• alt başlığı "the political economy of the mass media" olan kitap.
  • walter lippman'ın lafıdır aslen.
  • bir eylem için medyayı kullanarak kamuoyunda onay yaratmak
  • pantheon books, 1988 basımı bir chomsky ve herman ortak çalışması. bazı görüşlere göre, aynen eleştirirmiş gibi yaptığı medya harekatları gibi bir propaganda modeli olan bu eser, üçüncü dünya ülkelerinin globalleşen dünyada nasıl medyatik olabileceklerine dair bir kılavuz niteliğinde. ne tuhaftır ki; türkiye'de de yayin dunyasindan ilginc davalar konularından biri oldu. "eğlendirirken düşündüren" bir ortak çalışma, evet...
    * üçüncü dünya gezginleri ve faşizm paydaşlığı
    (bkz: rizanin imalati kitle medyasinin ekonomi politigi)

    rıza imalatı hakkında düşünmek isteyen vatandaşlar için bazı keywordler:
    (bkz: cantankerous)
    (bkz: ubiquitous)
    (bkz: obstinate)

    meraklısına: 1992 yapımı manufacturing consent: noam chomsky and the media belgeselini edininiz ve pür dikkat izleyiniz...

    .. hemen ardında da: (bkz: necessary illusions)
  • girişinde sırpların 98de kosovada, saddamın 90da ırakta kürtlere yaptıklarının 90larda türkiyede kürtlere yapılanlardan daha hafif olduğunu ve türkiyenin kürtlere soykırım uyguladığını yazan kitap. gerçekleri tezine dayanak olması için ilk 15 sayfada çarpıtmış bir kitabın verdiği başka bilgilere nasıl güvenilir bilmiyorum, türk devleti güneydoğuda kürt kökenli vatandaşları gazla zehirleyip yüzlercesini toplu mezarlara gömdüyse o ayrı tabii.
  • yaklasik uc saatlik belgeseline http://www.chomskytorrents.org/ 'den ulasilabilen yapim.
  • "bu insanlar neden rıza gösteriyor ezilmeye, neden ayaklanmıyor?" sorusunun cevabını arar.

    (bkz: michael burawoy)
  • loose change gibi salak suluk belgesellere neden itimat edilmemesi gerektigini, teori uretmenin "huv" efektiyle beslenmis "coincidence?" demekten cok daha zor bir is oldugunu ortaya seren bir kitap. yuzlerce kaynaktan derlenmis veriler neredeyse tartismaya mahal vermeyecek yogunlukta ve aciklikta sunulmus.

    lakin kitap medya-hukumet ciftinin halki yonlendirme konusunda cok sayida ve tatminkar ornek ve veri sunmasina ragmen genellemeden, daha dogrusu gozumuzu acmamizi gerektiren sablonlar cizmekten kacinmis. conclusion kisminda dahi "iste abd hukumeti boyle yapmisti, new york times da soyle yapmisti" tarzi tespitlere varilmis sonunda.

    dolayisiyla kitap okuru "ders cikartmak" konusunda oldukca yoruyor. hukumet/medya ciftinin bir donem yaptiklariyla ilgili "yaptiklarini arastirdim ve sen haksizsin ibne" demekten oteye gitmiyor. okura buradan gelecekte karsilasabilecegimiz medyanin kitle manipulasyon teknikleri uzerinde durulmuyor okurun her case'i okuyup kenara not alip bir ozet cikarmasi gerekiyor.

    kisaca bu kitabi okuyup vizyon genisletmek kredi kart ekstrelerini okuyup borclar ekonomisi hakkinda fikir edinmek gibi. herkesin genelleme hastasi oldugu bu donemde salt veriye bu kadar agirlik verip ustunden ozetlemelere, genel cikarimlara varmamak eksik kalmis. chomsky'den daha kolay tuketilir kitaplar bekliyoruz.
  • noam chomsky ile edward s. herman'ın birlikte derlediği kitap.
hesabın var mı? giriş yap