• toplum bilimci max weber’ e göre güç , beli bir toplumsal ilişki bağlamında belli bir konumda bulunan bir eyleyenin, karşısına dikilen bütün direnmelere karşın, olasılığın dayandığı temellerin hiçbir önemi olmaksızın, kendi isteğini gerçekleştirme olasılığıdır.
    diğer bir deyişle bir sosyal ilişkide bir kişinin pozisyonunu kendi pozisyonuna göre değiştirme.
  • tespitleri, analizleri, teorileriyle sosyolojiyi 4 ayak üstüne oturtan, tarihe damgasını vurmuş alman sosyolog ve siyaset bilimci.
  • weber tüm sosyal bilimleri aynı çatı altında toplamaya çalışmıştır. kültür bilimlerini sadece tarihe indiren akımı ve doga bilimleriyle açıklamaya çalışan disiplinleri eleştirmiştir.
    weber felsefeyi, sosyolojiyi, bilimi birleştirmeye çalışmaktadır.
    sonuc olarak disiplinlerin birbirinden bağımsız olmadıgını, üstün olmadıgını savunuyor.
  • "toplumların kültürel boşluğa düştüğü zamanlarda, toplumsal kurumları değişen kültürel değerlere uydurmayı başaran kişi karizmatik liderdir" gibi güzel bir saptamanın sahibi, protestanlık üzerine çalışmaları olan sosyolog. insanın doğası gereği bencil ve çıkarcı olduğunu düşünmüş ve toplumun düzeninin sağlanması için otoritenin olması gerektiğini savunarak bürokrasinin önemini vurgulamış ve statü kavramının ortaya çıkıp, gelişmesine sebep olmuştur.

    fikrimce biraz aklı karışmış düşünürdür. hem eşitlikten yanadır. hem de insanın doğası gereği eşitliği uygulayamayacağını düşünmektedir. kapitalistler tarafından bilerek yanlış anlaşıldığını düşünmekteyim. zira kendisinin özellikle de son dönem fikirlerini kendilerine dayanak yapmışlardır.
  • meşru iktidar tipolojisi ise şu şekildedir; birinci kategori geleneksel otorite olarak adlandırabileceğimiz çok eski zamanlardan bu yana toplumda var olan çeşitli gelenekler ve inanç nedeniyle otoritenin sahip olduğu meşruiyet biçimidir. ikinci meşruiyet aracı, modern çağın bir gereksinimi hatta zorunluluğu olan hukuki otorite (yasal-akılcı otorite olarak da geçer) meşruiyetidir. bu kategoride iktidarlar meşruiyetlerini yasalardan alırlar. son kategori olan karizmatik otoritede ise iktidar meşruiyeti liderin üstün vasıf ve popülaritesinden kaynaklanmaktadır.

    (bkz: patrimonyalizm)
    (bkz: science as vocation)

    ayrıca (bkz: #37783042).
  • 1864-1924 yillari arasinda yasamis alman sosyolog. weber, sosyologlarin insanlarin ne yaptiginin, gozlemlenebilmenin otesine gitmesi gerektigini savunmus, ayrica insanlarin davranislari hakkinda ne dusunduklerinin ve ne hissettiklerinin de kesfedilmesi gerektigini savunmustur. ona gore, sosyolog, kendisini zihinsel olarak arastirdigi, gozlemledigi insanlarin yerine koymali ve yorumlayici bir anlayis getirmelidir.
  • sosyal değer yargılarının ekonomik gelişmeye etkisi olduğunu söyleyen sosyolog. kapitalizmin gelişmesini incelerken dinsel reformların bu konuda önemli bir rol oynadığını ve protestan toplulukların öncülük yaptığını ileri sürmüştür. weber'e göre katolik inançlarla ekonomik gelişme sağlanamaz.

    weber gibi bazı iktisatçılar protestanlık ve yahudiliğin ekonomik gelişmede itici güç rolü oynadığını buna karşın katolik inançların ve islam dininin ekonomik gelişmeyi engellediğini ileri sürerler.
  • bürokrasi kuramı ile bilinir. max weber alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı. sosyolojiyi metodolojik olgunluğa ulaştırmıştır.

    weber, siyaset sosyolojisi ve eğitim sosyolojisi alanında yaptığı araştırmalarıyla da tanınır. marx'ın sınıf temelli çözümlemelerinin yerine statü kavramını getirmiştir. bürokrasi üzerine çalışmalarıyla tanınır.

    weber’in bürokrasi analizinin kaynağı sadece onun rasyonalleşme analizi değil, aynı zamanda güç ve otorte analizidir. geçmişte otorite gelenek veya kişiliğe (karizmaya) dayanırken, modern otorite, rasyonelliğe, hukukun tarafsız bir irade sergileme gücüne ve uzman kişiler veya görevlilerin üzerinde birleştikleri kurallara dayanır. weber bürokrasiyi yasal otoritenin en saf biçimi; ideal tipi olarak görmüştür .

    weber'e göre kapitalizm, -ekonomik girişimi örgütlemenin belirgin bir biçimi- toplumsal değişmeyi biçimlendiren birçok önemli etkenden yalnızca birisidir. kapitalizmin dayandığı kimi bakımdan ondan daha temel olan şey, bilim ve bürokrasinin etkisidir. bilim çağcıl teknolojiyi biçimlendirmiştir ve gelecekteki her toplumda da biçimlendirmeye devam edecektir. bürokrasi çok sayıdaki insanın etkin bir biçimde örgütlenmesinin tek yoludur ve dolayısıyla da ekonomik ve siyasal gelişmeyle birlikte kaçınılmaz olarak artmakta, büyümektedir.
  • ekonomi ve toplum kitabı* hakkında türkçe bilgi pek bulunmayan sosyolog. anti-marx bir çizgiye oturtulmasına karşın, marksist analizcilerin her ekonomi veya toplum görüşü belirtene uyguladıkları kategorilemedir bu, yukarıda da açıklandığı gibi anti-marx olmak için yazmamıştır. marx'ın sosyoloji ve ekonomi politik'e katkısı ne kadarsa weber'in de bir o kadardır. ekonomi ve toplum kitabı hakkında türkçe bilgi pek yok demiştim, kitap zaten görebildiğim kadarıyla yarın yayınları tarafından yayımlanmış, 2 cilt ve 1600 sayfa civarında. ülkem gençleri ve bilumum ekonomi bağırıcıları das kapital'de şöyle demiş, böyle demiş demeyi bilirken weber'i ağızlarına almazlar; hoş weber'i ağzına alan da ufacık bir risale boyutundaki kapitalizmin ruhu ve protestan ahlakı kitabı ile yapar bunu. ekşi sözlükteki elit tabaka insanımızın das kapital ve marx hakkında bir yığın entry girip şu kalın kitabın ne türkçe ne ingilizce ne almanca başlığını açmamış olmaları dikkate şayandır aslında. ınternational sociological association tarafından 20. yy'ın en önemli sosyoloji kitabı seçilmiş -hem de açık ara puan farkıyla- bir kitaptan bahsettiğimizi de bu beylerin/hanımların dikkatine sunmak isterim bir yandan da.

    özet olarak; alınıp okunması insanın dünya görüşünde ve bakış açısında değişimler yaratabilecek bir kitaptır. her şeyin artı değer üstüne dönmediğini anlayabilirsiniz okursanız.

    ideal tip falan. egemenlik falan. karizma falan. sosyolog kızlar eklesin. (max weber)
  • sosyoloji biliminin kurucularindan olup toplumsal eylemler incelenirken aktörlerin eyleme atfettikleri anlamin da incelenmesi gerektiğini savunan sosyologdur.
hesabın var mı? giriş yap