• yeni yapılacak olan hal ile ilgili düzenlemede gerçekleşeceği yazılan olay.

    --- spoiler ---

    zincir marketlerin doğrudan tarladan değil, hallerden mal alması sağlanacak. bu şekilde hem üretici korunacak hem de gıda fiyatları daha uygun hale gelecek.
    https://www.patronlardunyasi.com/…alamayacak/264031
    --- spoiler ---

    araya bir aracı daha koyup, ürünleri marketin doğrudan alması engellenerek bizim daha ucuza sebze-meyve almamızı sağlamaya çalışmalarına çok sevindim.
  • üst edit 4: savımı destekleyen herkese teşekkürler. buraya eklemeye kalksam bu entry 1000 satır olur inanın. o satır aralarında gördüğüm bir bilgiyi de buradan aktarayım. arkadaşımızın akrabası bu hâl mafyası dediğimiz oluşumlardan birine mensup ve yaşadığı yerde her sene vergi rekortmeni oluyormuş. mafya kayıtlı parayla rekor kırıyorsa varın gerisini siz düşünün. peki bana faşist diyen diyarbakırlı mehmet amca'nın batıda büyük bir şehirde üniversite okuyan aşırı halkçı özgürlük savaşçısı oğlu neyin rekorunu kırıyor? en hızlı karpuz kırma rekoru kırıyor, ne olacak başka? oğlum siz kendi insanınıza bile düşmansınız lan. adam değilsiniz oğlum siz itsiniz.

    üst edit 3: konuyla alakalı başka bir mesaj. bakın gençleri nasıl korkutuyorlar.

    görsel

    üst edit 2: bir arkadaş özelden şöyle bir mesaj yolladı kendi izniyle isim vermeden yayınlıyorum.

    görsel

    üst edit: bazı arkadaşlar uyardı bizim yerli araplar yani bizim vatandaşımız olanlar da bazı hâlleri mesken tutmuş ve hemşericilik ve mafyatik durumlar gırlaymış. artık ne paralar dönüyorsa siz düşünün. işin garibi senin benim param o para.
    ırkçılık yaptığımı iddia edenler var bir de utanmadan. adam değilsiniz oğlum. lafa gelince rüşvete, torpile, adam kayırmaya hep karşısınız ama kendi halklarınızın demokratları olunca bana faşist damgası vurmaktan geri durmadınız. içinizden bir tanesi çıkıp da haklısın birader bunlar çürük elma bile diyemedi. pes ulan! ben bu hâllerdeki hemşericiliği eleştirince nasıl faşist oluyorum lan! oğlum bir soğanı 20 liraya yiyoruz kerkenezler. insanlar ne yaşıyor mutfaklarında haberiniz var mı? tabi ki karşı çıkacağım.

    bir de ahlaksızlar var tabi aileme küfür edenler. oğlum sizin ananız ucuz. herkesin anasına aynı etiketi yapıştırmaktan geri durmuyorsunuz bu nedenle. benim annemde sorun yok ama bu küfür edenler annelerinde bir şey görmüş olacaklar ki çevrelerinde gördükleri şeyleri başka yerlerde de var zannediyorlar.

    ___

    yine bu hallere çökmüş olan kürtlere gün doğdu desenize. marketlerin de kârına ortak oldular ya onlardan iyisi yok. hâl kapasiteleri de artar bir sürü eş, dost, akraba ekmek yer oradan artık. aracı olsunlar tabî ne olacak? elimize mi yapışır? olan marketlerden alışveriş yapacak olan kendini orta direk sanan korkuluklara olur. çözüm süreci tam gaz devam ediyor bence. çözüm sürecinin de kürtlerle alakası yok. şimdi bir şeyler daha yazarım da hayatımın baharında götümüze girmesin. öyle işte.

    edit: gerçi evet ya bu kanun abdülkadir diye içişleri bakanı vardı onun döneminde çıkmıştı. tam adını hatırlayamadım. bir zümreye iltimas geçip diğer zümreye zulmedenleri tarih bile affetse ben affetmiyorum aq.
  • iyi de bu zaten böyleydi.
    migros üreticiden aldı bir dönem. sebze meyve fiyatları daha makul oldu.
    e baktılar piyasa karışıyor. aracı para kazanamıyor.
    malum bu işin de bir mafyası var.
    hoop engel koyuldu.. hale çevirdiler olayı. fiyatlar arttı..
    mafya kim? kendileri..
    hiçbir şey masum değil.
  • başlık açan yazarın ironi yaptığını düşündüğüm durumdur.
  • araya aracı girince fiyatlar düşüyosa aracıların arasına da aracı koyalım fiyatlar daha da düşsün ekonomi şahlansın?
  • yetmez ama evet.
    bi adim ileriye de gidebiliriz. mesela halk da direkt meyve sebze yetistiremesin bence ciftci olabilmek icin halde dukkan acmak yada haldeki bi dukkanda calisan olmak gereksin. kabzimallar para kazanmayacaksa kimse meyve sebze yemesin.
  • şu anda en makul olan marketler. ne manav ne pazar. gene birilerine para kazandiracaklar anlaşılan
  • her yaptıkları hamle ile ne yapıp edip enflasyonu daha da arttıracak çözümleri bulmayı başarıyorlar. eylül ayından bugüne hiçbirşey yapmadan durabilseler bugün %20-25 enflasyonu konuşuyor olurduk.

    aracı sayısını arttırıp fiyatları yukarı götürecek olan düzenlemedir.
  • ne acaip kafalar yaşıyorlar...

    zaten ürünler kabzımaldan hâle, hâlden zincir marketlere taşınmıyor muydu? çiftçi eğer yerinde, tarlasında malını satmak isterse, götürü dediğimiz usulle aracıya veriyor. bunlar da çoğunlukla kabzimallar oluyor yine. gelip de büyük marketlerin pazarlama müdürünün elini sıkarak anlaşma yapıldığını hiç duymadım.

    bir de şaşırtın bakalım yahu. çiftçinin elinden tutun da( mazot, gübre, sulama desteği) tüketicilerin daha uygun fiyatta alışveriş yapmasını sağlayın. bildiğimiz ve bu durumdan şikayetçi olduğumuz şeyi matahmış gibi duyurmak da andavallığın daniskası.
  • üretici bu şekilde korunamaz.

    üretici bir kooperatife üye olur. bu kooperatif hal görevi görür. kazandığı parayı üretici alır. bak işte o zaman üretici korunur.

    bu şekilde üreticiyi değil, hal ağalarını korursun.
hesabın var mı? giriş yap