o donemin sayili teorisyenlerinden, ancak komunist partiye ihanetten yargilanmasi, ve 37 yasinda sirozdan olmesi gibi talihsizlikler pesini birakmiyor. fakat bu kisacik surede muhtesem eserler vermistir vygotsky. her seyi bir yana birakiyorum, klasik akademik makale sikiciligiyla alakasi olmayan akici bir usluba sahiptir, kisaca sadece cok iyi bir teorisyen degil, ayni zaman da muhtesem de bir yazardir. the zone of proximal development teorisini de iceren mind in society kitabi psikolojiyle ilgilenen herkesin hosuna gidecek kadar anlasilir ve akici bir dille yazilmistir. bu kitabin icindeki olmeden iki yil once cekilmis fotografina bakarak da, gonul rahatligiyla soylenebilir ki ortalama bilim adami portresinden cok daha guzel, agzi burnu hokka gibi bir adamdir. sen tut akademik entry yazicam diye olmus adama hallen diyenleri kiniyor, kendisini sevgiyle ve dahi mesleki bir minnetle aniyorum.
  • maalesef türkiye'de gelişim ve eğitim psikolojisi alanında halen piaget'in gölgesinde kalmaya devam eden kültürel-tarihsel psikolojinin kurucusu.marksist yönelimli araştırmlara ve kurama imza atan sosyal yapılandırmacı bilim adamı.
    azimli çalışmalarım sonunda kendisinin oyun ile ilgili görüşlerini bir yazı dizisine çevirdim. konuyla ilgili olanların yararlanabileceği fikirlere http://bugunhayattannelerogrendim.blogspot.com/ adlı adresten ulaşılabilir.
  • kendisi gözümde on numara piskolojistlerdendir. lakin ki buraya başka bir şey demeye geldim. vigotski çocuk zihninde gündelik kavramlarla bilimsel kavramları öğrenme süreçlerinin birbirinden farklı işlediğini savunurken bir yerde gündelik kavrama "kardeş" örneğini veriyor. bilimsel kavram için verdiği örnek ise "sömürü". ben de bunu biraz komik buldum az önce.
  • hakkında söylenecek sürü laf var. zamanında ötesindenin yanına resmini koymak farzdır. pek mülayim suratlıdır. emeği bol, çalışmaları sahih, aklı uzaydır. paradigmayı değiştirdi. büyük insandır. dersleri dolar, taşar, öğrenciler pencerelerden bakarmış. veremden ölmüş. koskoca canlar bir bakteriden gidiyor, ne garip. bakteri tabi bahane, o dönemde stalin şahane. bolşevik devrimi kendi gibi olmayan aklı bol canlara pek kıymış hem de nasıl kıymak. çatır çatır dedikleri. bu adamın bir sürü çalışması stalin'e yakın leont'ev'e, luria'ya falan filan.

    unutmayalım öyle böyle değil, pek sağlam hegel'cidir. hegel bağlantılı marx fikirleri var ama marxist denmez. biri hegel'i toplum biri gelişim için okudu demek zannımca daha doğru olabilir.

    ellerinden öperim kendisinin, çok ekmeğini yedim. teze dair aklımı onun çerçevesiyle şekillendirdim. abartı değil, bir biçimde canımdır benim. onun dediklerini içselleştirdim. hatta o yüzden dilim biraz materyalisttir. araç, aktivite, süreç, bağlam falan pek derim. kendisinden kalan sekeller. o kadar olsun. vardır tabi gözümden kaçanlar, pek çok yazdıklarını, hakkında yazılanları, yazdıkları sebebiyle çıkanları okudum herhalde. ne söylesem çok olacak, az söylesem benim için rahat olmayacak. o yüzden bir makale ekliyorum buraya.

    derinlikli değil, yüzeyi çaplamış, idare eder.
    http://www.ibe.unesco.org/…thinkerspdf/vygotske.pdf
hesabın var mı? giriş yap