• farkli anlayislar dogrultusunda bircok yorumlamasi olan, temel olarak bireyin 'dogru' amaclar dogrultusunda kendisini de dahil ettigi kitleleri etkileyerek harekete gecirmesi olarak ele alinabilir. amaclarin ne kadar dogru oldugunu genelde elde edilen tecrubeler ve tarih gostermektedir. ayrica bireysel gelisim egitimlerinin ve kitaplarinin coguna icerik olusturmus olan motiv.
  • kimilerince dogustan geldigi ileri surulen, kimilerine gore de cevre kosullariyla ortaya ciktigi iddia edilen, aslinda her iki unsurunda etkili oldugu insani nitelik. kitleleri yonlendirme ve motive etme becerisi en onemli kriterleridir.
  • bir kişinin insanları, ekipleri, kurumları belli hedefleri gerçekleştirmek için motive ederek peşinden sürüklemesi. yapılması gerekli işler için takım oluşturmak ve insan kaynaklarını doğru kullanarak bu takımlara doğru kişileri seçtikten sonra onları yönetebilme, başarıya götürebilme ve her şeyden önce bunları yapabilmek için başarmaya inandırabilme yetisi. aynı anda hem otoriteyi kullanabilme hem de işbirliğini sağlayabilme, fark yaratabilme ve çalışanlara ilham verebilme, ilham yaratabilme kabiliyeti. insanları başarı ile yönetebilme, her zaman kendisine karşı sadakat, sevgi, saygı, bağlılık ve destek yaratabilme gücü. ve tüm bunları kullanarak insanları, kurumları, ekipleri, takımları, şirketleri başarı ile bir yerden bir yere götürebilme.
    tüm bunların toplamı liderlik kavramını ortaya çıkarmaktadır. ayrıca unutulmamalıdır ki liderlik her şeyden önce söylem değil, eylem sanatıdır.
  • başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının üzerinde tutabilme ve ona göre hareket edebilme sanatıdır.
    http://img276.imageshack.us/…6/8476/liderlik8ti.jpg
  • kuruluşun amaç ve idare birliğini sağlarlar.
  • bu konuda görülüo ki yurdum insanı kendi işine gelir şekilde liderlik vasıfları konusunda ahkam kesmektedir. copy paste olmayan bilgi vermek gerekirse genelde anlaşıldığı gibi kitleleri peşinden sürekleyen kişi anlamına gelmez. liderlik her kademede sahip olunabilen ve de olunması gereken yetkinlikler bütünüdür. illa birilerini yönetmek gerekmez. liderlik vasıflarına sahip bir kişi öncelikle kendini en iyi şekilde yönetmelidir ki sıra diğerlerine liderlik etmeye gelsin..

    hem sosyal/özel hayatta hem de iş hayatında başarının anahtarı iyi bir lider olmaktan geçer.

    dediğim gibi lider vasfına ulaşmak için illa 110 kişilik kadroyu da yönetmek gerekmez. bazı insanlarda doğuştan geliyor gibi gözüksede kendini tartabilen, eksikliklerini görebilen -kendini bilme/kişisel farkındalık denilen self awarenessönemli bir husustur bazılarında bu ne kadar kassan gelişmez- ve kişisel gelişime önem veren ve tabiki yeter miktar kadar zeka puanına sahip şahıslar liderlik özelliklerini geliştirebilir. tabi bu süreç hiç bir zaman ben oldum demez ömür boyu gelişim göstermektedir.

    ayrıca liderlik deneyiminin durumuna göre daha da fazlalaşmaktadır bunlar. bakalım bu liderlik vasıflarının bazıları nelermiş:
    hem iş hayatında hem de özel hayatta kullanılabilecek faideli bilgiler sunuyorum sana sevgili sözlük.

    *büyük resmi görebilmek - detaylarla ne kadar ilgilenmen gerekse de olayın bütününe bakabilmek, tehditleri ve fırsatları önceden kestirip ona göre hareket etmek
    *esneklik - tek bir yönteme kitlenmemek yada tek bir doğruyu savunmak yerine birden fazla yöntemi kullanmak, yeni yöntemlere açık olmak
    *esinlendirme - etrafındakileri de başarıya odaklama, ilham verme, destekleme.. insanın kendi amaçlarını uygulamak için yanındaki insanlara da ihtiyacı vardır. mesela bence insanın tek başına mutlu olması yeterli değildir etrafında mutlu insanlar olursa mutluluk bir anlam kazanacaktır.
    *yaratıcılık - hatta dişe dokunur popüler versiyonu innovation. tek düze olursan senden daha iyisi mutlaka çıkacak sen de batacaksındır. dünya değişim üzerine kurulmuştur unutmayalım.
    *sonuç odaklılık - (bkz: erkeklerde gote kitlenme) öhmm pardon. sonuca ulaşmadıkça yaptıklarının hepsi boştur desem.. doğru söylerim heralde.
    *kendini bilme/ kişisel farkındalık: ben nerdeyim, ne yapıyorum, neyi ne kadar iyi yapıyorum bunu nasıl hedeflerim için kullanabilirim, nerelerde eksiklerim var nasıl geliştiririm diye sürekli kendini tartıp iyileştirme formatıdır.

    işte ilk adım liderlik bundan ibarettir. bu bilgilerin hepsi genel geçerdir, size aktarımı alınteridir.
  • son günlerin en gaz sıfatı. mail kutuma gelen on mailden birinde kesin bu tip seminerlerin düzenlendigi dair haberler alıyorum. işte bir örnek;
    --- spoiler ---

    değişen yüzyılın gülen yüzlerinden biri olmak ister misin?
    içindeki lideri dışarı çıkar!(nereme kaçtıysa şu liderlik ruhu yıllardır bulamdım. töbe töbe)
    x kişisi 'liderlik' konusuyla ilgili bilmek istediğin her şeyi sana anlatıyor.

    veseire

    vesaire

    katılım ücreti 200 ytl.

    --- spoiler ---

    ultra motive edici oluyor genelde bu tip mailler. okuyorsun egon büyüyor, okuyorsun karizman artıyor. en sonada çakıyor fiyatı. 'eee olacak o kadar!' diyorsun sende. adamlar yapmış!
    aynaya bile başka bakıyor insan. 'ne cevhermişimde yıllarca işlenmeyi beklemişim.' diye. neyse bi şevkle katılıyorsun seminere sonunda rulo şeklinde sertifika veriyorlar eline. yazıyor altında 'süper lider, mükemmel insan, acayip kurtarıcı' falan filan. bizde yiyoruz anasını satayım. doldurduğumuz cvlerin aktivite kısmının en üst kısmında bulunuyor bu seminerler. adam personel arıyor, lider başvuruyor hey yavrum. sanki senden önce cengiz hanı kapının önüne koydu. ey yurdum insanı yeme bunları.
    hepimiz takım çalışmasına uyumlu, anında karar alan, fırsatları değerlendiren muazzam insanlarız. eskiler demiş 'sen aga, ben aga bu koyunlara kim baka demi'. ne laf ettim lan kesin var bu zıkkımdan bende de ama nereme kaçmış bir türlü bulamadım.
  • kendi istediğini başkalarına yaptırma, kabul ettirme kalpsizliğini gösterebilme katsayısı..
hesabın var mı? giriş yap