• irlandalilar da pek sik kullanir bu kelimeyi ve soyleyi$leri a'lari okuyu$larindaki aksandan dolayi ingilizlerinkine gore kulaga daha ho$ gelir . hatta bu kelimeyle ilgili $oyle de bir anim vardir: bir gun sultanahmet'te arkada$larla yururken, kar$idan gelen iki turist gormu$tuk irlandaliya benzeyen . ben de kendi kendime fazla yuksek olmadigini du$undugum bir sesle "hello mate" demi$tim . sen o irlandali kulaginla git bunu duy ! ikisi de gulup selam verdiler yanimizdan gecerken . turk misafirperverligi rules .

    ayrica yine satrancla alakali olarak (bkz: stalemate).
  • avustralya'da o kadar cok kullanilmaktadir ki, gectigimiz gunlerde parlamento guvenlik birimlerinin bu sozcugu kullanmasi "yeteri kadar resmi degil ve avustralya'ya uymuyor" diye yasaklandi.

    bu yasak kararina hem hukumet hem de muhalefet tepki gosterdi ve yasagi absurd diye niteledi.

    cocugun babasina, calisanin mudurune, vatandasin basbakanina "g'day mate, cheers mate" diye hitap ettigi ulkede, boylesine bir olay milli gurur meselesi olarak gazete mansetlerini susledi, politik gundem oldu, tartisma yaratti.

    hemen geri adim atildi ve "olabilir arkadaslar yanlislik yapmislar aaaaaaaaa" diyerekten yasagin geri cekilmesine karar verildi.
  • bir tur atıp yeniden kendisine geri döndüm. bu süreçte unity'li ubuntu, cinnamon'lu linux mint, kde'li mint, debian, fedora ve hatırlamadığım bilimum linux dağıtımını; bazılarını temiz kurulumla bazılarını da virtualbox üzerinden denedim. aralarında en uzun süre kullandığım kde'li linux mint oldu, yine hakkını yemeyeyim, en stabili, en makulu oydu ama yok ya. kde bana göre değil, hiçbir zaman sevemedim. en son ubuntu 13.10 maceram oldu, denemek için, unity yine bana saç baş yoldurdu. resmen yoruyor insanı kullanırken. cinnamon daha olmamış, gnome 3! aman allahım. tüylerim ürperdi. hatıralarımda hala ubuntu 10.04 ve gnome 2 var. şimdiye kadar kullandığım windows'lar dahil en stabil ve kullanmaktan en keyif aldığım harika bir dağıtım idi. işte o kararlılığı mate'de buldum. zaten gnome 2 çatallaması ama sadece bu değil. bundan sonra bir numaralı distrom ve birincil işletim sistemim linux mint değil, mate'li linux mint'dir. zannediyorum ki mint'in popülerliğinin altında yatan bir numaralı sebep de mate'li sürümünün harika olmasıdır.
  • mate in okunusu might a benzemeye basladiysa, bu kuzeyde oldugunuza dalalettir. daha spesifik olmak gerekirse (ki cogu zaman gerekmez) york, leeds, newcastle dolaylari.
  • ingilizce'de bir nevi hayat arkadasi anlamina gelen soz. (coffee mate orneginde oldugu uzere)
  • ingilizlerin amerikancadaki dude ve buddy sozcukleri yerine kullandiklari hitap sekli
    (bkz: cheers mate)
  • arapca; öldü, bitti, yok oldu gibi anlamlara gelir.
  • ingilizlerin durmadan kullandiklari "man" anlamina gelen soz.
  • bu sabah koridor arkadaşımı mutfakta içerken gördüm bu şeyi. kendisi uruguaylı. sordum, anlattı. özellikle arjantin'de içilen bir çesit çay imiş. tabii bunun yanında brezilya ve uruguay gibi diğer güney amerika ülkelerinde de oldukça fazla tüketilen bir içecekmiş. yeşil, kekiğe benzer bir görüntüsü var. özellikle bunun için yapılmış gümüş, kalın bir bardak içerisine konuyor bu mate. sonra da üzerine sıcak su dökülüyor. yine bardağın içerisinde bulunan 15 cm uzunluğundaki kamıştan içiliyor. kamışın en altında süzgeç var. böylece taneleri ağzınıza gelmiyor.
  • xfce ile birlikte en sevdiğim masaüstü ortamı.

    özellik veya görüntü arayan birisi değilim, bu yüzden masaüstü ortamımın nasıl şaşalı olduğu pek umrumda olmaz. yukarıya siyah bir şerit çeker, üzerine işe yarayan şeyler koyar, varsa başlatıcı menüye yoksa masaüstüne; menünün rahatsız bir şemali varsa yine masaüstüne birkaç önemli simgeyi yerleştiririm ve bitti. xfce bunu çok iyi yapar, mate'de ise bazı ufak sorunlarla karşılaşmak mümkün. örnek verirsek, xfce'de başlatıcı menü seçimi ve modüler yapısı gereği ihtiyaç duyulacak modüllerin eklenti olarak panele eklenmesi sorun değil iken mate'de, mate-tweak gibi bir araç kullanılmıyorsa, öntanımlı "applications, places, system" üçlemesi ile uğraşılmak zorundadır.

    ancak mate'in panel'i kullanma biçimini de xfce'de bulmak mümkün değildir. zaten şu an mate kullanıyor olmamın tek sebebi panel kenarlarında paneli gizlemek için koyulabilen minik simgeler. kullanılabilirlik abidesi kılıyor mate'i. bunun dışında mate, arkaplan rengi değiştirmek ya da çok sayısa x tabanlı ekran koruyucuyu kullanmak konusunda xfce'nin yanından bile geçemiyor.

    bir karşılaştırma yapmak değil amacım, sadece neden iki masaüstü ortamı arasında sürekli gidip geldiğime dair not düşüyorum. plasma veya gnome'dan alamadığım hazzı bana mate ve xfce veriyor. keşke gnome ve kde/plasma kadar kararlı ve hızlı gelişim süreçlerine sahip olsalar.

    basit, sade ve kullanışlı her şey güzeldir.
hesabın var mı? giriş yap