• link: https://www.change.org/…istiyoruz?just_created=true

    üniversiteye giriş sınavlarında obp (ortaöğretim başarı puanı) denen bir illet var. buna göre her bir öğrencinin lise not ortalaması lys puanına ekleniyor. az buz değil 60 puana kadar ekleniyor. bu demek oluyor ki benim lise not ortalamam 60 olsa, lys'de ilk 1000'e girsem obp yüzünden 2000'lere 3000'lere düşüyorum.

    özel okullarda öğrencilere 100'er 100'er sözlü girilir, yazılıları kolay yapılırken benim fakir, saf anadolu çocuklarım devlet okulunda sınıfını geçme telaşı içinde. kafasına göre sözlü giren, kol gibi yazılı hazırlayan öğretmenlerimiz bol bol mevcut.
  • desteklediğim kampanya.

    bu durum özel okulların not şişirmesine, devlet liselerindeyse öğretmenlerin bunu bir tehdit gibi kullanmasına neden olabiliyor.

    fen lisesinde okuyup müfredatta olmadığı halde aruz vezninin hatalarını bulduran bir edebiyatçımız vardı, isterseniz çalışmayın yazılıdan düşük alırsınız, o kadar çalışmanız boşa gider diyordu. sövüyorduk ama boşuna, eşek gibi müfredat dışı konuya çalışıyorduk sayısalcı olan bizler, hoca da ego mastürbasyonunu yapıyordu.

    adettendir notu: liseli değilim, o dönemleri geçtim, sadece durumu bilen biriyim. azıcık da olsa farkındalık olacaksa ben de varım.

    gelen mesajlar üzerine zorunlu edit : öncelikle herkes bu sistemi eski sistem gibi zannediyor. sistem değişti 4 - 5 yıl önce. artık yeni sistemde lisenin hiçbir önemi yok, sadece ortalamaya göre puan veriliyor. 100 ortalamaya 60 puan, 90 ortalamaya 54 puan şeklinde. yani fen lisesi'ne giden 92 ortalamalı bir öğrenci, 95 ortalamalı meslek liseli ya da özel okullu bir öğrenciden daha düşük ek puan alıyor yeni sistemde. bu da yazılı sistemleri zor olan fen liselerini artık mantıksız kılıyor, ki benim dönemimde bir çok arkadaş bu sebeple özel okula geçmişti.
    yani bu sistem eskisi gibi okul içi sıralama yapmıyor, sıkıntı da bu zaten. ee böyle olunca notu şişiren okullar iyi oluyor, özel okullar avantajlı duruma geliyor. fen liselerindeki öğrenciler ise sadece işin angaryasınî çekiyor.

    edit 2 : ayrıca 1 puan bile önemli arkadaşlar. sadece bölüm değil, istediği üniversite, kazanılan şehir de önemli. ikisi de istanbul aşığı iki arkadaşımın ham puan sıralamaları çok yakındı, obp puanları eklenmesinden sonra biri çapa'da diğeri gazi tıp'ta, yani yaşadığın şehri bile etkiliyor bu olay, sadece 1 puan gözüyle bakmayın lütfen.
  • türkiye'de bugün binlerce lise var. bütün bu liselerin her birinin stadardı farklı. misal robert kolej'in zorluğu ile çeliktepe cengizhan lisesi'nin zorluğu kıyaslanamaz. robert kolej ile kendi seviyesine denk olan üsküdar amerikan koleji arasında bile fark vardır. ve hatta çeliktepe cengizhan lisesi ile en az onun kadar kötü olan bir okul arasında da farklılık olabilir, doğaldır. art niyetli şekilde not basan okulların da olduğuna inanıyorum, bunların denetimi o kadar sık değil.

    doğal olarak tüm okullarda stadart bir zorluk ve eğitim olmadığı için, okulların kendi başarısından bağımsız bir okul puanı hesaplamak haksızlıktır. galatasaray lisesi'nden 40 obp ile çıkan birini, kolay bir okuldan 55 obp ile çıkan birine karşı kafadan 15 puan geride başlatır.

    bu sistem sayesinde tekrar hazırlanıp sınava girdiğim sene türkiye sıralamam 2000'lerden 2700'e düştü, boğaziçi'nin 2400 ile kapatan bir bölümüne giremedim. oysa ki meslek lisesi mezunu bir arkadaş, ham puanı benden daha düşük olmasına rağmen, obp ile önüme geçip gayet rahat bir şekilde girdi.
  • geçen sene okul puanı yüzünden 5 bin geriye atılmış biri olarak sonuna kadar desteklediğim kampanya. 30 puan cepte denmiş sen lys puanını yüksek tutarsan çok etkilenmezsin diğer 30 puanı kafana takma denmiş hiçbir şekilde katılmıyorum bu ifadelere sonuçta binlerce insanın girdiği bi sınavdan bahsediyoruz ve küsüratlı sayılar bile inanılmaz etkiliyo. o 30 puan herkesin cebinde olduğundan kimseye bi faydası yok ve sen puanı istediğin kadar yüksek tut okul puanın yüzünden geri çekilceksin. ilk bindeysen yüz kişi ilk 10 bindeysen bir kaç bin kişi 100 bin üstündeysen 20 bin ama her türlü geri çekiliyosun kurtuluşun yok. ülkenin genelindeki adaletsizlik eğitim sistemimizde de kendini gösteriyor maalesef.
    okulun eğitim öğretim acısından bir faydası olmuyor bari zararı da olmasın.
  • kişinin hayatinin her dönemi ayni basariyi gösterebilmesi bence normal degil. liseyi eglenerek geçiren daha sonra hayvan gibi çalisip ilk 1000lere giren kisinin sirf dandirik egitimhanenin verdigi puan yuzunden geriye dusmesi mantikli degil. koca lise hayatini asosyal gecirip sonra da memur mu olacagiz lan? birakin eglensin cocuklar. bir yil da adam gibi calisip hayallerindeki universiteye gitsinler.
  • kaldırılmasın diyen arkadaşlar hampuan sıralamasında istediği yeri tutturup obpli puanda tutturamamanın ne demek olduğunu bilmiyorlar bence.
  • imam hatiplere sınavda az puan geliyo o yüzden tüm okulları eşit kabul edelim şeklinde düşünülmüş ve ilk benim senemde uygulanmış dünyanın en boktan uygulamasıdır. benim dönemimde yine bi imza toplama olsun, bir yerlere dilekçe yazma olsun sistem değişsin diye çalışmalar yapılmıştı fakat nafile tabi bu ülkede. iyi puanlı bir anadolu lisesinden düşük not ortalamalı bir öğrenci olarak bitirmiştim ve 7bin kişi geri atmıştı beni bu sistem. emeği geçen herkesin ayrı ayrı allah belasını versin.
  • obp gereklidir. üniversite öncesi eğitim hayatının ortalama %30'unu geçirdiğin bir dönemdeki performansının, üniversite girişinde görmezden gelinmesi mantıklı bir öneri değil. ama mevcut bir adaletsizlik varsa, ki var, yapılması gereken sistemin adaletsizliğe neden olan mekanizmalarını onarmaktır. sistemi komple çöpe atmak değil.

    tabi her konuda olduğu gibi, bu konuda da devletin mevcut adaletsizliği gidermesinin en etkin yolu sıkı denetimdir. lisede, atıyorum matematik notlarının tamamı 5 alan öğrenci, lys'de matematik'ten sıfır çekmişse çökeceksin ona 5 veren hocanın ve okulun başına. hesabını soracaksın. gerekirse kan alacaksın. okulun lisansını iptale kadar götüreceksin.

    bak bakalım denetimin keskin kılıcını ensesinde hisseden okullar, öğretmenler bir daha bol keseden not dağıtıyor mu? ülke genelinde not için gereken efor miktarı büyük ölçüde standardize oluyor mu?

    hep diyorum. bir vergi mükellefi olarak devletten beklediğim sadece denetleme görevini düzgün yapması, ama ne yazık ki ülkemizin en önemli sıkıntısı da pek çok alandaki denetim zaafı. denetimi sağlıklı yapılan her sistem tıkır tıkır işler. sağlıklı denetim olmadığındaysa her daim sistem açıklarını istismar edenler olacaktır.
  • sıkıntılı bir durumu konu alan kampanya.

    eğer eski sisteme dönülürse -yani okuldan gelen puanın okul başarısına göre olduğu sistem- bu sefer de daha düşük puanlı liselerdeki öğrenciler isyan ediyor. okuldan hiç puan gelmesin dersek bu sefer de okuldaki sınavların hiçbir manası kalmamış oluyor. mevcut sistemin sıkıntıları zaten açıklanmış.

    bence makul çözüm 60 plan obp'yi 15-20 gibi bir seviyeye çekerek orta yolu bulmak. böylece kimse okul puanı yüzünden binlerce kişi geriye gitmez, okul yazılılarının da bir anlamı kalmış olur.
  • 2002'de yapilan sinavda 77,50/90 net sayisalla, cok istememe ragmen hicbir tip'a girememistim. siktiri boktan deü iö insaata yetmisti anca puanim. sonra baktim ülkeden bir bok olacagi yok, bir sene sonra da terkettim gittim. ya digerleri? ögretmeniyle iyi gecinip hatir notu alan adamlar, veli toplantilarinda not dilenen aileler, bunlar herkesin esit sartlarda yarismasi gereken bir ortamda birer etken olmamali. olimpiyarlarda 100m kosacaksin, adam birinin elini, digerinin kolunu baglamis "hadi yarisin" diyor. cifte standartina soktugum.
hesabın var mı? giriş yap