• bir mac os kullanıcısı olarak herhangi bir donanım ihtiyacımda mac ile uyumlumu diye bakarak alıyorum. linux kullansaydım da alacağım donanımın linux sürücüleri olup olmadığına bakarak alırım. alacağım bilgisayarın linuxla sorunsuz çalışıp çalışmayacağına bakarak alırım. son kullanıcı dediğiniz adam elektrik şarj istasyonu olmayan ülkede elektrikli araba alıp sonra yolda kaldım şarj edemiyorum diye ağlayacaksa almasın o arabayı. sıfır araştırma ile alıp sonra boku linux'a atmasın. linux kullanmak istiyorsa internette bir sürü kaynaktan alacağı ürünün linux ile uyumlu çalışıp çalışmayacağını kontrol edebilir. donanım eski ise zaten çok nadir birşey olmadığı sürece sürücüsü yazılmış olur. mac üzerine windows kurmaya çalışıp "aa çok zor bu" deme hakkım yok benim de.
  • bilgisayarla tek işi gazete okumak, mail bakmak, facebook'a girmek olanlar kullanmamalıdır, kullandırılmamalıdır. linux özgürlük isteyenler için inanılmaz bir işletim sistemidir. fakat bu özgürlük son kullanıcıya her zaman yaramamaktadır. it ile ilgilenenler, uğraşanlar için bile zaman zaman bu özgür, açık olma durumu sorun yaratmaktadır. çoğu şey için pek bi standardı yoktur. kontrolü,koruması zordur. bence hala linux'ın bu kadar alt seviyede kullanılma nedeni budur. ve mac'in de artan satış grafiğinin nedeni. aynı şey ios ve android için de geçerli. apple uzun bir süre ios için kendi browser'ından başka browser'a izin vermezken android'te tonlarca bulunmakta.

    sonuç olarak iyidir hoştur ama kullanmayı bilene. ama bilmeyene lütfen kullandırtmayın. başımızı kaldıramıyoruz sonra.

    alinan onca elestiriden sonra not: yazarin burda amaci bir isletim sistemine bok atmak veya baska birini ovmek degildir. ya da birine laf sokma amacinda veya cok bilmis havalarinda da yazmamistir. sadece deneyim ve gozlemlerinin sonucunu anlatmis ve kendi dusuncesinden bahsetmistir.
  • bazı insanlar hep haklıdırlar; hep bilirler; dünyalarındaki tek amerika kendi keşfettikleridir... linux o insanlarla ilgilenmemelidir; çünkü daha insanidir; hata da yapar.
  • nice devletin savunma sistemleri, üniversiteler, firmalar sistemlerini linuxa teslim etmiş, bir sabah uyanıcaz, "nedeni belli olmayan bir şekilde" nükleer füzeler yola çıkmış, firmalar adresimize beleş ürün kargoluyor, üniversite öğrencilerinin tamamı a+ almış. özellikle networkler için linux, windowsa göre daha güvenilir bir sistemdir. siz bir geri zekalılık yapmadığınız sürece nedeni belli olmayan bir şekilde networkünüz yok olmaz. ubuntu, pardus, suse, knoppix kullandım, şu insanların şikayet ettiği sorunlarla karşılaşmadım. ne bilgisayarım çöktü, ne durup dururken bir sorun yaşadım. bir ara pederin bilgisayarında wireless card 2 metre uzaklaşınca çalışmıyordu. bilgisayar biraz eskiyince daha düzgün bir driver bulup yükledim. bir de linux'a bok atan arkadaşlar, mac os'u ne sanıyorlar bilmiyorum ama henüz hiç bir sürücü yüklemem gerekmediğini belirtmek isterim.
  • her şey bir kenara, sırf programcılığa olan ilgiyi arttırdığı için bile türkiye' de en çok desteklenmesi gereken işletim sistemidir ya da çekirdektir, her neyse...
  • hala "güvenilir" ile "güvenlik" i aynı şey sananlar var bok atanlar arasında. kendileri ingilizce kelimelerle kafayı fazla bozduğundan, stable kelimesinin türkçe karşılığını bilmiyorlar herhalde. linux'un da sorunları vardır elbet ama güvenilirlik, kararlılık konusunda karşılaştırdığımız sistem windows ise, geri kalır bir yanı da yoktur.
    http://www.computerhope.com/issues/ch000575.htm burda bir linux vs windows karşılaştırması var. reliablity bölümüne dikkat.
    http://www.langtolang.com/…able&submitbutton=search burda da stable kelimesinin türkçesi.
  • 3.0 cikmistir. hadi hayirli olsun. http://lwn.net/articles/452531/
  • tux'un maskotluğunu yaptığı sevilen çekirdeğin 3.0 sürümü bizlerle.

    http://www.ozgurlukicin.com/…r/linux-30-yayinlandi/
    http://www.pardus-linux.org/…-3-0-surumu-duyuruldu/
  • (bkz: btrfs)
hesabın var mı? giriş yap